5 ok, amiért érdemes rendszeresen édesburgonyát enned

Te szereted az édesburgonyát? Vagy lehet, hogy még ki sem próbáltad? Ha ez utóbbi, akkor irány a zöldséges! Rengetegféle ételt készíthetsz ebből az egészséges zöldségből.

Ma már gyakorlatilag bármelyik zöldségesnél találkozhatunk édesburgonyával, vagy más néven batátával. Bár alapáron drágább, mint a burgonya, szezonban kifoghatunk kedvező akciókat.

Az édesburgonya, bár hivatalosan nem rokona sem a burgonyának sem a sütőtöknek, mégis talán ennek a két zöldségnek a helyettesítésére használjuk leggyakrabban.

Miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk?

Az édesburgonya egy igazán szuper zöldségféle, hiszen:

  • gazdag béta-karotinban, ami egy antioxidáns hatású vegyület, az A-vitamin elővitaminja (ez az anyag adja az édesburgonya élénk színét),
  • jó szolgálatot tesz a vitamin- és ásványianyag-bevitelünkben, hiszen a béta-karotin mellett gazdag folsavban, magnéziumban és káliumban is,
  • energia- és szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló (86 kcal, ill. 20 g/100 g), így a fogyókúrás étrendünkben is hasonlóan használhatjuk fel (azt remélem mindannyian tudjuk már, hogy nem tilos a burgonya fogyni vágyás idején sem),

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

  • nagyon sokféle fűszerezést elbír, alapvetően valóban egy édeskés ízű zöldség, jól illik hozzá az édességét kompenzáló karakteres, kicsit egzotikusabb ízvilág,
  • változatosan elkészíthető, készíthetünk belőle krémleveseket, hozzáadhatjuk vegyeszöldség-leveseinkhez, használhatjuk a burgonya helyettesítésére rakott ételekben, köretekben sütve, pürésítve, készíthetünk belőlük zöldségfasírtokat, süteményként kekszeket, tortákat is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...