5 tuti módszer piték elősütéséhez: lássuk, melyik a befutó

Minden pite alapját egy tészta képezi, amit többféle módon megsüthetünk, különböző eredménnyel. A leggyakrabban használt módszereket gyűjtöttük most össze, lássuk, melyik a legjobb!

A pitetészta elősütése azért nagyon kritikus pont, mert ezzel garantáljuk, hogy a kész sütemény alja nem ázik el, nem marad nyers. Bármilyen tölteléket használunk, nagy nedvességtartalma miatt nem engedné, hogy a tészta rendesen elkészüljön. Itt jön a képbe a pitetészta elősütése, amire mindannyian más módszert használunk.

5 tuti módszer piték elősütéséhez: lássuk, melyik a befutó

Pitesütési alapok

Egy jól elősütött tészta omlós, de nem omlik össze, aranybarna, de nem égett. A legtöbb receptben a formába egyengetett tésztát sütőpapírral vagy alufóliával kell kibélelnünk. Erre a rétegre jön valamilyen nehezék, amitől a tészta nem fog felpúposodni.

Ugyan egyes boltokban kapható erre a célra külön nehezék (általában kis kerámiagolyók formájában), a legtöbb házi cukrász inkább a kamrából oldja meg ezt a dolgot. Szárazbab és rizs a gyakori választás, azonban a lehetőségek tárháza végtelen.

Most öt különböző módszert láthatunk: sütőpapírral, alufóliával és mindenféle nehezékekkel:

5. Sütőpapír+szárazbab

Kézenfekvő választás a bab, hiszen a legtöbb háztartásban mindig jelen van ez az alapélelmiszer. Előnye még, hogy egy adag babot többször is fel tudunk használni: főzelék sajnos már nem készülhet belőle, de nehezéknek még évekig jó lesz.

Ugyan általános módszer, de nem ezzel érhetjük el a legjobb eredményt. Mivel a babok nem egységes méretűek, nem tudják egyenletesen kitölteni a formát. Így lesznek jobban megsült és nyersebb részek a tésztában. Szintén zavaró lehet, hogy a pite alja kissé hullámos lesz ettől a nehezéktől.

Rákóczi-túrós piteformában

A Rákóczi-túrós az egyik legautentikusabb magyar sütemény gyerekkorunk egyik nagy slágere, a Rigó Jancsi, a mignon és a dobostorta mellett. Magas és pompázatos tojásfehérjehab, édes ...

Epres-rebarbarás rácsos pite

A rebarbara és az eper a piték Stan és Pan-ja: biztos működnének külön is, de minek szétválasztani őket, olyan jó amikor az édes eperíz mellett megbújik a rebarbara visszafogott ...

4. Sütőpapír+rizs

A babos verzió továbbfejlesztése lehet ez, hiszen ugyanúgy működik, csak rizzsel. Ezt is felhasználhatjuk többször, persze ha nem akarjuk, az első sütés után nyugodtan megfőzhetjük köretnek, tehát nem kell kidobni. A sütőben nem lesz semmi baja, esetleg enyhén pirult íze lesz.

Mivel kisebb szemekkel nyomjuk le, a tészta egyenletesebben sül. Ezt az előnyét sajnos egy hátránnyal rontja: ugyanis nehezebb eltávolítani a formából a forró rizst, még a sütőpapírral együtt is komplikált feladat.

3. Sütőpapír+kerámia sütőgyöngy

Amennyiben beruháztunk erre a speciális eszközre, egy életre biztosak lehetünk abban, hogy minden pitetésztánk szépen átsül majd. Teljesen egyformák méretben és alakban is, ezért nem kell aggódnunk, hogy kevésbé sült részek maradnak a tésztán.

Az anyaguk is fontos: a kerámia jól tartja és egyenletesen adja át a sütőből nyert hőt, ezért sült egyenletesen a pite. Ha van ilyenünk otthon, jobban járunk vele, mint a szárazbabbal.

2. Sütőpapír+kristálycukor

Elsőre kétséges megoldásnak tűnhet a cukor használata, sokakban felmerülhet a kérdés: „nem lesz ebből karamell a sütőben?”. Aggodalomra semmi ok, a karamellizáláshoz ennél magasabb hőmérséklet kell, a cukorral semmi nem fog történni azon kívül, hogy enyhén megpirul. Ezt a különleges, pirított cukrot utána bármiben ugyanúgy felhasználhatjuk.

Az apró szemek minden résbe behatolnak, ettől teljesen egységesen sül a tészta, eloszlik rajta a nehezék súlya.

1. Alufólia+kristálycukor

Annyiban más ez a sütőpapíros módszerhez képest, hogy az alufólia felmelegszik a sütőben, és az így felszívott hőt közvetlen leadja a tésztának. Ennek köszönhető, hogy nemcsak a pite széle, de az alja és oldala is kissé barnábbra sül.

Érdemes egy kicsit visszavenni a sütő hőmérsékletét: a receptben javasolt értéket csökkentsük 10, maximum 20 fokkal, nehogy megégjen a tészta.

Laskagombás pite

Egy sósabb pitetésztát készítünk, és ezt töltjük meg csodafinom laskagombás töltelékkel. A legjobb, ha ún. baby laskát használunk, ennek a levelei sokkal kisebbek. Akár főételnek, ...

Angolos, fűszeres húsos pite

Különleges ízvilágú húsos pite a műfaj kalandos kedvű rajongóinak, és az anglomán lelkületűeknek, amit akár ünnepi fogás gyanánt is elkészíthetünk.

Cukkinirózsa-pite

Nem csak az édes piték lehetnek csinosak! Ez a cukkinis-sajtos quiche a látszat ellenére egyszerűen elkészíthető vacsora lehet. A tésztájának pedig mindössze 30 perc pihenésre van ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


Szemet kápráztató, tökéletes sütemények:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...