A kollagén a legtöbbet előforduló fehérje a szervezetben, ott van az inakban, a zsírban, a szalagokban, és még sok más testrészünkben. Elengedhetetlen az izomerőhöz és a megfelelő csontösszetételhez. Amiért azonban mostanában sokat lehet hallani a kollagénről, az a bőrszépítő hatása: ha megfelelő mennyiség termelődik belőle a szervezetben, akkor a kollagéntartalmú sejtek egészséges, fiatalos külsőt vesznek fel – magyarán feszesebb, élettel telibb lesz a bőröd.
A kollagénben az az igazán érdekes, hogy a termelése dominóeffektussal történik: minél több van a szervezetben, a testünk annál többet termel belőle, és többet is képes megtartani. Ezért érdemes azon dolgozni, hogy felturbózzuk a kollagéntermelésünket – az alábbi módszerekkel ezt természetesen is megtehetjük.
Egy időben az aloe vera igazi csodaszernek számított, de aztán megkopott a marketingje – pedig tényleg rengeteg mindenre használható, többek között a kollagéntermelés elősegítésére is. Külsőleg és elfogyasztva is hatékonyan stimulálja a szervezet kollagéntermelését, kutatások bizonyították, hogy az aloe vera étrendkiegészítők fogyasztása szebb bőrt eredményez.
2. C-vitaminban gazdag ételek
(pl. csipkebogyó, paprika, brokkoli, kelbimbó, citrusok, kivi)
A C-vitamin kritikus fontosságú a hialuronsav szintéziséhez, a hialuronsav pedig felgyorsítja a gyógyulást, és segít a fájó ízületek enyhítésében. Kutatás pedig rámutatott már, hogy a hialuronsav megnöveli a kollagéntermelést a szervezetben. Ahogy a kollagén is, a hialuronsav is megtalálható a szervezetben természetes módon is, de a termelődése csökken, ahogy öregszünk. Ezen segíthetnek a C-vitaminban gazdag ételek.
3. Ázsiai ginzeng
A ginzeng öregedésgátló hatása régóta ismert, ráadásul olyan módon éri el ezt a hatást, hogy nem kerül a bőrre tőle olyan idegen kemikália, ami rossz hatással lenne rá. Ezen kívül kutatások bizonyítják, hogy a ginzeng képes serkenteni a kollagén termelődését a szervezetben. Ezen kívül ez a keleten gyakran használt növény segíti a bőr természetes védekezését az UVB-sugarak ellen.
Nem gondolnád, de az a koriander, amit főzéshez használsz, a bőrödre is jó hatással van: a fűszerekhez képest rengeteg C-vitamint tartalmaz, és van benne bőven linolénsav, ami bizonyítottan öregedésgátló hatású, már ami a bőrt illeti. A linolénsav antioxidáns hatással bír, ami azt jelenti, hogy küzd a véráramban található antioxidánsok ellen, amelyek lebontják az egészséges bőrsejteket.
5. Alga
Az algapakolások tavaly élték virágkorukat, nem is véletlenül: a legtöbb bőrkárosodás ugyanis az oxidációnak köszönhető, ami annyit tesz, hogy a sejtnövekedést meggátolják az olyan tényezők, mint például a szennyezés.
Az algaképes ezt az oxidációt lelassítani, és megvédeni a bőr kollagéntermelő képességét.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
9 étel, ami nemcsak finom, de a bőrödet is kisimítja,...
Attól olyan csodálatosak, hogy kollagént tartalmaznak, vagy annak előállítását serkentik, tehát nem csak vitamindúsak, de a bőrnek is jót tehetnek.
NosaltyTényleg fiatalabbá tesznek a kollagénes táplálékkiegészítők?
Annyi biztos, hogy a kollagénes krémek semmit nem csinálnak az arcunkkal, viszont ha a kollagént elfogyasztjuk, más a helyzet.
KesselMegosztó téli étel: így készül nálunk a KOCSONYA
Az egyik legmegosztóbb ételünk a pacal mellett - ilyen a legtutibb kocsonya. Eláruljuk, mire ügyelj előkészítésnél, főzésnél és tálalásnál, figyelj csak!
GrétiEzek az ételek felgyorsítják a bőröd öregedését
Nem kell őket teljesen elfelejtened, de azért ne fogyassz belőlük minden egyes nap – hacsak nem akarsz idejekorán megöregedni.
Stuth-Nagy Niki