5 mennyei zöldség, amivel helyettesítheted a megszokott tésztád

Zöldségből tésztát? Spagetti alakú cékla, cukkini vagy uborka? IGEN! Készíts lisztmentes zöldségtésztát, isteniek!

A tészta mindenki óriás kedvence, hiszen ebédre, vacsorára összedobni szinte gyerekjáték, sőt, ha már a gyerekeknél járunk, ők is imádják.Húsosan, paradicsomosan, rakottasan, mindenhogyan isteni. Mostanában kicsit talán nehezebben is juthatunk hozzá, hiszen nem járunk annyit boltba, de még akkor is, ha minden háztartásban elérhető, érdemes megfontolni vagy legalább kipróbálni különféle alternatívákat, amelyek szintén működnek a jól megszokott tészta helyettesítésérére.

Például ZÖLDSÉGBŐL KÉSZÜLT TÉSZTÁKAT!

Cékla-, cukkini- és répatészta

A zöldségek remek "tésztává" válhatnak. Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, rosttal, de mielőtt vadul elkezdenénk hajszálvékonyra szelni őket a spirálkészítővel, mérlegeljük az egyes zöldségtípusokat a szerkezetük és az ízük szerint is. Az olyan kiadós választások, mint a padlizsán vagy akár a répa is, nehezebb szószokhoz és hosszabb főzési időhöz passzolnak, míg az uborka, vagy a cukkini vizes alapjukkal pillanatok alatt elkészülnek, remek hideg előételek lehetnek. Változatos, vitaminokban gazdagabb étkezés lesz tehát jutalmunk, ha elmélyedünk kicsit a következő lehetőségekben:

Uborka

Az uborkát szép, leheletvékony csíkokra szeljük vagy spirálozzuk, majd 1-2 percig főzzük, és leöntjük róla a vizet. Egy kis chilivel, citrommal és vajjal, vagy egyéb zöld fűszernövényekkel mennyei "tésztasalátát" alkothatunk.

Uborkából is lehet ilyen gyönyörűséget gyártani!

Cukkini

A cukkininak vájjuk ki a magházat, utána pedig bármilyen raguval, például sajtos-gombás finomsággal vagy darált hússal is megtölthetjük, ha viszont vékonyan szeleteljük, fel is tekerhetjük, szintén megtöltve minden jóval. Paradicsomos szósszal pedig spirálozott spagettit is készíthetünk belőle, akár húsos, bolognai raguval is és tadam! Kész a könnyű ebéd.

Paradicsomos cukkini sütve

Nyár elején elhatároztam, hogy konyhakertet készítek, de mivel kezdő vagyok még, csak cukkinit, tököt és paradicsomot ültettem. Nagy meglepetésemre óriás cukkinik árasztották el a ...

Édesburgonya

Az édesburgonyát is bevethetjük spagetti jellegűre csíkozva, picithosszabb főzési idő mellett laktató vacsoraalapul szolgálhat. Egyébként, ha ez nem sikerülne, akkor apróra kockázva vagy kisebb borsó méretűre aprítva fele-fele arányban is csalhatunk, és tésztát is tehetünk mellé kiegészítésként. Forraljuk fel sajtos mártással, hintsük meg pirított fokhagymával és spenóttal, de a lágy sajtokkal is isteni főételeket készíthetünk belőle.

Édesburgonya "tésztaként"

Padlizsán

A padlizsán például egy finom lasagne esetében nem csupán zöldséges változathoz tökéletes, de arra is jó, hogy helyettesítse a tészta réteget, és más, rakott egytálételekben is kiválóan ellátja ezt a szerepet. Vékonyan szeleteljük fel, és hagyjuk, hogy kicsit puhuljon, és száradjon, a cukkinihez hasonlóan ő is kaphat egy kis sózást. Arra figyeljünk, hogy kicsit hamarabb elkészül sütőben és serpenyőben is, mint tésztás változata.

Cékla

Akár sütjük, akár fedő alatt serpenyőben puhára pároljuk, a cékla szeletelve tökéletesen helyettesítheti a tésztát például egy rétegelt, mozzarellával és kecskesajttal egymásra épített finom egytálételben, így egészen érdekes "meztelen" raviolit kaphatunk. Öntsük nyakon egy kis olívaolajjal és fűszerezzük bátran, mennyei finomság lesz a jutalmunk. De őt is lehet csíkozni!

Céklaspagetti

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...