5 meglepő ok, ami miatt állandóan cserepesek az ajkaid

Most, hogy hamarosan beköszönt a tél, és egyre hidegebb van odakint, könnyebben kiszáradhatnak az ajkaid. De mégis mitől? Mutatjuk!

Túl sok napfény

Ha a nyáron rengeteget voltál a napon, és nem kented be az ajkaidat is naptejjel, akkor most ez sajnos visszaüthet. Mindig használj – igen, még télen is – fényvédőt az arcodra és az ajkaidra, vagy olyan ajakbalzsamot, amiben van fényvédő.

Hiányzik a vitamin

Az egészséges ajkaknak szüksége van B2-vitaminra. Azért, hogy elegendő ilyen vitamint vigyél be természetesen úton, fogyassz sok tojást, illetve sovány húsokat. A cink- és vashiány is okozhatja a kiszáradást, így fontos, hogy sok zöldséget is fogyassz a téli hónapokban.

Illatosított ajakbalzsamok

Ha nagyon száraz a szád, annak ellenére is, hogy folyamatosan kened valamilyen balzsammal, akkor lehet, érdemes lenne ránézned a címkéjére. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy allergiás vagy az egyik összetevőjére. Ilyen lehet például a sheavaj, a méhviasz vagy a ricinusolaj, vagy valamelyik parfümanyag.

Getty

Nem iszol eleget

Persze ez nem annyira meglepő, de fontos megemlíteni, hogy az ajkaidra is kihathat, ha nem hidratálsz. Minden esetben fontos odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot vigyél be, hiszen az egész szervezetedre kihat. Víz, víz, víz!

Fertőzés

Ha a kirepedezés az ajkak sarkainál jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy túl sok élesztőt termel a szervezeted, ami fertőzést okozott. Fontos, ha a tünetek túl sokáig fennállnak, akkor fordulj a háziorvosodhoz!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!