5 meglepő ok, ami miatt állandóan cserepesek az ajkaid

Most, hogy hamarosan beköszönt a tél, és egyre hidegebb van odakint, könnyebben kiszáradhatnak az ajkaid. De mégis mitől? Mutatjuk!

Túl sok napfény

Ha a nyáron rengeteget voltál a napon, és nem kented be az ajkaidat is naptejjel, akkor most ez sajnos visszaüthet. Mindig használj – igen, még télen is – fényvédőt az arcodra és az ajkaidra, vagy olyan ajakbalzsamot, amiben van fényvédő.

Hiányzik a vitamin

Az egészséges ajkaknak szüksége van B2-vitaminra. Azért, hogy elegendő ilyen vitamint vigyél be természetesen úton, fogyassz sok tojást, illetve sovány húsokat. A cink- és vashiány is okozhatja a kiszáradást, így fontos, hogy sok zöldséget is fogyassz a téli hónapokban.

Illatosított ajakbalzsamok

Ha nagyon száraz a szád, annak ellenére is, hogy folyamatosan kened valamilyen balzsammal, akkor lehet, érdemes lenne ránézned a címkéjére. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy allergiás vagy az egyik összetevőjére. Ilyen lehet például a sheavaj, a méhviasz vagy a ricinusolaj, vagy valamelyik parfümanyag.

Getty

Nem iszol eleget

Persze ez nem annyira meglepő, de fontos megemlíteni, hogy az ajkaidra is kihathat, ha nem hidratálsz. Minden esetben fontos odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot vigyél be, hiszen az egész szervezetedre kihat. Víz, víz, víz!

Fertőzés

Ha a kirepedezés az ajkak sarkainál jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy túl sok élesztőt termel a szervezeted, ami fertőzést okozott. Fontos, ha a tünetek túl sokáig fennállnak, akkor fordulj a háziorvosodhoz!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...