5 meglepő ok, ami miatt állandóan cserepesek az ajkaid

Most, hogy hamarosan beköszönt a tél, és egyre hidegebb van odakint, könnyebben kiszáradhatnak az ajkaid. De mégis mitől? Mutatjuk!

Túl sok napfény

Ha a nyáron rengeteget voltál a napon, és nem kented be az ajkaidat is naptejjel, akkor most ez sajnos visszaüthet. Mindig használj – igen, még télen is – fényvédőt az arcodra és az ajkaidra, vagy olyan ajakbalzsamot, amiben van fényvédő.

Hiányzik a vitamin

Az egészséges ajkaknak szüksége van B2-vitaminra. Azért, hogy elegendő ilyen vitamint vigyél be természetesen úton, fogyassz sok tojást, illetve sovány húsokat. A cink- és vashiány is okozhatja a kiszáradást, így fontos, hogy sok zöldséget is fogyassz a téli hónapokban.

Illatosított ajakbalzsamok

Ha nagyon száraz a szád, annak ellenére is, hogy folyamatosan kened valamilyen balzsammal, akkor lehet, érdemes lenne ránézned a címkéjére. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy allergiás vagy az egyik összetevőjére. Ilyen lehet például a sheavaj, a méhviasz vagy a ricinusolaj, vagy valamelyik parfümanyag.

Getty

Nem iszol eleget

Persze ez nem annyira meglepő, de fontos megemlíteni, hogy az ajkaidra is kihathat, ha nem hidratálsz. Minden esetben fontos odafigyelni arra, hogy elegendő folyadékot vigyél be, hiszen az egész szervezetedre kihat. Víz, víz, víz!

Fertőzés

Ha a kirepedezés az ajkak sarkainál jelentkeznek, akkor lehetséges, hogy túl sok élesztőt termel a szervezeted, ami fertőzést okozott. Fontos, ha a tünetek túl sokáig fennállnak, akkor fordulj a háziorvosodhoz!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...