5 meglepő és ijesztő tény, amit biztosan nem tudtál a ketchupról

Minden háztartásban van, a gyerekek imádják és mi magyarok vagyunk egyedül, akik a pizzát is beletunkolják. Imádjuk a ketchupot, pedig egy csomó dolgot nem is tudunk róla. 

A ketchup a világ egyik legnépszerűbb szósza, az amerikai háztartások mintegy 97%-ban fellelhető a paradicsomos kence. Szólítsuk mi magyarok kecsapnak vagy kecsöpnek, mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a mártás elkészítéséhez rengeteg paradicsomot kell lepasszírozni, és a hozzáadott cukor sem elhanyagolható mennyiség.

Itt azonban még közel sem áll meg a történet, mutatunk Neked öt tényt, amit biztosan nem tudtál a ketchupról!

1. Nem olasz és nem amerikai, hanem ázsiai eredetű

via GIPHY

A ketchup elődjéről elsőként régi kínai írásos emlékekből olvashatunk (magyarosan Ké Tsiap-ként fordítva), az angol nyelvben csak 1690-től ismert, valójában angol és holland tengerészek által jutott el Európába.

2. Régen senki sem használta mártásként

via GIPHY

Kezdetben a ketchupot kifejezetten csak levesek, húsok és különböző szószok ízesítésére használták, és csak a hamburegek és hot dogok megjelenésével változott önálló szósszá.

Ragacsos ketchupos oldalas

Pofonegyszerű, ragacsos szaftos oldalas, tökéletes szilveszteri vendégváró - bármilyen salátával vagy ropogós friss kenyérrel tuti fogás az év utolsó napjára!

Kínai BBQ csirkeszárny

Néhány napja készítettem ragacsos kínai szárnyat, majd BBQ oldalast sütöttem. Gyerekem nagyon visszaemlegette, ezért a kettőt összepárosítottam, hogy ne legyen ugyanaz, mint az előző. ...

3. Eredetileg nem is paradicsomból készült

via GIPHY

Közel sem biztos, hogy az 1600-as években kipróbáltad volna a ketchup eredeti változatát, a kínai és malajziai gyökerekkel rendelkező mártás ugyanis fermentált halakból és különböző fűszerekből készült.

4. Mérgezőnek hitték a paradicsomot

via GIPHY

Eltartott egy ideig, míg végre valaki el merte készíteni az első paradicsomos változatot. Az 1700-as években sok helyen úgy hitték, hogy a paradicsom egy mérgező zöldség. A teória akkor bukott meg amikor kiderült, hogy nem a paradicsommal, hanem azzal a magas ólomtartalmú tányérral van a gond, amelyen a kor emberei ettek.

5. Valóban mérgező volt

via GIPHY

Mivel a 19. században még sehol sem termett egész évben a paradicsom, a gyártóknak rengeteg adalékanyagot kellett hozzáadnia a ketchuphoz. Akkoriban olyan mennyiségű kőszénkátrányt tartalmaztak a paradicsomszószok, hogy az már az egészségre is rendkívül káros volt.

A megoldást végül egy Henry John Heinz nevű vállalkozó találta ki, aki a jobb minőségű paradicsom termesztése mellett kötelezővé tette gyárában, hogy a zöldség még learatásának napján feldolgozásra kerüljön.

Ezeket olvastad már?

via:insider

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...