A ketchup a világ egyik legnépszerűbb szósza, az amerikai háztartások mintegy 97%-ban fellelhető a paradicsomos kence. Szólítsuk mi magyarok kecsapnak vagy kecsöpnek, mindannyiunk számára egyértelmű, hogy a mártás elkészítéséhez rengeteg paradicsomot kell lepasszírozni, és a hozzáadott cukor sem elhanyagolható mennyiség.
Itt azonban még közel sem áll meg a történet, mutatunk Neked öt tényt, amit biztosan nem tudtál a ketchupról!
1. Nem olasz és nem amerikai, hanem ázsiai eredetű
A ketchup elődjéről elsőként régi kínai írásos emlékekből olvashatunk (magyarosan Ké Tsiap-ként fordítva), az angol nyelvben csak 1690-től ismert, valójában angol és holland tengerészek által jutott el Európába.
2. Régen senki sem használta mártásként
Kezdetben a ketchupot kifejezetten csak levesek, húsok és különböző szószok ízesítésére használták, és csak a hamburegek és hot dogok megjelenésével változott önálló szósszá.
3. Eredetileg nem is paradicsomból készült
Közel sem biztos, hogy az 1600-as években kipróbáltad volna a ketchup eredeti változatát, a kínai és malajziai gyökerekkel rendelkező mártás ugyanis fermentált halakból és különböző fűszerekből készült.
4. Mérgezőnek hitték a paradicsomot
Eltartott egy ideig, míg végre valaki el merte készíteni az első paradicsomos változatot. Az 1700-as években sok helyen úgy hitték, hogy a paradicsom egy mérgező zöldség. A teória akkor bukott meg amikor kiderült, hogy nem a paradicsommal, hanem azzal a magas ólomtartalmú tányérral van a gond, amelyen a kor emberei ettek.
5. Valóban mérgező volt
Mivel a 19. században még sehol sem termett egész évben a paradicsom, a gyártóknak rengeteg adalékanyagot kellett hozzáadnia a ketchuphoz. Akkoriban olyan mennyiségű kőszénkátrányt tartalmaztak a paradicsomszószok, hogy az már az egészségre is rendkívül káros volt.
A megoldást végül egy Henry John Heinz nevű vállalkozó találta ki, aki a jobb minőségű paradicsom termesztése mellett kötelezővé tette gyárában, hogy a zöldség még learatásának napján feldolgozásra kerüljön.
Ezeket olvastad már?
A KFC elérte, hogy sütés nélkül legyen sülthúsillat az otthonokban
Szereted a sült hús illatát? A KFC most olyan terméket dobott piacra, amihez nem szükséges beindítani a tűzhelyet, hogy ezt a finom illatot érezd.
NosaltyPalermo paprika, avokádó, cukkini - kiderült, hogy igen meglepő zöldségeket...
Meglepően megnövekedett a kereslet az elmúlt években a különleges zöldségek és gyümölcsök iránt, a magyarok új kedvence lett az avokádó, a Palermo paprika és a cukkini is.
NosaltyBeyoncé, az R&B királynője ezt az étrendet követi egészsége érdekében
Az R&B királynőjét is elérte a vegán trend: egyre kevesebb húst eszik, és lehetőleg növényi alapú étrendet követ. Ezzel nemcsak magának, hanem a bolygónak is jót tesz.
Stuth-Nagy NikiItt a válasz, mennyi ideig bírják őrölt fűszereid a fiókban
Két féle ember létezik: aki a cserepes fűszernövényekben hisz, és aki minden fűszert szárítva, vagy őrölve vásárol meg a boltban. Hozzájuk szólunk most.
Masszi- Rigó Csilla