5 másodpercig tényleg semmi baja nem lesz a leesett ételnek? Utánajártunk, igaz-e ez a szabály

Ha egy étel leesik a földre, de 5 másodpercen belül felkapod, akkor még nyugodtan megeheted – legalábbis az 5 másodperces szabály ezt mondja. De ez nem feltétlen van így.

Te is azok közé tartozol, akik gyakran hivatkoznak az 5 másodperces szabályra? Ennek a szabálynak valójában sok olyan változata van - 10 másodperc, 15 másodperc stb.-, amelyek érvényességét valószínűleg már a kezdetek óta megkérdőjelezik a szakemberek.

Számít valójában, hogy hány másodperc?

Talán nem meglepő, de az 5 másodperces szabály valójában csakegy régi mítosz, amit Paul Dawson és Brian Sheldon professzorok, az Ezt etted meg? című könyv szerzői is megerősítenek:„Amikor leejted az ételt, és az érintkezésbe kerül egy szennyezett felülettel, a baktériumok azonnal átkerülnek rá.”

A tudósok az 5 másodperces szabályt a biztonsági öv nélküli vezetéshez hasonlítják: lehet, hogy nem történik bajod, de óriási kockázatot vállalsz. 2006-ban Dawson közzétette az 5 másodperces szabályról készített tanulmányát, amelyben megvizsgálta, hogy az élelmiszerek fertőzését befolyásolja-e az időtartam. A kísérlet során 3 különböző felületet – csempét, szőnyeget és fát - szalmonellával fertőztek meg, majd mindegyik felületre ételeket, spagettit és kenyeret tettek. Végül megvizsgálták, hogy az ételekre mennyi baktérium ragadt 5 valamint 60 másodperc alatt. A kísérlet során kiderült, hogy abaktériumok már 5 másodperces érintkezést követően is beszennyezték az ételeket.

Azáltal, hogy tovább van az étel a földön, mint 5 másodperc, több baktérium kerülhet rá, de ezt még nem írja felül azt a tényt, hogy már 5 másodperc alatt is megfertőződhet az étel.

Dawson kísérlete azt is kimutatta, hogy az az étel, ami a szalmonellával fertőzött csempével érintkezett, még 1 hónap múlva is fertőzött volt, akkor is, ha ennek nem voltak látható jelei. A baktériumok évekig élhetnek észrevehetetlen spórák formájában.

De nem ez az egyetlen kutatás, amely cáfolja az 5 másodperces szabályt: 2016-ban a Rutgers Egyetemen végzett kutatás is hasonló eredményeket mutatott. A görögdinnyével, kenyérrel, vajas kenyérrel és gumicukorral végzett kísérletben a különböző szennyezett felülettel érintkező ételekre a baktériumok gyorsan, 5 másodpercnél kevesebb idő alatt átterjedtek.

Kinek köszönhető az 5 másodperces szabály?

Pontosan nem tudni, honnan is ered az 5 másodperces szabály, de a legvalószínűbb, hogy a nagy hadvezértől, Dzsingisz kántól. Dawson és Sheldon szerint a mongol vezető, Dzsingisz kán állítólag megengedte, hogy a padlóra esett élelmiszer a földön maradjon órákon, vagy akár 1 napon keresztül is. Mindez abból fakadt, hogy úgy gondolta, minden étel, amit az uralkodónak készítettek, elég jó ahhoz, hogy bárki megehesse a földről is.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Dzsingisz kán még nem ismerte a mikroorganizmusok működését, de azóta már több kísérlet is bizonyította, hogy az időfaktoron kívül még számos tényező van – például az étel típusa, a szennyezettség mértéke –, ami befolyásolja a baktériumok terjedését.

Jusson ez eszedbe, ha legközelebb egy nem éppen frissen fertőtlenített felületről szeded fel a leesett ételt!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...