5 másodpercig tényleg semmi baja nem lesz a leesett ételnek? Utánajártunk, igaz-e ez a szabály

Ha egy étel leesik a földre, de 5 másodpercen belül felkapod, akkor még nyugodtan megeheted – legalábbis az 5 másodperces szabály ezt mondja. De ez nem feltétlen van így.

Te is azok közé tartozol, akik gyakran hivatkoznak az 5 másodperces szabályra? Ennek a szabálynak valójában sok olyan változata van - 10 másodperc, 15 másodperc stb.-, amelyek érvényességét valószínűleg már a kezdetek óta megkérdőjelezik a szakemberek.

Számít valójában, hogy hány másodperc?

Talán nem meglepő, de az 5 másodperces szabály valójában csakegy régi mítosz, amit Paul Dawson és Brian Sheldon professzorok, az Ezt etted meg? című könyv szerzői is megerősítenek:„Amikor leejted az ételt, és az érintkezésbe kerül egy szennyezett felülettel, a baktériumok azonnal átkerülnek rá.”

A tudósok az 5 másodperces szabályt a biztonsági öv nélküli vezetéshez hasonlítják: lehet, hogy nem történik bajod, de óriási kockázatot vállalsz. 2006-ban Dawson közzétette az 5 másodperces szabályról készített tanulmányát, amelyben megvizsgálta, hogy az élelmiszerek fertőzését befolyásolja-e az időtartam. A kísérlet során 3 különböző felületet – csempét, szőnyeget és fát - szalmonellával fertőztek meg, majd mindegyik felületre ételeket, spagettit és kenyeret tettek. Végül megvizsgálták, hogy az ételekre mennyi baktérium ragadt 5 valamint 60 másodperc alatt. A kísérlet során kiderült, hogy abaktériumok már 5 másodperces érintkezést követően is beszennyezték az ételeket.

Azáltal, hogy tovább van az étel a földön, mint 5 másodperc, több baktérium kerülhet rá, de ezt még nem írja felül azt a tényt, hogy már 5 másodperc alatt is megfertőződhet az étel.

Dawson kísérlete azt is kimutatta, hogy az az étel, ami a szalmonellával fertőzött csempével érintkezett, még 1 hónap múlva is fertőzött volt, akkor is, ha ennek nem voltak látható jelei. A baktériumok évekig élhetnek észrevehetetlen spórák formájában.

De nem ez az egyetlen kutatás, amely cáfolja az 5 másodperces szabályt: 2016-ban a Rutgers Egyetemen végzett kutatás is hasonló eredményeket mutatott. A görögdinnyével, kenyérrel, vajas kenyérrel és gumicukorral végzett kísérletben a különböző szennyezett felülettel érintkező ételekre a baktériumok gyorsan, 5 másodpercnél kevesebb idő alatt átterjedtek.

Kinek köszönhető az 5 másodperces szabály?

Pontosan nem tudni, honnan is ered az 5 másodperces szabály, de a legvalószínűbb, hogy a nagy hadvezértől, Dzsingisz kántól. Dawson és Sheldon szerint a mongol vezető, Dzsingisz kán állítólag megengedte, hogy a padlóra esett élelmiszer a földön maradjon órákon, vagy akár 1 napon keresztül is. Mindez abból fakadt, hogy úgy gondolta, minden étel, amit az uralkodónak készítettek, elég jó ahhoz, hogy bárki megehesse a földről is.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Dzsingisz kán még nem ismerte a mikroorganizmusok működését, de azóta már több kísérlet is bizonyította, hogy az időfaktoron kívül még számos tényező van – például az étel típusa, a szennyezettség mértéke –, ami befolyásolja a baktériumok terjedését.

Jusson ez eszedbe, ha legközelebb egy nem éppen frissen fertőtlenített felületről szeded fel a leesett ételt!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...