Nemcsak a krumpliköretekben, hanem elkészítési módjukban is számtalan variáció létezik. Készíthetjük bő olajban, sütőben és akár főzve is. A kívül ropogós, belül puha krumpliért viszont nincs olyan, aki ne lelkesedne.
Kattintsatok a galériára a ropogós krumpli lépéseiért!
3. Előfőzés
Ha szódabikarbónás vízben főzöd elő a krumplit, akkor garantált a roppanós külső, hiszen a szódabikarbóna lúgosságával lebontja a krumpli külső kérgét, és segíti, hogy több keményítő üljön ki a felszínére. 1 kg krumplihoz 1 liter víz kerüljön, amibe negyed teáskanál szódabikarbóna menjen és egy teáskanál só. Várd meg, míg felforr a víz, majd főzd kb. 10 percet a krumplit. Addig várj vele, míg a kés a külső részébe könnyedén belecsúszik, majd a közepénél megakad.
4. Még sütés előtt
Miután leszűrted a krumplit, hagyd állni fél órát, hogy a víz elpárologjon a felszínéről. Ezt követően keverd össze valamilyen zsíradékkal, legyen az olaj vagy állati zsír, és add hozzá a választott fűszereket. Miután ezt jól összeforgattad, egy pépes állagú réteg kell képződjön a krumplin.
5. Sütés
A sütőt melegítsd elő 220-230 fokra, majd sütőpapíron egyenletesen oszlasd el a burgonyát, figyelve arra, hogy ne fedjék egymást a darabok. A krumpli cukor- és keményítőtartalmától függően 50 percet vagy kevesebbet kell sütni a ropogós külsőért. 20 perc leteltével forgasd át, és figyeld a színét. Ha aranybarnára sült, még tálalás előtt mehet rá frissen egy kis zöldfűszer és akár fokhagyma is.
Ezeket is olvasd el!