A tartósítás kulcsa a steril környezet. Ez most nem nagyon kunszt, eléggé hozzászokunk, hogy mindent százszor átmosunk, átfertőtlenítünk, de hogyan legyen a befőttes üveg is kívül-belül tiszta, csírátlan, minden baktériumtól mentes?
Hiába a gondos hőkezelés, hiába használunk akár tartósítószert is, ha az üveg nem elég tiszta, a semmiért vesződtünk. Ez egy olyan pepecselős, lassú és macerás előkészület, amit nem lehet megspórolni.
Kifőzés
Aki biztosra akar menni, és vannak óriási dézsái, az kifőzi az üvegeket. Ehhez a művelethez be kell pakolni az üvegeket egy óriási fazékba, fel kell önteni vízzel, majd felforralni, és főzni legalább tíz percig. Ha kész, csipesszel érdemes kivenni őket, mert forrók, és tálcára sorakoztatni. A tetőket is velük együtt kell kezelni! A vízhez lehet adni egy kevés ecetet vagy citromlevet is.
Mikrózás vízben
Aki táplált már cumisüveggel babát, emlékszik erre a megoldásra, ami működőképes, bár nagy mennyiségű lekvár befőzésekor kissé hosszadalmas, hiszen egyszerre csak pár üveget fogunk tudni kezelni. A sterilizálandó üvegeket egy nagyobb, lezárható, lefedhető és mikrosütő kompatibilis edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és betesszük a mikróba. Ha a víz bugyog, akkor még pár percig járatjuk, majd kivesszük, és az előzőkhöz hasonló módon emeljük ki az üvegeket a forró vízből.
Sima mikrózás
Sokak szerint elég, ha az elmosogatott, nedves üvegeket betesszük a mikróba, és 30-40 másodpercig a maximumon melegítjük.
Mosogatógép
Ha van igazán magas hőmérsékletű fokozat a mosogatógépen, akkor azzal is működik a dolog. Bár a legtöbb mosogatógép maximum 90 fokig melegszik, a módszer nem ezer százalékos, de sokan megelégszenek vele.
Sütő
A kedvenc módszerem, mert nem tudom közben leforrázni magam. Az üvegeket elmosogatjuk, a sütőt előmelegítjük 100-110 fokosra. A rácsra sütőpapírt terítünk, erre sorakoztatjuk az üvegeket, és bent hagyjuk minimum 20 percig szaunázni őket.
Fontos, hogy az üvegeknek akkor kell elkészülniük, megtisztulniuk, mikor a lekvár is megfő, hogy lehetőleg egy hőmérsékletűek legyenek. Ha hideg üvegbe töltjük a forró lekvárt, összetörhet a kezünkben.
Ezeket olvastad már?
Nyílik a bodza: íme az okok, amiért érdemes gyűjteni
A szörpkészítésen túl is van még egy csomó okod rá, hogy leszedd a csodás illatú virágot: mi most teába, desszertbe, mindenbe beletesszük, míg tart a szezonja!
NosaltyValóban roncsolja a fogakat a szénsavas víz?
A buborék valójában egy sav, ami nem biztos, hogy jót tesz a fogzománcnak, még akkor se, ha a víz maga egészséges.
adminÍgy dunsztolj, ha szeretnéd, hogy a lekvárok kihúzzák karácsonyig
Dunszt: első hallásra olyan, mintha a nagymama egyik elavult szakkifejezése lenne, pedig ez nem más, mint a legfontosabb lépés a tartósítás felé.
adminHázi, vegyszermentes megoldások kisebb dugulásokra
Mielőtt megpróbálnánk szerelőt szerezni vagy savakat önteni a lefolyóba, próbáljuk végig ezt a néhány trükköt, hátha segít feloldani a dugulást.
adminCímlapkép: Getty Images