Az 5 legszennyezettebb hal, amit kerülj el

Szennyezett halakról szólnak a hírek már jó ideje - most eláruljuk, melyik az az öt tengeri halféle, amit higanytartalmuk miatt tényleg jobb elkerülni! 

Ha másról nem, legalább a halakról azt gondoltuk eddig, hogy biztosan jót teszünk velük a szervezetünknek. Szív- és érrendszeri betegségek megelőzője, remek fehérjeforrás, szépíti a bőrt, jót tesz az idegrendszernek és még nagyon sok más érv áll mellette. Viszont a vészharangok ezzel egy időben halkabban ugyan, de mindig is zúgolódtak: a tengeri halfélék higanytartalma folytonos vitákra ad okot. A womenshealthmag.com összegyűjtötte azt az öt halfélét, melyeket jobb elkerülni, mi pedig nyújtunk opciókat arra is, hogy mit érdemes helyettük választani.

Cápa

Jó, tudjuk, nem egy mindennapos étel az asztalon, meg hát mégse egy zöldbabfőzelékről van szó, viszont éttermekben már simán rendelhető. A tanács az elkerüléséről szól inkább, ugyanis a cápa a tápláléklánc csúcsaként rengeteg olyan vízi élőlényt elfogyaszt, amelyek higannyal erősen szennyezettek lehetnek, ez pedig nem feltétlenül távozik a szervezetéből.

Kardhal

Szintén nem nagy az esélye, hogy túl sokat együnk belőle, de fagyasztva is lehet már kapni, így jogos, hogy bekerüljön a válogatásba: szintén csúcsragadozó, akárcsak a cápa, így a szervezete higannyal erősen szennyezett lehet.

Királymakréla

Az abszolút tiltólista élvonalában: semmiképp se egyél belőle, hacsak nem akarsz totális higanyszennyezést a testednek.

Cserepeshal

Nálunk ugyan nem jellemző, de simán előfordulhat, hogy valamikor bekerül a mélyhűtőpolcokra: különösen gyerekekre és várandós anyákra veszélyesek bizonyos fajtái.

Tonhal

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal álláspontja szerint nem jó az ajánlott, kb. tízdekás heti mennyiséget átlépni. Az Albacore tonhal egyenes a közepesen veszélyes kategóriába sorolható higanytartalom szempontjából.

A szardínia valamint a vadlazac jó választás lehet, utóbbi a tenyésztett lazacnál biztos, hogy sokkal okosabb döntés.

Hogy akkor mit?

(via womenshealthmag.com)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...