Az 5 legjobb (és egész olcsó) halkonzerv, amivel átvészelheted a karantént

Magyarországon nagyon kevés hal fogy, mi viszont most a legegyszerűbb beszerzési módszerrel veszünk rá arra, hogy több halat egyél a házi karantén idején. Halkonzervek, hajrá!

Az elmúlt hónapokban reneszánszát éli a konzervipar, az emberek rengeteg tartós élelmiszert vásárolnak. Újra fogynak a konzerves májkrémek, a félkész ételek (sólet, paradicsomos káposzta, töltött káposzta - nyami) és talán a halfélék is, igaz, utóbbiból bőven van mit pótolnunk, Magyarország lakossága ugyanis jóval kevesebb halat fogyaszt éves szinten, mint amennyit kellene.
Vajon mi a helyzet a halkonzervekkel, amiket ha meg is vásárolunk, akár éveken át porosodnak a spájz polcán? Egészségesek egyáltalán? Csak magukban, kenyérrel lehet őket enni? Nézzük, mit és miért érdemes (nem csak) a házi karanténalatt bespájzolnunk:

Kedvenc halkonzervszereplőnk: a tonhal

A tonhal magas zsírtartalma, fehérje-, foszfor- és vastartalma miatt igen népszerű hal hazánkban is, A-, B- és D-vitaminban egyaránt gazdag. A leginkább konzervekben tárolt tonhal lehet aprított vagy darabolt, az üvegben kapható érlelt nyers törzseket pedig sós lében tárolják. Bár a halfogyasztás fontos a szervezet számára, ma már - főleg a tengeri halaknál - az esetleges higanytartalom miatt vigyázni kell a mértékkel: ha tonhalról van szó, az ajánlott heti fogyasztási mennyiség jobb, ha nem haladja meg a 170 grammot.
A Huffington Postkapcsolódó cikkében leírtak szerint a várandós nőknek az ajánlottnál 25%-kal kevesebb tonhalat érdemes fogyasztaniuk a magzat megfelelő fejlődésének érdekében.
Ne felejtsük el, a tonhal kismértékben viszont orvosság lehet, és kiváló alapanyag tésztákhoz, pizzához, salátákhoz vagy szendvicskrémekhez is:

A legkeresettebb kishal: szardínia

Szegény szardínia, ha tudná, mennyi haltársára mondjuk meggondolás nélkül, hogy szardínia! Ez a kisméretű hal maximum 25 centiméter hosszúságúra képes megnőni,
a heringfélék családjába tartozik. Magyarországon gyakran minden apró testű, konzervként árult tengeri halat szardíniának neveznek, az igazi szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%, kiváló szelén- és káliumforrás. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.
Sokan úgy tartják, hogy a konzerves szardínia az idő múlásával csak jobb, érettebb lesz, így ebből a halféléből érdemes elraktározni pár dobozzal a nehezebb időkre (reméljük, ennél nehezebb nem lesz), a lejárati dátumokra viszont figyeljünk! Legyen dolgunk paradicsomos szószban, növényi olajban vagy sós vízben tárolt hallal, a szardínia kiváló alapanyaga lehet számos mártásnak, tésztaszósznak vagy pástétomnak.

Az isteni ízfokozó: az apró szardella

A tonhallal és a szardíniával szemben az apró szardellaféléket sokkal inkább lehet egyfajta ízesítő elemként felhasználni az ételekben, sem mint fehérjeként, húsként.Az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) halacska kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Pizzák, tészták és szószok, vagy a híres Cézár saláta kiváló ízesítője, de mi még egy extra svéd receptet is hoztunk nektek!

A pácolt finomság: a hering

A heringet sokan nem kedvelik, hiszen egy nagyon szálkás halról van szó, pedig íze is és tápértéke is kimagasló a konzerves halak között, gazdag B-12-vitaminban, kalciumban és Omega-3 zsírsavban, kiváló D-vitamin-forrás, és A-vitamin- és káliumtartalma sem elhanyagolható.

A heringhús nem mellesleg nagyon gyorsan megromlik, nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlan, füstöléssel tartósított változata azonban nagyon népszerű azok között, akik ugye nem riadnak vissza szálkáktól.

Mi a helyzet a sprotnival?

A sprotni a heringek családjához tartozó apró halfajta, rajokban él és planktonokkal táplálkozik. A sprotni tápértéke, íze és puha állaga miatt sok helyen népszerű hal, olajban, füstölve, esetleg pástétomként fogyasztható a leginkább. A konzervek készítésénél a kisebb halakat részesítik előnyben, ezek a kis halak pedig fejüktől a farkukig fogyaszthatóak, még a szálkák sem zavarnak sok vizet szemben a nagyobb méretű heringekkel. A sprotni húsa telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért rendkívül egészséges.

Persze sokan lehetnek, akiknek egyszerűen nem fűlik a foguk ahhoz, hogy konzerves egész halat egyenek, egyszerűen azért, mert nem tűnik túl gusztusosnak, nem jó érzés, hogy üveges tekintetű apró élőlények néznek ránk a tányérról. Ha maga az étel külleme a problémás, válasszuk a darabolt, aprított halakat, készítsünk pástétomokat, ezeket ugyanis a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fogják.

Mi azt ajánljuk, adj egy esélyt az egész halaknak is, hamar rá lehet kapni az ízükre, jobbnál jobb heringek és szardellafélék vannak a boltok polcain, ráadásul nemcsak hogy bővíted velük a konyhai repertoárt, de még az egészségeddel is jót teszel, ha jót eszel.

Ezeket olvastad már?

via nosalty, huffpost, eater, címlap: Getty Images

Címlapról ajánljuk

További cikkek