Az 5 legjobb (és egész olcsó) halkonzerv, amivel átvészelheted a karantént

Magyarországon nagyon kevés hal fogy, mi viszont most a legegyszerűbb beszerzési módszerrel veszünk rá arra, hogy több halat egyél a házi karantén idején. Halkonzervek, hajrá!

Az elmúlt hónapokban reneszánszát éli a konzervipar, az emberek rengeteg tartós élelmiszert vásárolnak. Újra fogynak a konzerves májkrémek, a félkész ételek (sólet, paradicsomos káposzta, töltött káposzta - nyami) és talán a halfélék is, igaz, utóbbiból bőven van mit pótolnunk, Magyarország lakossága ugyanis jóval kevesebb halat fogyaszt éves szinten, mint amennyit kellene.
Vajon mi a helyzet a halkonzervekkel, amiket ha meg is vásárolunk, akár éveken át porosodnak a spájz polcán? Egészségesek egyáltalán? Csak magukban, kenyérrel lehet őket enni? Nézzük, mit és miért érdemes (nem csak) a házi karanténalatt bespájzolnunk:

Kedvenc halkonzervszereplőnk: a tonhal

A tonhal magas zsírtartalma, fehérje-, foszfor- és vastartalma miatt igen népszerű hal hazánkban is, A-, B- és D-vitaminban egyaránt gazdag. A leginkább konzervekben tárolt tonhal lehet aprított vagy darabolt, az üvegben kapható érlelt nyers törzseket pedig sós lében tárolják. Bár a halfogyasztás fontos a szervezet számára, ma már - főleg a tengeri halaknál - az esetleges higanytartalom miatt vigyázni kell a mértékkel: ha tonhalról van szó, az ajánlott heti fogyasztási mennyiség jobb, ha nem haladja meg a 170 grammot.
A Huffington Postkapcsolódó cikkében leírtak szerint a várandós nőknek az ajánlottnál 25%-kal kevesebb tonhalat érdemes fogyasztaniuk a magzat megfelelő fejlődésének érdekében.
Ne felejtsük el, a tonhal kismértékben viszont orvosság lehet, és kiváló alapanyag tésztákhoz, pizzához, salátákhoz vagy szendvicskrémekhez is:

A legkeresettebb kishal: szardínia

Szegény szardínia, ha tudná, mennyi haltársára mondjuk meggondolás nélkül, hogy szardínia! Ez a kisméretű hal maximum 25 centiméter hosszúságúra képes megnőni,
a heringfélék családjába tartozik. Magyarországon gyakran minden apró testű, konzervként árult tengeri halat szardíniának neveznek, az igazi szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%, kiváló szelén- és káliumforrás. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.
Sokan úgy tartják, hogy a konzerves szardínia az idő múlásával csak jobb, érettebb lesz, így ebből a halféléből érdemes elraktározni pár dobozzal a nehezebb időkre (reméljük, ennél nehezebb nem lesz), a lejárati dátumokra viszont figyeljünk! Legyen dolgunk paradicsomos szószban, növényi olajban vagy sós vízben tárolt hallal, a szardínia kiváló alapanyaga lehet számos mártásnak, tésztaszósznak vagy pástétomnak.

Az isteni ízfokozó: az apró szardella

A tonhallal és a szardíniával szemben az apró szardellaféléket sokkal inkább lehet egyfajta ízesítő elemként felhasználni az ételekben, sem mint fehérjeként, húsként.Az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) halacska kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban. Pizzák, tészták és szószok, vagy a híres Cézár saláta kiváló ízesítője, de mi még egy extra svéd receptet is hoztunk nektek!

A pácolt finomság: a hering

A heringet sokan nem kedvelik, hiszen egy nagyon szálkás halról van szó, pedig íze is és tápértéke is kimagasló a konzerves halak között, gazdag B-12-vitaminban, kalciumban és Omega-3 zsírsavban, kiváló D-vitamin-forrás, és A-vitamin- és káliumtartalma sem elhanyagolható.

A heringhús nem mellesleg nagyon gyorsan megromlik, nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlan, füstöléssel tartósított változata azonban nagyon népszerű azok között, akik ugye nem riadnak vissza szálkáktól.

Mi a helyzet a sprotnival?

A sprotni a heringek családjához tartozó apró halfajta, rajokban él és planktonokkal táplálkozik. A sprotni tápértéke, íze és puha állaga miatt sok helyen népszerű hal, olajban, füstölve, esetleg pástétomként fogyasztható a leginkább. A konzervek készítésénél a kisebb halakat részesítik előnyben, ezek a kis halak pedig fejüktől a farkukig fogyaszthatóak, még a szálkák sem zavarnak sok vizet szemben a nagyobb méretű heringekkel. A sprotni húsa telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért rendkívül egészséges.

Persze sokan lehetnek, akiknek egyszerűen nem fűlik a foguk ahhoz, hogy konzerves egész halat egyenek, egyszerűen azért, mert nem tűnik túl gusztusosnak, nem jó érzés, hogy üveges tekintetű apró élőlények néznek ránk a tányérról. Ha maga az étel külleme a problémás, válasszuk a darabolt, aprított halakat, készítsünk pástétomokat, ezeket ugyanis a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fogják.

Mi azt ajánljuk, adj egy esélyt az egész halaknak is, hamar rá lehet kapni az ízükre, jobbnál jobb heringek és szardellafélék vannak a boltok polcain, ráadásul nemcsak hogy bővíted velük a konyhai repertoárt, de még az egészségeddel is jót teszel, ha jót eszel.

Ezeket olvastad már?

via nosalty, huffpost, eater, címlap: Getty Images

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...