Az elmúlt hónapokban reneszánszát éli a
konzervipar, az emberek rengeteg tartós élelmiszert vásárolnak. Újra fogynak a konzerves májkrémek, a félkész ételek (sólet, paradicsomos káposzta,
töltött káposzta - nyami) és talán a halfélék is, igaz, utóbbiból bőven van mit pótolnunk, Magyarország lakossága ugyanis jóval kevesebb halat fogyaszt éves szinten, mint amennyit kellene.
Vajon mi a helyzet a halkonzervekkel, amiket ha meg is vásárolunk, akár éveken át porosodnak a spájz polcán? Egészségesek egyáltalán? Csak magukban, kenyérrel lehet őket enni? Nézzük, mit és miért érdemes (nem csak) a
házi karanténalatt bespájzolnunk:
Kedvenc halkonzervszereplőnk: a tonhal
A tonhal magas zsírtartalma, fehérje-, foszfor- és vastartalma miatt igen népszerű hal hazánkban is,
A-, B- és D-vitaminban egyaránt gazdag. A leginkább konzervekben tárolt tonhal lehet aprított vagy darabolt, az üvegben kapható érlelt nyers törzseket pedig sós lében tárolják. Bár a halfogyasztás fontos a szervezet számára, ma már - főleg a tengeri halaknál - az esetleges higanytartalom miatt vigyázni kell a mértékkel:
ha tonhalról van szó, az ajánlott heti fogyasztási mennyiség jobb, ha nem haladja meg a 170 grammot.A
Huffington Postkapcsolódó cikkében leírtak szerint a várandós nőknek az ajánlottnál 25%-kal kevesebb tonhalat érdemes fogyasztaniuk a magzat megfelelő fejlődésének érdekében.
Ne felejtsük el, a
tonhal kismértékben viszont orvosság lehet, és kiváló alapanyag tésztákhoz, pizzához, salátákhoz vagy szendvicskrémekhez is:
szendvicskrém
Könnyen és gyorsan elkészíthető szendvicskrém, amit a gyerekek és a felnőttek egyaránt imádni fognak.
halkrém
Pillanatok alatt elkészül, és isteni finom!
tésztasaláta
Könnyű, gyors, derékbarát tésztasaláta - igazi nyári kedvenc!
A legkeresettebb kishal: szardínia
Szegény szardínia, ha tudná, mennyi haltársára mondjuk meggondolás nélkül, hogy szardínia! Ez a kisméretű hal maximum 25 centiméter hosszúságúra képes megnőni,
a heringfélék családjába tartozik. Magyarországon gyakran minden apró testű, konzervként árult tengeri halat szardíniának neveznek,
az igazi szardínia sok vasat, cinket és fehérjét tartalmaz, zsírtartalma kb. 10%,
kiváló szelén- és káliumforrás. A friss szardíniát általában olajban sütve fogyasztják, a konzerv változatból pedig halkrémek vagy saláták készíthetők.
halas tészta
Ha egy gyorsan és könnyen elkészíthető finomságra vágyunk.
salátaöntet
Kiváló salátavacsora, vendégváró és mártogatós.
halas különlegességek
Mikor ezt a receptet megláttam, hát kikerekedett a szemem. Szardíniás curry? Gyors, pofon egyszerű és piszokul olcsó! Nahát, Karácsony utáni kiköltekezés orvoslására tökéletes!
Sokan úgy tartják, hogy a konzerves szardínia az idő múlásával csak jobb, érettebb lesz, így ebből a halféléből érdemes elraktározni pár dobozzal a nehezebb időkre (reméljük, ennél nehezebb nem lesz), a lejárati dátumokra viszont figyeljünk! Legyen dolgunk paradicsomos szószban, növényi olajban vagy sós vízben tárolt hallal, a szardínia kiváló alapanyaga lehet számos
mártásnak, tésztaszósznak vagy pástétomnak.
Az isteni ízfokozó: az apró szardella
A tonhallal és a szardíniával szemben az apró szardellaféléket sokkal inkább lehet egyfajta ízesítő elemként felhasználni az ételekben, sem mint fehérjeként, húsként.Az Atlanti- és a Csendes-óceánban, valamint a Földközi-tengerben élő apró (kb. 8 centiméteres) halacska kifogás után hamar elveszti finom ízét, ezért frissen nem nagyon exportálják. Helyette
kihalászás után rögtön sóban, olajban konzerválják a szardellafiléket, így kis üvegekben vagy konzervekben juthatunk hozzá a boltokban.
Pizzák, tészták és szószok, vagy a híres
Cézár saláta kiváló ízesítője, de mi még egy extra svéd receptet is hoztunk nektek!
ravioli
Tenger gyümölcsei tésztaféleséget terveztem. Hogy lett ebből aztán ravioli, magam sem tudom, mindenesetre jó választás volt.
rakott krumpli
Svéd specialitás az egyszerű, de nagyszerű fogások rajongóinak!
paradicsomsaláta
A klasszikus toszkán kenyérsaláta turbózott változata.
A pácolt finomság: a hering
A heringet sokan nem kedvelik, hiszen egy nagyon szálkás halról van szó, pedig íze is és tápértéke is kimagasló a konzerves halak között, gazdag B-12-vitaminban, kalciumban és Omega-3 zsírsavban, kiváló D-vitamin-forrás, és A-vitamin- és káliumtartalma sem elhanyagolható.
halsaláta
Ukrán hidegtál-saláta. Kicsit macerás a sok reszelgetéssel meg a mosogatással, cserábe elképesztően finom. Én most egyesével tálaltam, de tepsibe vagy jénaiba is rétegezhetjük, és ...
halsaláta
Németország északi részén népszerű az ecetes hering - ezt az ízvilágot hozza vissza ez a saláta, csak egy kicsit könnyebb verzióban!
www.salatazz.hu
halsaláta
Egy munkanap után betértem a diszkontba, a csomagolt salátákat látva jutott eszembe, milyen rég is készítettem ilyesmit. Aztán, hogy rég ettem halat, a többi pedig jött magától, ...
A heringhús nem mellesleg nagyon gyorsan megromlik, nyers fogyasztásra teljesen alkalmatlan, füstöléssel tartósított változata azonban nagyon népszerű azok között, akik ugye nem riadnak vissza szálkáktól.
Mi a helyzet a sprotnival?
A sprotni a heringek családjához tartozó apró halfajta, rajokban él és planktonokkal táplálkozik. A sprotni tápértéke, íze és puha állaga miatt sok helyen népszerű hal, olajban, füstölve, esetleg pástétomként fogyasztható a leginkább. A konzervek készítésénél a kisebb halakat részesítik előnyben, ezek a kis halak pedig fejüktől a farkukig fogyaszthatóak, még a szálkák sem zavarnak sok vizet szemben a nagyobb méretű heringekkel. A sprotni húsa telítetlen zsírsavakban gazdag, ezért rendkívül egészséges.
halkrém
A tonhalkrém szuper dolog, de ha ilyen iramban készítjük, pár év múlva végképp lemondhatunk róla. A jó kis retró sprotnikrém pedig legalább annyira finom!
halas különlegességek
Gyorsan elkészíthető, mégsem mindennapi fogás. Az állandó ide-oda szaladgálás mellett csak bekukkantottam a mélyhűtőbe, és ezt találtam a leggyorsabbnak.
sült hal
A sprotni nagyon nagy népszerűségnek örvend Horvátországban. Ott találkoztam vele először. Nagyon finom! Persze, nem ma volt! A sprotnit, mivel apró hal, szőröstül-bőröstül ...
Persze sokan lehetnek, akiknek egyszerűen nem fűlik a foguk ahhoz, hogy konzerves egész halat egyenek, egyszerűen azért, mert nem tűnik túl gusztusosnak, nem jó érzés, hogy üveges tekintetű apró élőlények néznek ránk a tányérról. Ha maga az étel külleme a problémás, válasszuk a darabolt, aprított halakat, készítsünk pástétomokat, ezeket ugyanis a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fogják.
Mi azt ajánljuk, adj egy esélyt az egész halaknak is, hamar rá lehet kapni az ízükre, jobbnál jobb heringek és szardellafélék vannak a boltok polcain, ráadásul nemcsak hogy bővíted velük a konyhai repertoárt, de még az egészségeddel is jót teszel, ha jót eszel.
Ezeket olvastad már?
Házimenza
Bab és lencse - mindkettő olcsó, szinte bármeddig elállnak, konzervként és zacsiban is, és annyira változatosan elkészíthetőek!
Nosalty
Retro
A Kádár-éra igazi konzerv mennyország volt: a virslitől kezdve a rakott káposztán át a májkrémig mindent konzervből ettünk, és lássuk be, imádtuk! Neked volt kedvenced?
Petrás Gabriella
Gasztro
Egyedül élsz, és a karantén ideje alatt inkább rendelsz, mint hogy főzz? Nem akarod, hogy a maradék kukába menjen, de nem tudod, mik a jó arányok? Segítünk!
Masszi- Rigó Csilla
Gasztro
Ha egy csomó konzerv alapanyagot betáraztál, akkor olvasd el tippjeinket, hogy mihez kezdj velük a megszokotton túl!
Országh Kitti
via nosalty, huffpost, eater, címlap: Getty Images