5 konyhai eszköz dédanyáink korából, amikor még a készételek a kanyarban sem voltak

Ma már elég bemenni a boltba, és a polcról leemelni az ételeket, régen azonban, amit csak tudtak otthon készítettek az asszonyok. Tagadhatatlanul gazdagabb ízekkel főztek.

Csigatészta készítő, kávépörkölő és derelyevágó – a mostani generáció számára már jóformán ismeretlen fogalmak, és lássuk be, a 30-as, 40-es korosztály nagy része is maximum a nagyanyjánál láthatta.

Kávépörkölő

A kávépörkölő még a közértes kávédarálóknál is retróbb élmény. Régen nem volt arra lehetőség, hogy a boltokban megvegyék a pörköltkávét, helyette az emberek saját maguk készítették elő a reggeli feketéhez a kávészemeket. A kis nyeles lábasra emlékeztető kávépörkölőkbe beletették a még zöld kávébab szemeket, és a kart tekerve forgatták az edény lapátját, hogy a pörkölés egyenletes legyen.Így készült otthon a kávé a sparhelten, miközben finom illattal töltötte be a konyhát.

Persze, a műveletnek itt még nem volt vége: ezt követte a kézi kávédaráló, ami ma már inkább egy szép dísz, régen azonban napi használatban lévő konyhai tárgy volt. Lassabban őrölt, és nem is olyan finomra, mint akár a későbbi évtizedek egyik favoritja, a Kedvenc kávédaráló, de tagadhatatlanul hangulatos eszköz.

Csigatészta készítő

A csigatésztát régen nem a közértekből szerezték be az asszonyok, hanem saját maguk készítették el. A művelethez külön eszközük is volt: egy több vájattal rendelkező kis fadeszka, ami a tészta mintázatát adta, és egy pálcika: lecsippentettek a tésztából egy kis darabot, rátekerték a pálcikára, majd a fadeszkán meghengerelték.

Acsigatésztáhozgyakorlott kezek kellettek, de mivel akkoriban nem sajnálták sem az időt, sem az energiát, amit a főzésre, valamint az előkészületekre szántak, már a fiatal asszonyok is ügyes tésztakészítők voltak.

Rosta, szita

A vintage divathullámnak köszönhetően talán a te konyhád falán is lóg egy szita, amit régen a kamrában tároltak a stelázsi fölé fellógatva. Anno nem dekorelemként szolgáltak: többféle méretben készültek, és a lyukak nagysága is változott, aszerint, hogy mire voltak hivatottak használni. Ezeken keresztül szitálták a lisztet és a porcukrot.

Mozsár

Ha a nagyszüleid padlásán, konyhájában rátalálsz egy régi mozsárra, még véletlen se menj el mellette. Nem csak a konyhád éke lehet, de a mai napig jó hasznát veheted. A cutlerek és a különböző aprítógépek előtti világban a mákot, a diót, a cukrot mozsárban törték össze. Sok házban volt rézmozsár, de kőből és fából is készült őrlőedény. Rendszerint azonban nem csak a funkcionalitásra figyeltek, ugyanis számos rézmozsár szépen díszített, ügyes mester munkáját dicséri.

Derelyekészítő

Talán a derelyekészítő az, ami akár kakukktojás is lehetne, hiszen lehet, a te konyhádban is megtalálható. A régi, fanyeles derelyeszaggatók gyakorta előkerültek a dédi konyhafiókjából, ha tésztát, süteményt sütött, minket, gyerekeket pedig lenyűgöztek a szép, cakkos szélek. A mintázatnak volt funkciója is: jobban egymáshoz tapadtak a tésztalapok, így a töltelék könnyebben bent maradt a süteményekben sülés közben.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...