5 konyhai eszköz dédanyáink korából, amikor még a készételek a kanyarban sem voltak

Ma már elég bemenni a boltba, és a polcról leemelni az ételeket, régen azonban, amit csak tudtak otthon készítettek az asszonyok. Tagadhatatlanul gazdagabb ízekkel főztek.

Csigatészta készítő, kávépörkölő és derelyevágó – a mostani generáció számára már jóformán ismeretlen fogalmak, és lássuk be, a 30-as, 40-es korosztály nagy része is maximum a nagyanyjánál láthatta.

Kávépörkölő

A kávépörkölő még a közértes kávédarálóknál is retróbb élmény. Régen nem volt arra lehetőség, hogy a boltokban megvegyék a pörköltkávét, helyette az emberek saját maguk készítették elő a reggeli feketéhez a kávészemeket. A kis nyeles lábasra emlékeztető kávépörkölőkbe beletették a még zöld kávébab szemeket, és a kart tekerve forgatták az edény lapátját, hogy a pörkölés egyenletes legyen.Így készült otthon a kávé a sparhelten, miközben finom illattal töltötte be a konyhát.

Persze, a műveletnek itt még nem volt vége: ezt követte a kézi kávédaráló, ami ma már inkább egy szép dísz, régen azonban napi használatban lévő konyhai tárgy volt. Lassabban őrölt, és nem is olyan finomra, mint akár a későbbi évtizedek egyik favoritja, a Kedvenc kávédaráló, de tagadhatatlanul hangulatos eszköz.

Csigatészta készítő

A csigatésztát régen nem a közértekből szerezték be az asszonyok, hanem saját maguk készítették el. A művelethez külön eszközük is volt: egy több vájattal rendelkező kis fadeszka, ami a tészta mintázatát adta, és egy pálcika: lecsippentettek a tésztából egy kis darabot, rátekerték a pálcikára, majd a fadeszkán meghengerelték.

Acsigatésztáhozgyakorlott kezek kellettek, de mivel akkoriban nem sajnálták sem az időt, sem az energiát, amit a főzésre, valamint az előkészületekre szántak, már a fiatal asszonyok is ügyes tésztakészítők voltak.

Rosta, szita

A vintage divathullámnak köszönhetően talán a te konyhád falán is lóg egy szita, amit régen a kamrában tároltak a stelázsi fölé fellógatva. Anno nem dekorelemként szolgáltak: többféle méretben készültek, és a lyukak nagysága is változott, aszerint, hogy mire voltak hivatottak használni. Ezeken keresztül szitálták a lisztet és a porcukrot.

Citromhabos máktorta

Igazi frissítő desszertet mutatok most be: a mák és a citrom verhetetlen páros. Az elkészítése is nagyon egyszerű, amihez stílusosan egyszerű díszítési módot választottunk- maminti ...

Mozsár

Ha a nagyszüleid padlásán, konyhájában rátalálsz egy régi mozsárra, még véletlen se menj el mellette. Nem csak a konyhád éke lehet, de a mai napig jó hasznát veheted. A cutlerek és a különböző aprítógépek előtti világban a mákot, a diót, a cukrot mozsárban törték össze. Sok házban volt rézmozsár, de kőből és fából is készült őrlőedény. Rendszerint azonban nem csak a funkcionalitásra figyeltek, ugyanis számos rézmozsár szépen díszített, ügyes mester munkáját dicséri.

Derelyekészítő

Talán a derelyekészítő az, ami akár kakukktojás is lehetne, hiszen lehet, a te konyhádban is megtalálható. A régi, fanyeles derelyeszaggatók gyakorta előkerültek a dédi konyhafiókjából, ha tésztát, süteményt sütött, minket, gyerekeket pedig lenyűgöztek a szép, cakkos szélek. A mintázatnak volt funkciója is: jobban egymáshoz tapadtak a tésztalapok, így a töltelék könnyebben bent maradt a süteményekben sülés közben.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...