5 klasszikus étel, amit felvidéki nagyszüleim és szüleim másképp készítettek

Összegyűjtöttem, mik azok az ételek, amiket Felvidéken másként értelmeznek a szüleim, mint ahogy itt, Magyarországon készítik.

Korábban már írtam arról, hogy mik azok az ételek, zöldségek, gyümölcsök, amit régiónként, családonként másképp neveznek az emberek. Most azt próbáltam meg összegyűjteni, hogy mik azok az ételek, amikről felnőttként tudtam meg, hogy másképp is lehet nevezni, vagy készíteni őket, mint ahogy szüleimtől vagy nagyszüleimtől tanultam. A Felvidékről származom, és meglepő módon, sok különbözőséget találtam abban, ahogy ott készültek az ételek, és ahogy itt Magyarországon. Nézzünk egy rövid listát:

1. Főzelékek

Gyerekkoromban utáltam a főzelékeket, mert tejes levesek voltak. Anyukám a mai napig úgy főzi a főzeléket, hogy sok tejet tesz bele, lisztes habarást, és kevés krumplit, babot, vagy borsót. A finomfőzelék teljesen ismeretlen fogalom volt számomra 20 éves koromig, miközben itt az iskolai menzák egyik favoritja. Szörnyen hangozhat, de felnőttként pont azért szerettem meg a főzelékeket, mert nem úgy főzöm őket, mint anyukám:

Citromos lencsefőzelék

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

Babfőzelék

Tápláló, nem éppen könnyű eledel. A kevés füstölt hús a jó ízhatás eléréséhez szükséges. Feltétnek olyan hús illik hozzá, aminek van némi szaftja, ezért főztem hozzá ...

2. Grízes tészta

Ismerőseim jelezték, hogy a grízes tésztát édesen szokták enni. Nálunk mindig sós volt, néha meg is pirítottuk picit a tűzhelyen, és savanyúsággal ettük, uborkával vagy csalamádéval.

3. Aranygaluska

Nem szerettem az aranygaluskát, mert úgy ismertem, mint egy száraz, sült tésztát, amit vaníliapudinggal kell enni. Aztán megismertem a cukrozott diós változatot, ami fényévekre volt az otthoni változattól, és azóta bármikor jöhet belőle.

Aranygaluska sodóval

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

4. Mákos bejgli

Mi az hogy bejgli? Halhattuk régen a Felvidéken, ahol karácsonyra kalácsot sütnek. Ne tévesszen meg senkit a megnevezés, a két étel ugyan az, a tészta és a forma egy kicsit eltérő. A Csallóközben a kalács kifejezés állandósult a szlovák "kolács" szó miatt. A bejgli szót csak a budapesti barátaim szájából, és a reklámokból hallottam.

5. Rakott krumpli

A magyar rakott krumpli tojásból, krumpliból és kolbászból készül, jó sok tejföllel. A felvidéki változat viszont gyakrabban készül "párkival", azaz krinolinnal. A kolbászos változattal is Magyarországon találkoztam először.

Rakott krumpli, ahogy én szeretem:

Mindent bele rakott krumpli

A rakott krumpli egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Mindenkinek van hozzá egy családi receptje, melyet, mint hagyományt követ. Az én receptem alapja ugyancsak egy, a nagymamám által ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!