5 klasszikus étel, amit felvidéki nagyszüleim és szüleim másképp készítettek

Összegyűjtöttem, mik azok az ételek, amiket Felvidéken másként értelmeznek a szüleim, mint ahogy itt, Magyarországon készítik.

Korábban már írtam arról, hogy mik azok az ételek, zöldségek, gyümölcsök, amit régiónként, családonként másképp neveznek az emberek. Most azt próbáltam meg összegyűjteni, hogy mik azok az ételek, amikről felnőttként tudtam meg, hogy másképp is lehet nevezni, vagy készíteni őket, mint ahogy szüleimtől vagy nagyszüleimtől tanultam. A Felvidékről származom, és meglepő módon, sok különbözőséget találtam abban, ahogy ott készültek az ételek, és ahogy itt Magyarországon. Nézzünk egy rövid listát:

1. Főzelékek

Gyerekkoromban utáltam a főzelékeket, mert tejes levesek voltak. Anyukám a mai napig úgy főzi a főzeléket, hogy sok tejet tesz bele, lisztes habarást, és kevés krumplit, babot, vagy borsót. A finomfőzelék teljesen ismeretlen fogalom volt számomra 20 éves koromig, miközben itt az iskolai menzák egyik favoritja. Szörnyen hangozhat, de felnőttként pont azért szerettem meg a főzelékeket, mert nem úgy főzöm őket, mint anyukám:

Citromos lencsefőzelék

Nagyon szeretjük a lencsefőzeléket, de mindig elfeledkezünk róla, így csak ritkán kerül az asztalra. Akkor viszont annál jobban örül neki mindenki.

Babfőzelék

Tápláló, nem éppen könnyű eledel. A kevés füstölt hús a jó ízhatás eléréséhez szükséges. Feltétnek olyan hús illik hozzá, aminek van némi szaftja, ezért főztem hozzá ...

2. Grízes tészta

Ismerőseim jelezték, hogy a grízes tésztát édesen szokták enni. Nálunk mindig sós volt, néha meg is pirítottuk picit a tűzhelyen, és savanyúsággal ettük, uborkával vagy csalamádéval.

3. Aranygaluska

Nem szerettem az aranygaluskát, mert úgy ismertem, mint egy száraz, sült tésztát, amit vaníliapudinggal kell enni. Aztán megismertem a cukrozott diós változatot, ami fényévekre volt az otthoni változattól, és azóta bármikor jöhet belőle.

Aranygaluska sodóval

Ősrégi desszertünk, amiért minden télen megveszünk - meleg, puha, omlós tésztaszaggatványok, ami a hidegben, a korán sötétedő délutánokon különösen jólesik.

4. Mákos bejgli

Mi az hogy bejgli? Halhattuk régen a Felvidéken, ahol karácsonyra kalácsot sütnek. Ne tévesszen meg senkit a megnevezés, a két étel ugyan az, a tészta és a forma egy kicsit eltérő. A Csallóközben a kalács kifejezés állandósult a szlovák "kolács" szó miatt. A bejgli szót csak a budapesti barátaim szájából, és a reklámokból hallottam.

5. Rakott krumpli

A magyar rakott krumpli tojásból, krumpliból és kolbászból készül, jó sok tejföllel. A felvidéki változat viszont gyakrabban készül "párkival", azaz krinolinnal. A kolbászos változattal is Magyarországon találkoztam először.

Rakott krumpli, ahogy én szeretem:

Mindent bele rakott krumpli

A rakott krumpli egy olyan étel, amit nem lehet megunni. Mindenkinek van hozzá egy családi receptje, melyet, mint hagyományt követ. Az én receptem alapja ugyancsak egy, a nagymamám által ...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...