Korábban már írtam arról, hogy mik azok az ételek, zöldségek, gyümölcsök, amit régiónként, családonként másképp neveznek az emberek. Most azt próbáltam meg összegyűjteni, hogy mik azok az ételek, amikről felnőttként tudtam meg, hogy másképp is lehet nevezni, vagy készíteni őket, mint ahogy szüleimtől vagy nagyszüleimtől tanultam. A Felvidékről származom, és meglepő módon, sok különbözőséget találtam abban, ahogy ott készültek az ételek, és ahogy itt Magyarországon. Nézzünk egy rövid listát:
1. Főzelékek
Gyerekkoromban utáltam a főzelékeket, mert tejes levesek voltak. Anyukám a mai napig úgy főzi a főzeléket, hogy sok tejet tesz bele, lisztes habarást, és kevés krumplit, babot, vagy borsót. A finomfőzelék teljesen ismeretlen fogalom volt számomra 20 éves koromig, miközben itt az iskolai menzák egyik favoritja. Szörnyen hangozhat, de felnőttként pont azért szerettem meg a főzelékeket, mert nem úgy főzöm őket, mint anyukám:
2. Grízes tészta
Ismerőseim jelezték, hogy a grízes tésztát édesen szokták enni. Nálunk mindig sós volt, néha meg is pirítottuk picit a tűzhelyen, és savanyúsággal ettük, uborkával vagy csalamádéval.
3. Aranygaluska
Nem szerettem az aranygaluskát, mert úgy ismertem, mint egy száraz, sült tésztát, amit vaníliapudinggal kell enni. Aztán megismertem a cukrozott diós változatot, ami fényévekre volt az otthoni változattól, és azóta bármikor jöhet belőle.
4. Mákos bejgli
Mi az hogy bejgli? Halhattuk régen a Felvidéken, ahol karácsonyra kalácsot sütnek. Ne tévesszen meg senkit a megnevezés, a két étel ugyan az, a tészta és a forma egy kicsit eltérő. A Csallóközben a kalács kifejezés állandósult a szlovák "kolács" szó miatt. A bejgli szót csak a budapesti barátaim szájából, és a reklámokból hallottam.
5. Rakott krumpli
A magyar rakott krumpli tojásból, krumpliból és kolbászból készül, jó sok tejföllel. A felvidéki változat viszont gyakrabban készül "párkival", azaz krinolinnal. A kolbászos változattal is Magyarországon találkoztam először.
Rakott krumpli, ahogy én szeretem:
Ezeket olvastad már?
17 étel, zöldség és gyümölcs, amit mindenki másképp hív
Tarkedli, smarni, gyürke - ismeritek ezeket a szavakat? Tudunk még nektek mutatni párat...
Fenes GábrielEzeket ettük, amikor anyunak és apunak nem volt pénze hónap...
Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amiket a szüleink akkor főztek, amikor nem volt pénzük hónap végén. Ha spórolni szeretnétek, ezek közül válogassatok!
Fenes GábrielTOP 10 retró menzakaja - ezeket ettük régen...és még ma...
Az iskolai menzákkal kapcsolatban szinte mindenkinek vannak jó és rossz elményei. Mi most összegyűjtöttük a legmegosztóbb menzakajákat. Nektek milyen emlékeitek vannak róluk?
Nosalty