5 hiba, amit SOHA ne kövess el a konyhapultodon

Karc- és foltmentes munkapultra vágysz a konyhádban? Mutatjuk, mire érdemes figyelned, ha szeretnéd sokáig megőrizni a jó állapotát.

A konyhapult tisztítása és karbantartása nem egy ördöngös feladat. Csak néhány apró dologra kell odafigyelni, és a munkapult hihetetlenül szép és főzésre alkalmas lesz:

1. Ne súrold drótszivaccsal!

A drótszivacs egy nagyon jó kis találmány. Felülete miatt könnyen eltávolítja a serpenyőből az odaszáradt zsírfoltokat vagy a tepsire égett sütimaradványokat. A konyhapulton azonban nem ajánlatos használni, mert összekarcolhatja a felületét. Különösen a magasabb árkategóriájú, kvarc munkalapokban tud jelentős károkat okozni, így ha ilyened van otthon, akkor ne drótszivaccsal dörzsöld le róla a koszt.

2. Ne használd vágódeszkának!

Sokan választanak laminált munkapultot a konyhájukba, mert viszonylag olcsó, és rengeteg színben kapható. Hátránya viszont, hogy kényes a késekre. A vágódeszka használata tehát erősen ajánlott, nemcsak a laminált munkapultnál, hanem a többi felületnél is. Korábban előfordult pár ismerősömmel, hogy az asztalos azt mondta nekik a beszerelt munkapultjukról, hogy karcálló, de az első lusta pillanatnál - amikor nem volt kéznél a vágódeszka - kiderült, hogy nem így van.

3. Ne tárold rajta a tisztítószereket!

A szétszórtság és a lustaság is a munkalap ellenségei lehetnek. Hogy pontosan mire gondolunk? Arra, amikor ott felejted az ablaktisztítót, vagy a zsíroldót a konyhapulton. Elég egy csepp, ami kimarja a munkapult felületét. Ráadásul az ételek is ott készülnek, ezért célszerűbb, ha a tisztítószereket a mosogató alatt, vagy egy kamraszekrényben tárolod.

4. Ne hagyd a nedves edényeket a fa munkalapon!

A nedves edények alapvetően a fa és a laminált munkapult ellenségei. A folyadék az éleken át könnyedén bejuthat a munkapult alá, felpúposítva azt. A fa konyhapultba befolyt folyadék pedig akár penészesedést is okozhat.

5. Ne használd a savas tisztítószereket a gránit munkalapon!

Magyarországon valószínűleg kevés embernek van olyan konyhája, ahol gránit munkalap van. Előnye, hogy karcálló és nagyon jól mutat a konyhában. Hátránya viszont, hogy a felületét kezelni kell, és nem lehet akármivel. A savas dolgok, mint például az ecet vagy a citrom kimarja a munkapult felületét, ezért használatuk több kárt, mint előnyt jelent.

Ezeket olvastad már?

via Taste of Home

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...