5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!

Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!

1. Megmossuk a baromfihúst

Mostantól felejtsd el a csirkehús mosását! – tanácsolja a brit népegészségügyi szervezet. A csirkehúson ugyanis lehet szalmonella baktérium, amely a hús megmosásával rákerülhet a mosogatóra vagy a csapra. Épp ezért különösen óvatosnak kell lenni a keresztszennyeződéssel, ha nyers csirkével dolgozunk. Magas hőfokú sütésnél viszont a baktériumok azonnal megsemmisülnek. Miután elkezdtük sütni vagy főzni a csirkét, mossuk meg alaposan a kezünket, az eszközöket pedig, amikkel dolgoztunk, mosószeres forró vízben mossuk el, és soha ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát más ételekhez.

2. Nem tesszük azonnal a hűtőbe, amit felvágtunk

Ha felvágunk bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt, az rögtön felgyorsítja a romlási folyamatot. Épp ezért, ha például felvágunk egy ananászt, akkor azt rögtön tegyük a hűtőbe, ezzel lassítva a romlási folyamatot. És mindig tegyük vissza, ha elővettük, sose hagyjuk elöl a vágott zöldségeket és gyümölcsöket!

3. Nem helyesen fagyasztjuk ételeinket

Amennyiben ételeket fagyasztunk, azokat mindig alaposan és duplán csomagoljuk be annak érdekében, hogy a jégkristályok ne rontsák az étel ízét és textúráját. Ha edényben fagyasztunk le ételt, hagyjunk neki kicsivel több helyet az edényben. Mindemellett győződjünk meg róla, hogy a mélyhűtő mindig megfelelően fagyaszt-e.

4. Nem használunk húshőmérőt

Egy jó szakács ránézésre, ízre, illatra meg tudja mondani, hogy kész van-e a hús, de érdemes ellenőrizni a húsok belső hőmérsékletét is, külön odafigyelve arra, hogy a hőmérőt minden alkalom után alaposan elmossuk.

5. Órákig kint hagyjuk az ételt

Ha legközelebb fogadást rendezünk, és szendvicstálakkal várjuk a vendégeket, ügyeljünk arra, hogy semmit ne hagyjunk kint 2 óránál tovább. Inkább tegyünk ki kisebb adagokat, és fokozatosan pótoljuk az ételeket a hűtőből, ha szükséges.

(via Good Housekeeping)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...