5 hiba, amit minden kezdő kertész elkövet – Így lehet jól termő konyhakerted!

Kedvet kaptál a kertészkedéshez, de valahogy mégsem olyan a konyhakerted, ahogy az a lelki szemeid előtt megjelent? Hibák, amiket ne kövess el!

Ha a kezdeti lelkesedés kezd alább hagyni, mert semmi sem úgy sikerült, ahogy eltervezted, akkor gondold újra a kerti munkád rutinját!

Túlvállalod magad

Tény, hogy egy szépen gondozott konyhakert látványa csábító, és ahogy lapozgatod a magazinokat, nézegeted a képeket az interneten, te is könnyen vizualizálhatod a zöldséggel, gyümölccsel teli konyhakertet. Egy konyhakert azonban jóval több munkát igényel, mint első látásra gondolnád, és biztos, hogy ha nem foglalkozol vele napi szinten - főleg a nyári hőségben -, a szemed előtt lebegő képek helyét a kopárság veszi át. Tehát, mérd fel azt, hogy mennyi időd, energiád van a kertedre, és első nekifutásra csak egy kis területen próbáld ki, milyen is valójában „gazdának” lenni.

Nem jó mélységbe ültetsz

Mielőtt elveted a magokat, ledugod a gumókat, nézd meg a csomagolást és tartsd be, amit azon javasolnak! Horváth Ottó kertész szerint minél apróbb a növény magja, annál közelebb kell a felszínhez ültetni, ami akár fél centis mélységet is jelenthet. Ha ennek ellenére azokat a zöldségeket, amiket szinte alig kell eltakarni egy kis földréteggel, mélyen a földbe ülteted, biztos, hogy nem hoznak termést.

Mexikói grillezett kukorica

Tulajdonképpen majonézes kukorica ez, csak mexikói módra. A legjobb, ha a szabadban meggrillezitek a kukoricát, hogy jó füstös legyen, de az sem gáz, ha grillserpenyőben pirítotok neki ...

Nem tudod, mennyi víz és tápanyag kell

A víz és a talajt tápláló tápanyag mennyisége sem mindegy: az sem jó, ha túlzásba esel, és az sem, ha spórolni akarsz. A kertész azt tanácsolja, hogy fordíts gondot arra, hogy amit ültetni szeretnél, milyen ph-értékű talajt igényel. Az átlag konyhakert semleges vagy lúgos, de ha savas talaj kell - például az áfonya ültetéséhez -, akkor savas virágföldet, kaktuszföldet, palántaföldet szerezz be. További szabály, hogy a gumós növények nem tolerálják a magas nitrogén tartalmú trágyát, de a káposzta - és salátafélék szeretik.

Az öntözéssel kapcsolatban arra ügyelj hogy a nyári melegben minden nap locsolj, ha pedig hűvösebbre fordul az időjárás, akkor pedig kétnaponta. De ne légy felületes: nem elég, ha a föld felszínét éri csak a víz, a gyökérzetig is el kell jusson! Vagyis addig öntözz egy-egy palántát, vagy tövet, amíg a víz már nem szivárog le a földbe, és egy kicsit megáll a felszínén.

Nem tartod be a tő- és a sortávolságot

Azért, hogy mindegyik növénynek jusson elegendő fény és tápanyag, kellő távolságra kell ültetned őket. Vagyis, ne akarj spórolni a földterülettel, hiszen a pici magokból csak úgy fejlődhetnek egészséges zöldségek, ha van terük növekedni. Azokat a hajtásokat, amik idő közben elcsökevényesednek, nyugodtan húzd ki, ritkítsd meg a sort, így az életképesek még jobban tudnak majd fejlődni. A tőtávolságon távolságon túl Horváth Ottó a sortávolságra is felhívja a figyelmet: azoknál a növényeknél, amiket palántáról ültetsz és nem magról, fontos, hogy betartsd a sortávolságot is!

Paradicsomos cukkini sütve

Nyár elején elhatároztam, hogy konyhakertet készítek, de mivel kezdő vagyok még, csak cukkinit, tököt és paradicsomot ültettem. Nagy meglepetésemre óriás cukkinik árasztották el a ...

Meg akarod spórolni a gazolást

Azzal talán nem árulunk el nagy titkot, hogy minél kisebb a gaz, annál könnyebb kihúzni a földből. De jó, ha tudod, hogy ha halogatod a gazolást, a gyomnövények néhány nap alatt is képesek nagyot nőni, így nem érdemes Pató Pált játszani! Fogadd meg a kertész tanácsát: lazítsd fel a földet kapával, hogy ne csak a felszíni, hanem a kikelőben lévő gyomnövényeket is el tudd távolítani a földből!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...