5 feng shui alapelv, amely segít, hogy berendezd a konyhád

Ha azt gondolnád, a feng shui semmi más, mint humbug, akkor ezeket a tanácsokat olvasd el, és meglátod, hogy nem egy dolgot kétszer is átgondolsz majd a konyháddal kapcsolatban.

A szingapúri építész, Cliff Tan, avagy TikTok-nevén @dearmoder videói segítségével könnyedén, villámgyorsan és közérthetően mutatja be a mindennapi otthonok feng shui szerinti berendezését. Mára mintegy 1,6 millióan követik, és merítenek ötletet tippjeiből. De vajon mit tanácsol a konyha berendezését illetően?

Hogy mi a feng shui dióhéjban?

A feng shui ősi kínai hagyomány, mely az Ég és a Föld törvényszerűségeinek megfigyelésével és alkalmazásával segít az ember és a természet közötti összhang megvalósításában.

A hagyományos feng shui célja a legmegfelelőbb lakhely meghatározása a sikeres élethez a környező táj és terepformák elemzésével.

A feng shui az ember és a természet közötti összhang megvalósításában segít

1.) A konyha központjának meghatározása

Ez legyen az elő lépés a konyha berendezését tekintve: tedd fel magadnak a kérdést, hogy mit használsz a legtöbbet. A sütőt? A tűzhelyet? A konyhaasztalt? A választól függően pedig szervezd a konyhád többi részét a központi elem köré, amit oda rakj, ahol a legjobban elérhető, legpraktikusabb. Ha az ajtóval szemben kényelmes, hogy közben lásd, ki megy és jön be a konyhába, akkor mindenképp oda fókuszálj!

2.) Vedd kézbe a tűz(hely)et!

Az öt alapelem (föld, tűz, fém, fa, víz) közül a tűzön legyen a hangsúly. A feng shui szakértői ebben mind egyetértenek, ha a modern konyhákról van szó: a tüzet egyensúlyban kell tartani a többi elemmel.

Miután kiválasztottuk a fő konyhai eszközt, amin főzünk (sütő vagy tűzhely), a többi berendezést is szervezzük köré: a hűtőt, fagyasztót, mosogatót, azaz a vizes elemeket.

Fontos, hogy a kettő (tűz és víz ) közé helyezzünk szekrényeket, tárolókat!

Próbáljuk meg a sütőt vagy tűzhelyet távolítani a bejárati ajtótól, nehogy elégessük, kiűzzük a chit, azaz a pozitív energiákat az otthonunkból.

Maximalizáljuk a konyhapult méretét

3.) Legyen minden kéznél, hogy jó érzés legyen a konyhában lenni

A feng shui célja, hogy a legoptimálisabban tudjunk működni az adott helyiségben, csakis a sikerekre (a főzésre) koncentrálva, egy olyan atmoszférában, ahol jól érezzük magunkat, és szívesen töltünk időt. Nem csak mert muszáj, hanem mert egyszerűen jó érzés ott lenni.

Tan azt tanácsolja, hogy maximalizáljuk a konyhapult méretét, mert ez a legfontosabb az első két pont után. Minek akkora kamra, ha a benne tárolt szuper alapanyagokat nem tudod hol előkészíteni, mert nincs helyed a pulton? Ha minden kötél szakad, használd a konyhaasztalt!

4.) Le az agresszióval!

A mágneses fali késtartók vagy a nyitott polcok vonzó és okos megoldásnak tűnhetnek ugyan, de az éles, szöges sarkok, élek illetve a rendetlenség agressziv, zavart energiát hozhat a konyhádba a feng shui szerint. A szakértő szerint a legtöbb ember nem realizálja, hogy egy nyitott polc egyáltalán nem praktikus, mert állandó káoszt teremt, nehéz rendet tartani rajta, ez pedig ránk is kihat. A funkció mindig legyen fontosabb, mint a forma vagy kinézet!

Ha úgy érzed, bár káosz van, mégis minden jó helyen van, hagyd úgy!

Az elöl levő tárgyak ettől függetlenül nem feltétlen egyenlőek a rendetlenséggel – van, aki akkor funkcionál jól, ha kézzel foghatja a dolgait. Ha negatív hatással van rád a sok szem előtt hagyott eszköz, akkor tegyél ellene...

....ha viszont úgy érzed, bár káosz van, mégis mindennek ott a helye, ahol van, hagyd úgy!

5.) Kompromisszum!

Bár a feng shui egy ember saját, szubjektív élménye arról, hogyan érzi magát a térben, ahol él, főz, alkot, fontos, hogy az együtt lakó családtagok figyeljenek a másik vágyaira is, és ha kell, kompromisszumot kössenek. Nem élünk vákuumban, így egy helyiség sem szólhat csak rólunk, hacsak nem vagyunk egyedülállók.

Forrásunk volt.


Még több lakberendezés itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...