5 étel, ami nem is olyan rég még kifejezetten olcsónak számított

„Hó vége van? Akkor lecsót főzök!" – játszódott le bennünk egészen tavaly nyárig a megnyugtató gondolat, idén azonban sajnos minden eddig olcsónak számító fogásunk szinte luxus szintekre emelkedett. Nézzük őket, és siránkozzunk.

Furcsa fordulatot vett a világ, napról napra szomorúbb hírek érkeznek az étterembezárásokról és az dráguló élelmiszerekről, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, és próbálunk lépést tartani, na meg abból főzni, ami van – és amit megengedhetünk magunknak. Elgondolkoztunk, és összeszedtük azokat a delikvenseket, amelyek tavaly még egészen olcsó ételnek számítottak, mára azonban szinte luxusfogások.

Jöjjön a szomorú lista az egykor még olcsó ételekről:

1.) LECSÓ

Az első számú kedvencünk, amelyik eszünkbe jutott, és amit sajnos ma már tényleg csak fizetésnapkor engedünk meg magunkat legtöbben. Egy autentikus, minőségi kolbásszal készített, sokparadicsomos-paprikás lecsó ma már picit se olcsó mulatság.

Tipp: tömegnövelés végett kombináld kis cukkinival, tökkel, patisszonnal, vagy keverd össze rizzsel, bulgurral, illetve hagyd ki a kolbászt belőle!

Tökös lecsó

Egyszerűen elkészíthető, szuper nyári fogás, egy kis tökkel megbolondítva!  

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

2.) PAPRIKÁS KRUMPLI

Hol van már az az időszak, hogy minden, ami krumplis, olcsó? Sehol! Az újburgonyáról ne is beszéljünk. Próbáljunk az olcsóbb piacokra, boltokba menni, lesni az akciókat.

Tipp: ha minden kötél szakad, hagyd ki belőle a húst – kolbász vagy virsli nélkül is fincsi lesz egy jó szelet fehérkenyérrel és egy vaskos koviubival.

3.) TÚRÓS CSUSZA

A tejtermékek kétség kívül az infláció legnagyobb áldozatai között vannak, a tej, tejszín, tejföl és túró lassan tényleg luxusnak számít. Egy kiadós túrós csuszához bizony szalonna is kell, ami szintén meglepően drága lett, a tejföl és túró mellett pedig a házi, tojásos száraztészta sem két fillér.

Tipp: szalonnapörc helyett válaszd a porcukros verziót, némileg olcsóbb!

4.) RAKOTT KRUMPLI

A krumpliról az előbb írtunk, a kolbászról szintúgy, a tejföl pedig hasonlóképpen beállhat a luxuscikkek sorába. A tojások ára pedig szinte hetente kúszik felfele (friss tapasztalás, hogy a piacon az olcsóbb helyen is 70 forint darabja.)

Tipp: variáld cukkinivel, olcsóbb zöldségekkel, vagy spórold ki belőle a husit, vega változatban is finom!

Vega rakott burgonya

Ismét a keleti szakácskönyvből. "A vegetáriánus konyha egyik gyöngyszeme" - írta róla a szerző. A színe teljesen rabul ejtett. Az ízében sem csalódtam. Jól párosítható céklás ...

5.) TEJBERIZS

A tej drága, azt tudjuk, és minél zsírosabb és házibb, annál húzósabb az ára (szintén zsebbe nyúlós vegán növényi italok, sziasztok!), egy zacskó rizs pedig lassan az ezer forintot súrolja, főleg, ha basmati vagy jázmin a vágyunk. Ehhez jön még a cukor, esetleg némi gyümölcs, és megint búcsút mondtunk egy régi jó olcsó desszertnek.

Tipp: keresd az akciókat, válassz sima fehér rizst, spórolj a cukorral, gyümölcsből a szezonálisat válaszd, az mindig olcsóbb, a fahéj pedig mindig jolly joker!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...