5 étel, amit SOHA ne rakj be a fagyasztóba

A fagyasztás nagyon jó módja annak, hogy csökkentsük az élelmiszer-pazarlást, de nem minden ételt lehet jégre tenni. Mutatjuk, miket ne rakj a mélyhűtőbe!

Maradt egy kis maradék töltött káposzta, bolognai szósz, gulyásleves? - ne dobd ki őket, mehet mind a fagyasztóba. A mélyhűtőd segíthet abban, hogy csökkentsd az élelmiszer-pazarlást, de nem minden ételt szabad benne tárolni. Kevin Murphy élelmiszer-biztonsági szakértő az Insidernek elárulta, mik azok az ételek, amiket nem szabad a fagyasztóba tenned:

1. Tej, tejföl és joghurt

A kemény sajtokat lehet a fagyasztóban tárolni, és érdemes is, ha nem használjuk fel őket azonnal. Szakemberek szerint a friss tej is lefagyasztható, viszont a felolvasztás után már nem lesz olyan az íze és az állaga, mint azelőtt. Tejfölt és joghurtot sem érdemes fagyasztani, mert a felolvasztás után kiválhat a víz belőlük. Egy megoldás van, ha minél előbb felhasználod őket valamilyen ételben:

2. Nyers burgonya

A nyers krumpli nem fagyasztható jól magas keményítőtartalma miatt. Helyette tárold száraz helyen. A sült burgonyát ugyanakkor lefagyaszthatod, majd újra fogyaszthatod, az állaga viszont már nem lesz ugyanolyan, mint az első sütésnél.

3. Tojás

via GIPHY

Jogosan merül fel a kérdés: Ki az, aki a tojást a fagyasztóba rakja? Sajnos vannak ilyen emberek, pedig a tojást még túlzottan hideg hűtőben sem szabad tárolni, mert ott is betörhet a héja.

4. Saláta

Ha szottyos salátát szeretnél enni, akkor tedd nyugodtan a fagyasztóba! Merthogy a salátaféléknek sem tesz jót a nagyon hideg, elvesztik a ropogósságukat. Jobb őket minél előbb felhasználni:

Mozzarellás-pesztós csirkesaláta

Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...

Kertész saláta

Finom, laktató saláta ebédre vagy vacsorára. Én cabanossi kolbásszal készítettem ezt a salátát, de elkészíthetjük, másféle száraz kolbásszal is.

Rukkolás céklasaláta feta sajttal

A különböző saláták állandó részei az étkezéseinknek, mert fontosnak tartom, hogy elég zöldséget fogyasszunk minden nap, és ez most nagyon finomra sikerült! Egyszerű és nagyszerű. ...

5. Nyers húsok és halak, felolvasztás után

Nem győzzük szajkózni, hogy ha egy húst már felolvasztottunk, akkor már nem szabad visszafagyasztani. Amellett, hogy a felolvasztás és újabb hűtés a baktériumok elszaporodásához vezethet, a hús ízét is befolyásolja. Ugyanez a szabály igaz a felolvasztott zöldségekre is.

+1. Szénsavas italok

Valószínűleg ti is jártatok már úgy, hogy gyorsan le akartátok hűteni a sört vagy a pezsgőt, ezért a fagyóba raktátok, de elfeledkeztetek róla, és a folyadék szétrobbantotta az üveget. Nem titok, hogy a folyadékok térfogata megnövekszik a fagyás után, éppen ezért nem szabad őket a jégre tenni üvegben. Nemcsak a buborékos italoknál lehet ez probléma. Az alaplevet sem jó ötlet üvegbe önteni, helyette inkább tegyük műanyag ételtárolóba, amit soha ne töltsünk tele.

Ezeket olvastad már?

via Insider

Címlapfotó: iStock

Legújabb receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Spárgás rizottó sütőben

A rizottó egyik legbosszantóbb része, a folyamatos és fárasztó kavargatás egyszerűen kiváltható azzal, ha az egytálételt a sütőben készítjük el. Az alábbi recept ugyanolyan ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!