Kajamumusok. Sose felejtem el, hogy anyukám milyen ideges tudott lenni attól, mikor kiskoromban hétvégenként nekiment a piskótakészítésnek - másban nagyon ügyes volt, de a piskótája mindig lesüllyedt, szalonnás maradt. A sütőre fogtuk.
"Nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját!!" - de hiába tartottuk be, egy félig nyers, lapos tésztacsík lett a végeredmény legtöbbször. Porcukorral és lekvárral elment, oké.
Aztán ott van sokunknak a rizsfőzés - ismerek olyat, aki szakács létére is keresztet vet, ha erre kerül a sor.
Na és a híresen nehéz kelt tészták - nem jön fel az élesztő a legokosabb praktikák ellenére sem, a bejgli bereped, mi pedig megpukkadunk a dühtől.
Összeszedtük az 5 döntős 'S-O-S-E-S-I-K-E-R-Ü-L' ételt:
5.) P I S K Ó T A
Tudjuk, hogy sok oda-vissza gyakorlott háziasszony ordít most fel, hogy "DEHOGY NEHÉÉÉÉZ!!!!", de azért itt páran egyetértettek, hogy a sütő, a jó alapanyag és recept meg az a bizonyos mázli függvénye, hogy ne essen össze a drága jó piskótatészta, bárhogy is igyekszel.
4.) Z S E R B Ó
Egyébiránt ide sorolhatnánk minden soklapos őrületet - a zserbó viszont talán viheti is a prímet. Több réteg élesztős tészta megsütögetése egyenként, dióval, lekvárral kenegetés, ezek ismétlése, aztán fényes csokibevonat gyártása...ahogy a recept is írja:
"A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább."
Te bevállalod?
3.) C S I R K E M E L L
A natúr csirkemellet zsiradékon kisütni egyszerűnek tűnhet, de szinte mindenki kiszárítja a magyarok egyik kedvenc húsfajtáját. Mi azt ajánljuk, sokkal kevesebb ideig süsd, mint szoktad, és napraforgóolaj és vaj keverékén! (Ja, és használj többször csirkecombfilét, nem bánod meg.)
2.) B E J G L I
Na, ez meg a fő mumus. A nők, asszonyok, mamák, anyák rémálma. VAJON MEGINT MEGREPED? Hozzátesszük, hogy rajtuk kívül általában senkit sem zavar. Mert isteni úgy is.
1.) R I Z S
A legtöbbünk őrülete a rizs. Periódusonként változik, van, hogy hibázni sem tudunk, máskor viszont évekig semmi. Mindig rossz lesz. Mert hiába mérjük ki a víz dupláját, hiába fedjük le, nem emelgetve a fedőt, nem keverve közben, vagy ragacsos marad vagy félkemény. Vagy leég.
Ezeket olvastad már?
2 évesen jobb lasagnet készít, mint mi - szerintünk ő...
Ha cukorfalat-tündérbogyó-aranybogár tartalomra vágytok, akkor a kis mini szöszi szakács lasagne-jára van szükségetek!
Brecz JuditEzektől a "sunyi" trükköktől olyan eszméletlen guszták az ételek a...
Kulisszák mögötti felvételek egy zseni operatőr reklámfilmjeiből - repülő ételek és robbanó édességek. Figyelj és ámulj!
Brecz JuditTOP 8 igazi görög kedvencünk - muszaka, tzatziki, görög sütik,...
Ki mondta, hogy a görögök legfőbb finomsága a gyros? Mi tuti nem! Muszaka, tzatziki, töltött szőlőlevél, szuvláki, citromos vagy narancsos sütik, minden van itt!
Brecz JuditEzért hagyott fel Samuel L. Jackson hamar a vegánsággal
Egyik imádott színészünknek nem igazán jött be a vegánság. Vajon miért?
Brecz Judit