5 étel, ami segít a szájhigiénia megőrzésében, és 5, amit érdemes kerülni

A szánk az egyik legfontosabb testrészünk az evés szempontjából, de milyen hatással vannak rá az elfogyasztott ételek? Utánajártunk!

Az elfogyasztott ételek alapvetően meghatározzák az emberi szervezet működését, és ez alól aszájsem kivétel. A különböző ételek eltérő hatással vannak rá, van amelyik jót tesz neki, van amelyik épp ellenkezőleg, rontják aszájhigiéniát. Épp ezért ha szeretnéd megőrizni a szád, fogaid és ínyed egészségét hosszú ideig, hoztunk öt ételt, amit fogyassz előszeretettel, és ötöt, amit kerülj a mindennapok során.

Először vegyük sorra azokat az ételeket, amelyek kimondottan JÓT tesznek a szádnak!1.Kakaóbab

A bolti csokoládét ritkán látni az egészséges ételek listáján, és hányszor rémisztgetik a szülők a gyerekeiket a lyukas fogakkal a túl sok csokievés miatt? Azonban a hozzáadott cukor – és egyéb anyagok - nélkül a kakaóbab önmagában rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Segít például megelőzni a szuvasodást, ugyanis kordában tartja a szájban található baktériumokat, és meggátolja a plakkok kialakulását. Egy 2009-es tanulmány arra jutott, hogy a kakaóban lévő polifenolok - ami megtalálható a teában és kávéban - hatékonyan elpusztítják a szuvasodásért felelős baktériumokat, és határt képeznek a plakkok és a fogak között.

via GIPHY

2. Tejtermékek

A legelőn nevelt, füvet majszoló szarvasmarha tejéből készült termékeket is iktasd be a táplálkozásodba, mivel magas a K2 vitamin tartalmuk, ami szükséges a fogak egészségéért. Fontos, hogy legelőn tartott marhákról van szó, mivel a lelegelt fűben lévő klorofil aktiválja azt az enzimet, ami a K1-vitamint K2-vé alakítja. Az embereknél ez az enzim teljesen hiányzik, ezért nem tudja a szervezetünk előállítani ezt a vitamint. A takarmányon nevelkedett állatok esetében éppen ezért a K2 szintje sokkal alacsonyabb. Más ételek, amelyeknek magas a K2 tartalma: marhahús, libamájpástétom, tojás és csirkemáj. Ezeknek egyúttal a foszfortartalma is magas, ami szintén elengedhetetlen az egészséges fogsorhoz.

via GIPHY

3.Olajos halak

A hal egészséges ételként van számon tartva, ennek egyik oka pedig a magas D-vitamin mennyisége. Kevésbé közismert, de a D-vitamin az A- és K2-vitaminokkal együtt kalciumot szállít a fogakhoz, ezzel megerősítve a zománcot. Az olajos halakban emellett sok Omega-3 van, ami az íny egészségét segíti elő, továbbá megelőzi és csökkenti a perionditis-t (foggyökérhártya-gyulladás). Ha gyakran vérzik a fogad fogmosás közben, érdemes lenne egy kicsit több halat fogyasztani.

4. Zöld levelű saláták

A zöld levelű saláták segítenek a hasznos baktériumok szaporodásában, egész pontosan abban, hogy a száj több nitrit-csökkentő baktériumot termeljen.Minél sötétebb az a zöld, annál jobb, mivel ezekben – példáulspenót, fodros kel, rukkola – rengeteg olyan ásványi anyagok találhatóak, amelyek javítják a fogak állapotát.

5. Grépfrút és narancs

Alapvetően a savas ételek károsíthatják a fogakat, a grépfrút, narancs és más citrusfélék azonban épp ellenkező hatással vannak rájuk. Mindkét gyümölcsben sok a C-vitamin, ami erősíti az ereket és a szájban lévő kötőszöveteket, emellett lassítja a hosszú távon ínybetegséghez vezethető ínygyulladást. Egy 2005-ös tanulmányban napi grépfrútfogyasztás mellett a résztvevőknek már két hét után megemelkedett a C-vitamin-szintje, és csökkent az ínyvérzésük.

Ezek után nézzük, hogy mely ételeketérdemes KERÜLNÖD:

1. Krékerek

Meglepő lehet, de bizony a cukorkák mellett a sós rágcsálnivalók a legrosszabbak a fogak szempontjából. Miért? Mert a bennük található szénhidrát másodpercek alatt lebomlik a szájban, amin aztán a baktériumok vidáman szaporodhatnak.

2.Szárított gyümölcsök

Abból, hogy szerepel a nevükben a gyümölcs szó, még nem következik egyenesen, hogy egészséges harapnivalókról lenne szó. A szárítás során minden víz kimegy a gyümölcsökből, így lényegében csak a cukor marad, ez pedig tökéletes terep a rossz baktériumok. Add ehhez hozzá, hogy sok gyümölcsnek alacsony a pH-ja, és kész is a tökéletes recept a fogszuvasodáshoz.

3. Szénsavas üdítők, igen, a cukormentesek is

A szénsavas üdítők a cukortartalmuk mellett – tehát a zéró kalóriás és egyéb változatok – nagyon sok savat tartalmaznak. Az átlagos üdítők pH-ja 2-3 körül mozog, ez pedig a szájbanfogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz és az orális mikrobiom felborulásához vezet.

Ha nem tudsz lemondani a szénsavas italokról, akkor figyelj arra, hogy gyorsan megidd őket, és ne szürcsölgesd órákon át, majd azonnal öblítsd át a szád egy kis vízzel, 45 perc elteltével pedig moss fogat.

4.Kombucha

Bár egészséges italnak tartják a kombuchát, mivel jó baktériumokat és számos antioxidánst tartalmaz, azonban nem minden üveg tartalma egyforma. Egyes márkák cukrot adnak az italhoz, és valójában nem tartalmaznak aktív baktériumokat. Ha kombuchára vágysz, és szeretnéd, ha az emésztőrendszerednek és a szádnak is jót tenne, akkor olyat keress, amiben láthatóan kis darabkák úszkálnak - ezek a baktériumok lényegében -, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Érdemes az ital elfogyasztása után azért vízzel kiöblíteni a szádat, majd 45 perc elteltével ne felejts el fogat mosni.

5. Bab- és lencsefélék

Újabb meglepő szereplő a listán, de amellett, hogy a bab- és lencsefélék nagyon egészségesek, a fogaknak nem tesznek épp a legjobbat. Ezekben az ételekben ugyanis fitinsav van, ami hozzákapcsolódik olyan ásványi anyagokhoz, mint akalcium, foszfor, D-vitamin, illetve magnézium, és megnehezíti, hogy a fogak megkössék ezeket, ennek pedig fogszuvasodás lehet a következménye.A jó hír viszont, hogy egy egyszerű trükkelmegszabadulhatsza fitinsavtól. Mindössze annyit kell tenned, hogy főzés előtt egy éjszakára beáztatoda babot és lencsét, így a vízzel együtt a lefolyóba öntöd a fitinsavat.

Régimódi chilis bab

A jól ismert darált húsos verziónál régebbi a kockázott húst tartalmazó chilis bab - de érdemes így is kipróbálni, a régi verzió ugyanis sokkal tovább fő, és ízesebb, rusztikusabb, ...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Via

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...