5 étel, ami miatt táskásak lehetnek a szemeid

Bizony, nem csak akkor jelentkezhetnek karikák a szemed alatt, ha keveset alszol. Megmutatjuk, melyek azok az ételek, amelyek előidézhetik ezt a tünetet!

A duzzadt, ödémás szemekkel szinte mindenki megküzd párszor élete során, de akadnak olyanok is, akik szinte állandóan tapasztalják a fekete karikákat. Bár legtöbbször az alváshiány miatt alakul ki, illetve a genetika is tehet róla, de egyes ételek és italok is előidézhetik.

Konzervek

A konzervekbe elég nagy mennyiségben tesznek sót, ami miatt a szervezet megköti a vizet, emiatt duzzadttá, ödémássá válhatnak a szemek. A nátrium-klorid fontos alkotórésze a testünknek, és számos élettani folyamatban játszik kiemelt szerepet, ám csak viszonylag kis adagban van rá szükségünk. Napi 5 grammnál többet nem ajánlott fogyasztani!

Paradicsom

A paradicsomban megtalálható a szolanin nevezetű vegyület, ami egyébként mérgező. Persze elenyésző a mennyiség egy átlag paradicsomban, így nem kell aggódnunk, hogy komolyabb gondot okoz, azonban előfordulhat, hogy puffadást okoz a szemkörnyéken.

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

Glutén- és laktóztartalmú ételek, italok

A glutén- vagy laktózérzékenység egye több embert érint, sokan pedig nem is tudnak róla, hogy a kellemetlen tünetek, amiket tapasztalnak, valamilyen intoleranciára figyelmeztetnek. A szemkörnyéki puffadás is lehet az intolerancia egyik jele. Ha tehát sokszor táskás a szemed, akkor próbáld meg néhány hétre elhagyni a glutén- és laktóztartalmú ételeket, italokat, hátha ezek okozzák.

Csípős paprika

Csakúgy, mint a paradicsomban, a paprikában is megtalálható a szolanin, ezen kívül a csípősségéért felelős kapszaicin is, aminek szintén puffasztó hatása van. Ez a vegyület lecsökkenti a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét, ezért érezhetjük úgy, hogy csípős paprika fogyasztásakor szinte meggyullad a nyelvünk. Ezt egyébként a test bármely pontján képes kifejteni. A szemkörnyéken enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik, ami duzzanat kialakulásával járhat együtt.

Csípős gombafejek

Amikor a fokhagymás pirított gombát készítettem, akkor kóstoltuk ezt a kellemesen csípős változatot is. Egyik finomabb, mint a másik.

Cukor

Ha túl sok cukrot fogyasztunk, az sajnos tényleg rossz hatással van a szervezetünkre. Nemcsak fokozza az elhízás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, de az emésztőrendszer működését és a vízháztartást is felboríthatja. Ennek következtében a test különféle részein megjelenő folyadékvisszatartás, puffadás lehet az eredménye.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép:YouTube

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...