A hónapos retek a tavasz első számú nagykövete! A piacon, utcai árusoknál és szinte minden zöldséges standon feltűnő pirosas, pinkes gumók a jó idő hírnökei a hosszú tél után, és persze a hónapos retek vitamintartalmával a lemerült szervezetet is új erővel tölti fel az ínséges idők után.
A hónapos retek ára évek óta kedvező tendenciát mutat: 200-300 forintért kapható csomója. Alább felsoroljuk pár tulajdonságát, melyek miatt érdemes március-áprilistól a mindennapi táplálkozás részévé tenni, s ha eddig nem tudtad, a szendvicsen kívül hogyan használd, most adunk pár tippet!
- Egyrészt nagyon magas a C-vitamintartalma, ami már önmagában jó érv, hiszen a tavaszi, megfázásos, influenzás időszakban nagy szüksége van a testünknek minden segítségre, mellyel a mínuszokból könnyebben átvált a 20 fokos napsütésbe. Állítólag már az ókori egyiptomiak is retekkel tartották karban magukat, mikor a piramisokat építették.
- Ha minden nap eszünk belőle, szinte biztos, hogy köhögés, nátha, torokgyulladás nélkül evickélünk el a júniusi napsütésig. Természetes antibiotikum és antivirális szer, a fokhagymához hasonlóan, a retek illóolajai is viszonylag erőteljes ízűek, ugyanakkor nem okoznak kellemetlen szájszagot.
- Még egy erőteljes érv, mellyel a már kialakult nyavalyákat kezelhetjük: ősi, de tapasztalataink szerint mégis sok ember által nem ismert módszer a nagyon erőteljes ízű fekete retek közepét kivájni és mézzel megtölteni, majd némi állás után elfogyasztani: a retek leve és a méz immunbombát jelent a legyengült szervezetnek.
- Sokan állítják, hogy reggel nem jó retket fogyasztani, mert nagyon megviseli a gyomrot, de ez nem igaz: a titok pusztán annyi, hogy magában nem szabad enni, mindig szendvics mellé fogyasszuk!
- S hogy mit készítsünk a csokornyi retekkel, ha már unjuk szendvicsben? Mi sem egyszerűbb: ha eddig nem próbáltad a reteksalátát, most keresve sem találnál jobb alkalmat, hiszen szezonja van a piros gumóknak. Meg is sütheted bundában, de ha lereszeled salátához, akkor semmiképp se szabadulj meg a reteklétől, de lehetőleg 24 órán belül fogyaszd el a kinyert csodalevet!
Ezeket olvastad már?
Ezeket a kerti munkákat érdemes még most elvégezned a konyhakertben...
Ahhoz, hogy tavasszal és nyáron virágba boruljon a kerted, és bőven teremjen zöldség és gyümölcs is, már most el kell végezned néhány dolgot a kertben! Mutatjuk a teendőidet!
Petrás GabriellaBébispenót, rukkola, madársaláta - ne dobd őket a kukába!
Három zöld növény, amivel gyakran találkozhatunk a boltok polcain, és sajnos előfordul, hogy a hűtőben napokig fonnyadozik, majd a kukában végzi. Ne legyen így!
Fenes Gábriel50 élelmiszer, ami megmentheti a Földet
Ha szeretnél tenni a bolygóért és helyesen étkezni, akkor a legjobb helyen jársz!
Liptai LillaCímlapkép: Getty Images