5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a hónapos retek

Mire jó a hónapos retek, és mihez fogyasszuk a szendvicsen kívül? Ha eddig nem kóstoltad, akkor most készíts reteksalátát, mert a piros gumók valódi egészségőrzők!

A hónapos retek a tavasz első számú nagykövete! A piacon, utcai árusoknál és szinte minden zöldséges standon feltűnő pirosas, pinkes gumók a jó idő hírnökei a hosszú tél után, és persze a hónapos retek vitamintartalmával a lemerült szervezetet is új erővel tölti fel az ínséges idők után.

5 érvünk van rá, miért nem hiányozhat a konyhádból a hónapos retek

A hónapos retek ára évek óta kedvező tendenciát mutat: 200-300 forintért kapható csomója. Alább felsoroljuk pár tulajdonságát, melyek miatt érdemes március-áprilistól a mindennapi táplálkozás részévé tenni, s ha eddig nem tudtad, a szendvicsen kívül hogyan használd, most adunk pár tippet!

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Savanyított reteksaláta

Tulajdonképpen véletlenül született ez a recept, ugyanis ugyanezt a salátát savanyított uborkával szoktam készíteni. Csakhogy kinyitottam a hűtőt, és uborka helyett retek volt benne. ...

  • Egyrészt nagyon magas a C-vitamintartalma, ami már önmagában jó érv, hiszen a tavaszi, megfázásos, influenzás időszakban nagy szüksége van a testünknek minden segítségre, mellyel a mínuszokból könnyebben átvált a 20 fokos napsütésbe. Állítólag már az ókori egyiptomiak is retekkel tartották karban magukat, mikor a piramisokat építették.
  • Ha minden nap eszünk belőle, szinte biztos, hogy köhögés, nátha, torokgyulladás nélkül evickélünk el a júniusi napsütésig. Természetes antibiotikum és antivirális szer, a fokhagymához hasonlóan, a retek illóolajai is viszonylag erőteljes ízűek, ugyanakkor nem okoznak kellemetlen szájszagot.
  • Még egy erőteljes érv, mellyel a már kialakult nyavalyákat kezelhetjük: ősi, de tapasztalataink szerint mégis sok ember által nem ismert módszer a nagyon erőteljes ízű fekete retek közepét kivájni és mézzel megtölteni, majd némi állás után elfogyasztani: a retek leve és a méz immunbombát jelent a legyengült szervezetnek.
  • Sokan állítják, hogy reggel nem jó retket fogyasztani, mert nagyon megviseli a gyomrot, de ez nem igaz: a titok pusztán annyi, hogy magában nem szabad enni, mindig szendvics mellé fogyasszuk!
  • S hogy mit készítsünk a csokornyi retekkel, ha már unjuk szendvicsben? Mi sem egyszerűbb: ha eddig nem próbáltad a reteksalátát, most keresve sem találnál jobb alkalmat, hiszen szezonja van a piros gumóknak. Meg is sütheted bundában, de ha lereszeled salátához, akkor semmiképp se szabadulj meg a reteklétől, de lehetőleg 24 órán belül fogyaszd el a kinyert csodalevet!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...