Korábbi cikkemben már bemutattam néhány olyan élelmiszert, amelyek nem igazán segítik fogyókúrás céljainkat, most folytatom a sort további hétköznapi élelmiszerekkel.
1. Diófélék
Tény, hogy a dióféléknek (dió, mandula, kesudió, pisztácia) magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, ráadásul olyan kedvező összetételben és arányban, ahogy az más élelmiszerekben nem található meg. Tény az is, hogy jellemző zsírsavösszetételük miatt fogyasztásukkal kedvezünk az egészségi állapotunknak, szív- és érrendszerünk működésének. Arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy zsírtartalmuk 40-60% között mozog, tehát nagy mennyiségben fogyasztva sajnos nem segítik fogyásunkat.
Annak érdekében, hogy kedvező élettani hatásukat is kihasználjuk, de kalóriabevitelünket ne növeljük túlzottan, két-háromnaponta fogyasszunk dióféléket, legfeljebb kis maréknyi mennyiségben.
Nézd meg kapcsolódó videónkat!:
5+1 "egészséges" étel, amit érdemes lecserélned - videó!
2. Virsli, párizsi
A hozzám fordulóknál gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy fogyókúrájuk idején próbálnak minél kevesebbszer enni, uzsonnára vagy vacsorára „csak egy kis virslit vagy párizsit esznek magában”.
Mit is tartalmaznak ezek az ún. vörösáruk? Nyilvánvalóan húst, de sajnos zsírtartalmuk is magas: 10 dkg-ban ~20-25 gramm (szemben pl. a pulykasonka 2-4 grammos zsírtartalmával/10 dkg).
Természetesen azért módjával beilleszthető a virsli vagy a párizsi is az étrendünkbe, együnk belőle feleannyi mennyiséget, mint amennyit egyébként a sonkából ennénk (amit viszont nyugodt szívvel tehetünk a szendvicsünkbe), és ne fogyasszuk őket magukban, hanem teljes kiőrlésű kenyérrel és sok-sok zöldséggel.
3. Light tejszínhab
A "light" jelölés azt jelenti, hogy az adott termék egyes tápanyagokból: szénhidrátból vagy zsírból legalább 30%-kal kevesebbet tartalmaz, mint egy átlagos tápanyagtartalmú, hasonló termék. Ahhoz azonban, hogy ez a csökkentés ne váljon az élelmiszer kárára, valami mással kell a hiányt pótolni. Ez a light tejszínhab esetében pl. az alacsonyabb zsírtartalom mellett magasabb cukortartalmat jelent, azaz fogyókúránk szempontjából nem kerültünk jobb helyzetbe. Egy kevés tejhab a tejeskávé tetején is tökéletes megoldás.
4. Bolti salátaöntetek
A jelenlegi ajánlások szerint napi 40-50 dkg zöldség vagy gyümölcs fogyasztása javasolt. Annak érdekében, hogy ezt "teljesítsük", érdemes rendszeresen például salátákat fogyasztanunk. Ahhoz persze elég elhivatottnak kell lenni, hogy „szárazon” fogyasszuk salátánkat, mi több, a benne található tápanyagok hasznosulása érdekében is érdemes némi „vivőanyaggal” ízesíteni. Az üzletekben kapható tasakos, üveges, por alapú öntetek azonban elsősorban a magas cukortartalmuk miatt nem a legjobb választások, de a bennük található tartósító, állományjavító és színezőanyagok sem feltétlenül szükséges, hogy gyomrunkban landoljanak. Sokkal finomabb, változatosabb ételeket kapunk, ha öntetünket magunk készítjük el egyszerűen: pl. friss citrom levével, hidegen sajtolt olívaolajjal, esetleg balzsam- vagy borecettel, friss zöldfűszerekkel. Kipróbálhatjuk a mártogatósnak is tökéletes natúr joghurt-zúzott fokhagyma kombinációt is, abban sem fogunk csalódni.
5. Étcsokoládé
A jó minőségű, magas kakaótartalmú (60-70%) étcsokoládé bővelkedik pozitív hatású tápanyagokban, pl. a szabadgyökök elleni védekezésben is fontos szerepet játszó, a szív- és érrendszerünk védelmét segítő flavonoidokban (antioxidánsokban). Ettől függetlenül a hozzáadott cukor mennyisége a jobb minőségű csokoládékban sem elhanyagolható, a kakaóvaj pedig a zsírbevitelt növeli. Tehát még egy étel, ami lehet, hogy isteni fiom, lehet hogy egészséges, de összesen akkor sem javasolt 2-3 kockánál többet enni.