5 egyszerű tipp az egészségedért

Szeretnéd az étrendedet egészségesebbé tenni? Nem kellenek ehhez bonyolult műveletek, ha az alábbi 5 tippet megfogadod, máris sokat tettél az egészséged érdekében!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet nem kell túlmisztifikálni, tényleg semmi csodaszer, csodakaja nem kell a megvalósításához. Itt van például ez az öt egyszerű lépés, amit ha megteszel, tuti, hogy jó úton jársz!

1. Egyél napi ötször!

Látom, máris forgatjátok a szemeiteket: "Nem vagyok éhes reggel, meg inkább alszom még 10 perccel tovább...esélyem sincs tízóraizni, uzsonnázni, ezekre se időm, se kapacitásom, örülök, ha az ebédszünetben van időm enni, de nyugi, a vacsorám az teljes, akkor bepótolom a napi kimaradásokat."

A megfelelő energia- és tápanyagtartalmú reggeli (lassan felszívódó szénhidrátok, fehérjék, zsírok) biztosítja, hogy megfelelő energialökettel induljunk neki a napnak. És igen, tudom, hogy sokan kibírjátok evés nélkül (vagy 1-2 pohárnyi tejeskávéval?) akár ebédig is, de azt érdemes azért fejben tudni, hogy ez nem optimális a szervezetünk egyensúlyi működése szempontjából. A nem kielégítő reggeli/délelőtti energiaellátottság rontja a koncentrációképességet, negatív hatással van szellemi teljesítményünkre is.

Olvastad már?

A reggeliből ne csináljunk viccet!

Nyárutó zabkása

A nyár végi kincsek kellemesen összeszelídülnek ebben a kiegyensúlyozott, tápláló, lélekmelegítő, egészségbomba reggeliben :)

Babos zakuszka

Erdélyben közkedvelt, reggelire, vacsorára fogyasztható. Önmagában és zöldséggel is finom. Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen lekap.

Foszlós-vajas kalács

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...

2. Egyél rendes kaját!

Mert megérdemled. De tényleg. Olyan sok pénz költünk műkajákra, de ha 20 forinttal drágább az alma kilója, akkor már húzzuk a szánkat. Lassíts le a vásárlásnál és mielőtt elkezdenél felpakolni a pénztárszalagra, fusd át még egyszer a kosaradat és cseréld le a félkész-, késztermékeket rendes ételekre! (Ahogy kedvenc egészségmissziós séfem, Jamie Oliver mondja: "A valódi ételnek nincsenek összetevői. A valódi étel maga az összetevő.")

Olvastad már?

Mindent az egészséges zabkásáról

3. Tervezd meg a menüt!

Kell hozzá toll+papír vagy modernebb verzióban egy okostelefon meg egy bevásárlólista applikáció. Ójaj, hogy erre sincs időd? Dehogy nincs - heti fél óra max., idővel pedig rutinból megy majd 15-20 perc alatt is. Érdemes rászánni. Egészségesebb is lesz a menü, és akár hiszed, akár nem, olcsóbb is.

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

Sopszka saláta Konyha Tünditől

Egy bolgár barátnőmtől kaptam egy doboz Sirene sajtot egyenesen Bulgáriából. A Sirene sajt nagyon népszerű arra felé, leginkább a fetához hasonlít. Ez inspirálta a sopszka ...

4. Ne csak az ételre, az italra is gondolj!

Ok, a sült zöldség megvan ebédre, de lecsúszik mellé a fél literes jegestea? Nem volt elég a reggeli kávé, jöhet az energiaital?

Ne csak arra figyeljünk, hogy az ennivaló megfelelő legyen, az innivalón se csússzunk el! Ha unjuk a vizet, főzzünk le reggel egy nagy adag teát, vigyük magunkkal termoszban, de természetesen, ha tudunk a munkahelyen teát készíteni, az még jobb. Gyümölcslevet is ihatunk 1-1 pohárral napközben, de azt azért tudjuk közben, hogy ha megiszunk egy literrel, akkor az +~500 kalóriát és ~50 g szénhidrátot jelent - ezzel számoljunk, különösen, ha túlsúlyosak vagyunk.

Olvastad már?

5+1 tipp, ha plázában kell ebédelned

5. Étteremben is ésszel!

Ez esetben tág értelemben érdemes az éttermekre gondolni - beleértem az üzleti ebédeket, a munkahelyi menzát, az ételrendelést is, nem csak az alkalmi éttermi vacsorákat. Ha mindennapi munkahelyi ebédről van szó, akkor valószínűleg már ismerjük a menza, a közeli kifőzdék, kedvenc házhozszállítós éttermeink kínálatát. Itt is érvényes: tervezzünk előre, lehetőleg ne farkaséhesen essünk neki a rendelésnek, keressük a zöldséges-salátás ételeket, rendeljünk bátran kisadagot, ne ragadjunk le a pizza-tészta-rántott hús/sajt kombinációknál.

via Huffington Post

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...