5 egyszerű tipp az egészségedért

Szeretnéd az étrendedet egészségesebbé tenni? Nem kellenek ehhez bonyolult műveletek, ha az alábbi 5 tippet megfogadod, máris sokat tettél az egészséged érdekében!

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet nem kell túlmisztifikálni, tényleg semmi csodaszer, csodakaja nem kell a megvalósításához. Itt van például ez az öt egyszerű lépés, amit ha megteszel, tuti, hogy jó úton jársz!

1. Egyél napi ötször!

Látom, máris forgatjátok a szemeiteket: "Nem vagyok éhes reggel, meg inkább alszom még 10 perccel tovább...esélyem sincs tízóraizni, uzsonnázni, ezekre se időm, se kapacitásom, örülök, ha az ebédszünetben van időm enni, de nyugi, a vacsorám az teljes, akkor bepótolom a napi kimaradásokat."

A megfelelő energia- és tápanyagtartalmú reggeli (lassan felszívódó szénhidrátok, fehérjék, zsírok) biztosítja, hogy megfelelő energialökettel induljunk neki a napnak. És igen, tudom, hogy sokan kibírjátok evés nélkül (vagy 1-2 pohárnyi tejeskávéval?) akár ebédig is, de azt érdemes azért fejben tudni, hogy ez nem optimális a szervezetünk egyensúlyi működése szempontjából. A nem kielégítő reggeli/délelőtti energiaellátottság rontja a koncentrációképességet, negatív hatással van szellemi teljesítményünkre is.

Olvastad már?

A reggeliből ne csináljunk viccet!

Nyárutó zabkása

A nyár végi kincsek kellemesen összeszelídülnek ebben a kiegyensúlyozott, tápláló, lélekmelegítő, egészségbomba reggeliben :)

Babos zakuszka

Erdélyben közkedvelt, reggelire, vacsorára fogyasztható. Önmagában és zöldséggel is finom. Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen lekap.

Foszlós-vajas kalács

Hat éves korom táján ez volt a "mindennapi kenyerünk". De tényleg. Anyukám heti átlag ötször sütötte meg, és a heti öt kalácsot egy hat meg hároméves kákabélű lánygyermek úgy ...

2. Egyél rendes kaját!

Mert megérdemled. De tényleg. Olyan sok pénz költünk műkajákra, de ha 20 forinttal drágább az alma kilója, akkor már húzzuk a szánkat. Lassíts le a vásárlásnál és mielőtt elkezdenél felpakolni a pénztárszalagra, fusd át még egyszer a kosaradat és cseréld le a félkész-, késztermékeket rendes ételekre! (Ahogy kedvenc egészségmissziós séfem, Jamie Oliver mondja: "A valódi ételnek nincsenek összetevői. A valódi étel maga az összetevő.")

Olvastad már?

Mindent az egészséges zabkásáról

3. Tervezd meg a menüt!

Kell hozzá toll+papír vagy modernebb verzióban egy okostelefon meg egy bevásárlólista applikáció. Ójaj, hogy erre sincs időd? Dehogy nincs - heti fél óra max., idővel pedig rutinból megy majd 15-20 perc alatt is. Érdemes rászánni. Egészségesebb is lesz a menü, és akár hiszed, akár nem, olcsóbb is.

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

Sopszka saláta Konyha Tünditől

Egy bolgár barátnőmtől kaptam egy doboz Sirene sajtot egyenesen Bulgáriából. A Sirene sajt nagyon népszerű arra felé, leginkább a fetához hasonlít. Ez inspirálta a sopszka ...

4. Ne csak az ételre, az italra is gondolj!

Ok, a sült zöldség megvan ebédre, de lecsúszik mellé a fél literes jegestea? Nem volt elég a reggeli kávé, jöhet az energiaital?

Ne csak arra figyeljünk, hogy az ennivaló megfelelő legyen, az innivalón se csússzunk el! Ha unjuk a vizet, főzzünk le reggel egy nagy adag teát, vigyük magunkkal termoszban, de természetesen, ha tudunk a munkahelyen teát készíteni, az még jobb. Gyümölcslevet is ihatunk 1-1 pohárral napközben, de azt azért tudjuk közben, hogy ha megiszunk egy literrel, akkor az +~500 kalóriát és ~50 g szénhidrátot jelent - ezzel számoljunk, különösen, ha túlsúlyosak vagyunk.

Olvastad már?

5+1 tipp, ha plázában kell ebédelned

5. Étteremben is ésszel!

Ez esetben tág értelemben érdemes az éttermekre gondolni - beleértem az üzleti ebédeket, a munkahelyi menzát, az ételrendelést is, nem csak az alkalmi éttermi vacsorákat. Ha mindennapi munkahelyi ebédről van szó, akkor valószínűleg már ismerjük a menza, a közeli kifőzdék, kedvenc házhozszállítós éttermeink kínálatát. Itt is érvényes: tervezzünk előre, lehetőleg ne farkaséhesen essünk neki a rendelésnek, keressük a zöldséges-salátás ételeket, rendeljünk bátran kisadagot, ne ragadjunk le a pizza-tészta-rántott hús/sajt kombinációknál.

via Huffington Post

Legújabb receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...

Medvehagymás sós rúd

Kívül enyhén roppanós, belül mégis eszméletlenül omlós sós rudak várnak, karakteres medvehagymával megspékelve. Utolsó pillanatos vendégvárónak tökéletes, ugyanis nem kell ...

Spenótos-fetás sajtos masni

Görög ízvilág ihlette ezt a gyors házi sajtos masnit: a kész leveles tésztába spenótos-fetás tölteléket kenhetünk. Itt azonban még nem fogynak el a jó dolgok: a fonatokra plusz reszelt ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezeket a sonkákat ne vedd meg a boltban, mert megbánod

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) idén sem hagyja magára azokat a vásárlókat, akik nehezebben igazodnak el a széles választékú sonkakínálatot nézegetve. Összegyűjtötték, mi mindenre kell figyelni, hogy a lehető legjobb minőségű, valóban jóízű sonkák kerüljenek az ünnepi asztalra!

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!