5 dolog, amit feltétlen végezz el a kertben még a fagy beállta előtt!

Ahhoz, hogy  jövőre is bőségesen teremjen a konyhakerted, már most elő kell készítened a talajt, és elültetned egy-két zöldséget. Mutatjuk, mit érdemes tenned októberben!

Ha kiskerted van, ősszel sincs megállás, sőt: ilyenkor alapozhatod meg a jövő évi termés minőségét. Ezeket a teendőket végezd el a következő hetekben!

Javítsd fel a talajt!

A talaj minőségét, tápanyagtartalmát, vízelvezető képességét most, ősszel javíthatod a leghatékonyabban. Ásd fel, majd trágyázd meg a földet, dolgozd bele komposztot, hogy vastagabb legyen a termőtalaj. A kisebb területet elég egyszerű kapával, a nagyobbat pedig rotációs kapával szerencsés átforgatni.

Ha nincs elegendő mennyiségű konyhai hulladékod, akkor szerezz be egy kertészetből műtrágyát, a lényeg, hogy tápláld a talajt, hiszen a zöldségeknek, gyümölcsöknek szüksége van az ásványi anyagokban gazdag termőföldre. Horváth Ottó, kertész elmondása alapján azonban nem mindegy, milyen a talaj:

"Általánosságban elmondható, hogy minél világosabb a föld színe, annál kevesebb a tápanyag benne. Ha például homokos a talaj, akkor több tápanyagot tartalmazó komposztot igényel, ha viszont agyagos, akkor a lazításra is oda kell figyelnünk: érdemes kőporral lazítani, hogy a vízáteresztő képessége megfelelő legyen."

Takarítsd be, ami még kint maradt!

Válassz egy száraz, napfényes októberi napot, és ásd ki a burgonyát, seperd le róla a földet, hagyd, hogy a napon megszáradjon, majd tedd zsákba, amit szellős helyiségben tárolj. A sárgarépát is ideje felszedni a földből, de nem mindegy, miként teszed el: a pincébe, vagy egy nagyobb ládába szórj homokot, majd abban tárold, így sokáig eláll.

A kertész tippje

Ha a krumpli tárolás közben kicsírázik, hámozzuk meg vastagon, ügyelve arra, hogy a csírákat ne törjük le, majda krumplihéjat a fagymentes decemberi földben ültessük el!Mivel a telek egyre enyhébbek, akár még sikerünk is lehet!

Ha még van, akkor a babot is szedd le, de a gyökereit hagyd a talajban, mivel tökéletes trágya alapanyagként szolgál. A káposztát hagyhatod még kint, azonban október utolsó hetében azt is össze kell gyűjtened, és fagytól védett helyen tárolni. De fontos, hogy mielőtt téli álomra küldöd a káposztát, vizsgáld át, nehogy csigák legyenek a levelek között!

A zöld paradicsomot is szedd le, és készíts felőle savanyúságot, csalamádét! 243778

Zöldparadicsom-saláta télire

Nem kell mondanom, milyen finom is a télen elővett savanyúság. Kis ráfordítással, kevés munkával meg is lehet csinálni, pláne, ha van zöld paradicsomunk. Nekem van a kertben, és persze, ...

Csalamádé télire egyszerűen

Ezt a savanyúságot nem csak azért szeretjük, mert nagyon finom, hanem azért is, mert ennél egyszerűbb eltevési mód nem igen ismeretes. A legtöbb időt a szeletelés vesz el, de úgy ...

Ültess már most!

Ha most, ősszel elülteted a tél viszontagságainak ellenálló dughagymát, akkor jövőre akár 1 hónappal korábban is kikelhet. Októberben, de még november elején is időben vagy a fokhagyma elültetésével, de a lóbabot is most érdemes elvetni, hiszen táplálja a talajt. A magok közül a salátát és a spenótot ültesd el ősszel.

Fontos, hogy ha jövőre is szeretnél bőséges epertermést, akkor az ágyást tisztítsd meg, szedd le az elszáradt leveleket, és gyomláld ki a földet. A ribizli bokrot metszd meg, a málnabokrot pedig ültesd szét, ha túlságosan elburjánzott egy helyen, majd tápláld komposzttal, csontliszttel.

Horváth Ottó szerint a gyümölcsfákat is ilyenkor kell ültetni, mert így akár már tavasszal is hozhatnak termést, és jobban ellenállóvá válhatnak. De hozzáteszi:

"Ha van állati eredetű, leginkább tyúktrágyánk, akkor viszonylag kis mennyiségben, egy ásóhegynyit tegyünk a gyümölcsfa, málna, ribizli bokor tövébe, majd locsoljuk meg, hogy a nitrátok feloldódjanak. De vigyázzunk, mert ha túlzásba esünk a trágyázással, akkor kiéghet a növény!"

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...