5 dolog, amit a szellentésed elmond az egészségedről

Keveset beszélünk a bélgázról, pedig rengeteg mindent el tud mondani az ember egészségéről – az alábbi 5 dolog például árulkodik, ha valami megváltozott a testedben.

Túl sokat szellentesz, és egyébként szorulásod is van

Igazi kellemetlen kombó, de előfordul, és valószínűleg arra utal, hogy túl sok a rost az étrendedben. Érdekes, hogy szorulásra egyébként szintén a rosttartalmú ételeket szokták felírni, de a túl sok rostfogyasztás ugyanúgy az ellenkező hatást váltja ki, és megakasztja az anyagcserédet. Egész egyszerűen annyi történik, hogy a rost összeáll, és keményebbé teszi a székletet. Ha szeretnéd megoldani a problémát, akkor igyál több sima vizet, és tartsd kordában a rostfogyasztásodat: nagyjából 25-29 grammnyi az egészséges.

Éjjel és nappal is sokszor gyötör a gáz

Könnyen lehet, hogy túl sok szénsavas italt fogyasztasz – ezek ugyanis több levegőt visznek az emésztőrendszeredbe, így a gyomrodba és a beleidbe is. Erre egyszerű a megoldás: simán igyál belőlük kevesebbet. Ha nem vagy benne biztos, hogy ez a probléma, akkor vezess étel- és italnaplót, és jelöld meg, mikor jelentkezik a probléma, ha ezt elviszed az orvosodhoz, sokkal többet tud majd mondani róla.

Olyan szaga van a pukidnak, ami ki tud üríteni egy szobát

Azon túl, hogy elég kellemetlen jelenség, a különösen rossz szagú szellentés arról árulkodhat, hogy túl sok a magas kéntartalmú étel az étrendedben. Nem kell nagyon extrákra gondolni, ilyen a brokkoli vagy a kelbimbó is, ezek a másik oldalon záptojásszagúan távozhatnak, ha túl sokat eszel belőlük. A keresztvirágos zöldségekkel is hasonló a helyzet, de büdösítheti az eredményt a hagyma, a sajt, a bab és sajnos a bor is. Ha viszont sokáig fennmarad az állapot, érdemes orvoshoz fordulni, mert emésztőrendszeri és bélrendszeri betegséget is jelezhet.

A kellemetlen szagok mellé emésztési zavarok is társulnak

Ha mindez evés után jelentkezik, akkor könnyen lehet, hogy valamilyen érzékenység, esetleg allergia áll a háttérben. Figyeld meg, hogy milyen ételek után érzed így magad, mikor fáj a hasad, és mikor termelődik több gáz a szervezetedben, mint egyébként, ebből lehet már következtetni arra, hogy mivel lehet a probléma. Ha például a tejtermékek után jelentkezik, akkor laktózérzékeny lehetsz, ez pedig azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megemészteni a laktózt, ami így a vékonybélbe kerül, és büdös szellentést eredményez. Ha ilyesmire gyanakodsz, fordulj orvoshoz!

Többet szellentesz, és a székletürítési szokásaid is megváltoztak

Ez még akár egy stresszesebb időszak jele is lehet: mikor ilyenen mész keresztül, szaporábban veszed a levegőt, és több jut belőle a gyomrodba, majd a bélrendszeredbe is. A szorongás pedig megváltoztathatja az emésztésedet, ami mindkét irányba mozdulhat: lehet, hogy többet jársz vécére, de lehet, hogy szorulásod lesz. Ha más testi okai nem lehetnek a dolognak, akkor kezdj el azon is gondolkodni, hogy milyen időszakon mész keresztül, és lelkileg rendben vagy-e.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

S. Nagy Niki

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...