5 dolog, amire érdemes odafigyelned, ha fagyizni mész

Nyáron szinte naponta vágyunk a hűsítő fagylaltra. Kedvenc finomságunkat a boltban vagy egy fagyizóban is megvásárolhatjuk, ilyenkor nem árt óvatosnak lenni.

Úgy tűnik, megúsztuk, nem kell bezártságban tölteni az idei nyarat, így nyugodtan sétálhatunk a városban és kirándulni is elmehetünk. A nagy melegben jól tud esni egy finom fagylalt, de nem árt óvatosnak lenni, mielőtt nyalni kezdjük a gombócokat! Összegyűjtöttünk öt dolgot, amire érdemes odafigyelni, ha fagylaltozni támad kedvünk:

1. Tiszta kéz

Fertőtleníteni kell! - ezt a szabályt jól megtanultuk a bezártság alatt. A megfelelő higiéniáról ne feledkezzünk meg a fagyizás előtt sem. Kezünket fertőtlenítsük, mielőtt megfognánk a tölcsért vagy a kis pohárkát, amiben a gombócainkat kértük. Ha nem megoldott a kézmosás, használjunk alkoholos fertőtlenítőt!

2. Távolságtartás

Bár a koronavírus terjedése hazánkban alábbhagyott, érdemes távolságot tartanunk a többi vásárlótól. Ne álljunk a másik nyakára a sorban, ne tolakodjunk elé és ne másszunk a kiszolgáló személyzet arcába, amikor a fagyit kérjük!

3. Tisztaság és jó elhelyezkedés

Egy ideális fagylaltárusító helyen több szempontnak teljesülnie kell. Ezek közül néhányat - mint például a pult tisztán tartása - mi is ismerhetünk, de a Nébih oldalán is részletesen megtalálhatóak. Egy fagyizóban:

  • a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól,
  • a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták,
  • folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak,

  • a tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.

Ezek mellett fontos, hogy a kiszolgáló személyzet is ápolt és egészséges legyen, valamint a pénzt külön kezeljék a fagylalttól. Ha valami rendellenességet tapasztalunk, azt jelezzük a tulajdonos vagy a hatóság felé.

Készítsd házilag!

Sós karamellás fagylalt

Otthon is könnyedén készíthetünk isteni finom és krémes karamellfagylaltot, és még csak gép sem kell hozzá. Hamarosan úgyis jön a kánikula, készüljetek fel rá ezzel az ...

Vaníliafagylalt fekete máglyával

Valami hidegre vágytam, és tudtam délután jön két rokonom... mit is csináljak??? Nekikezdtem a fagyinak, de gondoltam, összedobok egy kis gyors finomságot mellé. A kettő tökéletesen ...

4. Megfelelő állagú fagylalt

Mielőtt kikérnénk a kedvenc gombócainkat, nem árt egy pillantást a fagylaltokra vetni. Fontos, hogy a fagyi megfelelő állagú legyen, nem olvadt, folyós. Ha jégdarabokat érzünk benne, az baj, mert akkor valószínűleg már egyszer megolvadt és visszafagyott. Néhány pultban van hőmérő, arra is érdemes egy pillantást vetni, -8 Celsius-fok fölé nem emelkedhet a hőmérséklet a pultban.

5. Jó minőségű alapanyagok

Végezetül a legfontosabb, hogy a fagylalt minőségi alapanyagokból készüljön. Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy verik át az olcsó fagyizók a vásárlókat. Az olcsó fagyik adalékanyagokból és vízből készülnek, ezért jóval krémesebbek. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ha nem tudjuk biztosan, miből készül a fagyi, kérdezzünk rá. A gyanúsan olcsó árusokat pedig érdemes messziről elkerülni!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...