Úgy tűnik, megúsztuk, nem kell bezártságban tölteni az idei nyarat, így nyugodtan sétálhatunk a városban és kirándulni is elmehetünk. A nagy melegben jól tud esni egy finom fagylalt, de nem árt óvatosnak lenni, mielőtt nyalni kezdjük a gombócokat! Összegyűjtöttünk öt dolgot, amire érdemes odafigyelni, ha fagylaltozni támad kedvünk:
1. Tiszta kéz
Fertőtleníteni kell! - ezt a szabályt jól megtanultuk a bezártság alatt. A megfelelő higiéniáról ne feledkezzünk meg a fagyizás előtt sem. Kezünket fertőtlenítsük, mielőtt megfognánk a tölcsért vagy a kis pohárkát, amiben a gombócainkat kértük. Ha nem megoldott a kézmosás, használjunk alkoholos fertőtlenítőt!
2. Távolságtartás
Bár a koronavírus terjedése hazánkban alábbhagyott, érdemes távolságot tartanunk a többi vásárlótól. Ne álljunk a másik nyakára a sorban, ne tolakodjunk elé és ne másszunk a kiszolgáló személyzet arcába, amikor a fagyit kérjük!
3. Tisztaság és jó elhelyezkedés
Egy ideális fagylaltárusító helyen több szempontnak teljesülnie kell. Ezek közül néhányat - mint például a pult tisztán tartása - mi is ismerhetünk, de a Nébih oldalán is részletesen megtalálhatóak. Egy fagyizóban:
- a fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól,
- a tároló és kiszolgáló eszközök tiszták,
folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak,
a tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
Ezek mellett fontos, hogy a kiszolgáló személyzet is ápolt és egészséges legyen, valamint a pénzt külön kezeljék a fagylalttól. Ha valami rendellenességet tapasztalunk, azt jelezzük a tulajdonos vagy a hatóság felé.
Készítsd házilag!
4. Megfelelő állagú fagylalt
Mielőtt kikérnénk a kedvenc gombócainkat, nem árt egy pillantást a fagylaltokra vetni. Fontos, hogy a fagyi megfelelő állagú legyen, nem olvadt, folyós. Ha jégdarabokat érzünk benne, az baj, mert akkor valószínűleg már egyszer megolvadt és visszafagyott. Néhány pultban van hőmérő, arra is érdemes egy pillantást vetni, -8 Celsius-fok fölé nem emelkedhet a hőmérséklet a pultban.
5. Jó minőségű alapanyagok
Végezetül a legfontosabb, hogy a fagylalt minőségi alapanyagokból készüljön. Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy verik át az olcsó fagyizók a vásárlókat. Az olcsó fagyik adalékanyagokból és vízből készülnek, ezért jóval krémesebbek. Ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, ha nem tudjuk biztosan, miből készül a fagyi, kérdezzünk rá. A gyanúsan olcsó árusokat pedig érdemes messziről elkerülni!
Ezeket olvastad már?
Meglepő, honnan származik az első fagylalt...és nem Olaszországból!
Biztosan sokan azt hiszik, hogy a fagyi olasz találmány, de ez bizony tévedés. Gyorstalpalónk következik!
Nosalty9 ínycsiklandozó fogás, ami a vidámparkokban kapható, de otthon is...
A vidámparkokat felnőtt és gyermek egyaránt imádja, nem véletlenül: a szórakozás mellett finomságok is helyet kapnak bennük, amiket akár otthon is elkészíthetünk.
NosaltyNem találod ki, miből van a japánok kedvenc jégkréme
Japán gasztronómiája híresen különleges, a furcsa ízvilágok találkozásának legújabb csodája majonézből és csokoládéból tevődik össze.
NosaltyEzen a helyen a magyarok egyik kedvenc háziállatából készítenek fagyit
Kolumbiában, Peruban és Equadorban szívesen fogyasztanak az emberek tengerimalacot annak magas proteintartalma miatt. Most valaki tengerimalacos fagylaltot kezdett el árulni.
Nosalty