"Úgy szeretlek, édesapám, mint a sót" - mondta a királylány édesapjának, aki haragra gerjedt, de a mese végére belátta, hogy só nélkül bizony teljesen íztelen-értelmetlen lenne az élet. És gondolj bele, mi az, amibe NEM raksz sót? Még a sütikbe is kell egy csipet.
De mivel nem feltétlen egészséges, ezért most mutatunk 5 trükköt, mit használhatsz a só mellett ízfokozáshoz - ha már teljesen kiváltani úgysem nagyon tudod:
Ezért nem jó a sok só:
A felnőttek étrendje napi 5-6 g, a gyermekeké pedig napi 3 g sót tartalmazhat, de ezt szinte mindenki túllépi. A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Közvetett módon a gyomorrák, a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásához is hozzájárulhat, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét.
1. FŰSZEREZZ DÖGIVEL
Nem nagy kunszt - a nyers húst vagy zöldséget ne sózd meg annyira, inkább zöldfűszerrel őrjítsd! A friss kakukkfű, bazsalikom, oregáno, rozmaring, kapor, majoranna, menta ízével nem sok minden vetekszik, de jöhetnek az indiai, ázsiai, egyéb megoldások is. Ánizs, mustár, currykeverék, római kömény, thai bazsalikom, szegfűbors, fahéj, kurkuma, gyömbér, citromfű, borsfélék stb. Figyelj rá, hogy ha keveréket veszel, ne legyen benne hozzáadott só.
Egyél sok zöldfűszert:
2. ECET
Az íztelen, semmilyen ételeket egy icipici löttyintésnyi fanyar, savanykás, savas ecet feldobja - ráadásul ma már csomó féle közül választhatsz, hanyagold a sima háztartásit, mert túl intenzív, van már helyette vörös- és fehérborecet, balzsamecet, rizsecet, almaecet és sokféle gyümölcsecet is (áfonya, szeder, málna, stb.) Szuper lesz pár csepp a serpenyőben sült csirkeszelethez, a mártásodhoz, vagy a roston/tepsiben sült zöldségekhez is.
3. CITROM, LIME, NARANCS
Az ecet kis (nagy)testvérei: savanykásan fanyar ízt adnak, feldobják ételed, nem csak a húsokat, ráadásul jóval lágyabbak, mint az ecetek. Adhatsz gerezdeket vagy csak pár cseppet az ételhez, mehet a szószba, lencsefőzelékbe, míg forralod, locsolhatod a már kész húsra is, azt pedig ugye tudjuk, hogy a halakhoz szinte kötelező!
Citrusos ötletek:
4. SAJT
A sajtok általában bőven elég intenzívek (és sósak) ahhoz, hogy ízesíthess is velük, és kevesebb sót használj - a jó öreg és méltán világhírű parmezán és a pecorino a jóval sósabb fajták közé tartoznak, de sok egyéb kemény, érett sajt is létezik. Válassz kedvedre, kérd az árus segítségét!
5. A HAGYMÁT IS HAGYMÁVAL
A fűszerekhez hasonlóan a fok-, metélő-, új-, póré-, medve-, fehér-, vörös-, lila- és salottahagyma igazán dögössé-ízessé teszi ételedet. Ha ezekből többet használsz, mint amit a recept ír, spórolhatsz a sóval! Kezdd azzal, hogy üvegesre pirítod a legelején, aztán mehet bele minden - de akár frissen is szórhatod egy egytálétel, tészta, húsféle tetejére!
Hagymás finomságok:
EZEKET LÁTTAD?
Ezeket olvastad már?
Alufólia, te zseni! 5 trükk alufóliával
Az alufólia mindig is kedvelt használati eszköze volt a konyhánknak, nem igazán jó meglenni nélküle. Tudtad, hogy ezeket is tudja?
Brecz Judit19 gyors háztartási trükk - idegbaj nélkül!
Az élet kemény, de lerázhatod a mindennapos háztartási feladatokkal járó agyvérzés közeli állapotot, ha követed az alábbi praktikus és könnyen kivitelezhető trükköket!
Hering András11+1 trükk a tojásos reggelidhez
Tojás - a konyhánk mindennapos vendége! Jöjjön pár trükk, hogyan használd fel okosan akár a régebben várakozó delikvenseket vagy a frissen vásároltakat - nap mint nap.
GrétiFilléres praktikák főzéshez és a háztartásodba - néhány megfontolt trükk...
Az olcsó és okos praktikák, tanácsok sose jönnek rosszul - háztartás, takarítás, főzés terén pláne. Tudunk újat mutatni, csak figyelj!
Nosaltyvia kitchn