5 alapanyag a sok SÓ HELYETT, amivel fokozhatod az ízeket

Ha figyelsz az egészségedre, és nem akarsz túl sok sót enni, fokozd másképp az ízeket! Van pár trükk, figyelj...

"Úgy szeretlek, édesapám, mint a sót" - mondta a királylány édesapjának, aki haragra gerjedt, de a mese végére belátta, hogy só nélkül bizony teljesen íztelen-értelmetlen lenne az élet. És gondolj bele, mi az, amibe NEM raksz sót? Még a sütikbe is kell egy csipet.

De mivel nem feltétlen egészséges, ezért most mutatunk 5 trükköt, mit használhatsz a só mellett ízfokozáshoz - ha már teljesen kiváltani úgysem nagyon tudod:

Ezért nem jó a sok só:

A felnőttek étrendje napi 5-6 g, a gyermekeké pedig napi 3 g sót tartalmazhat, de ezt szinte mindenki túllépi. A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomás kialakulásához vezet, amely szívrohamot vagy stroke-ot okozhat. Közvetett módon a gyomorrák, a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásához is hozzájárulhat, gyorsítja a csontritkulás folyamatát, továbbá növeli a vesekő és a vesebetegségek veszélyét.

1. FŰSZEREZZ DÖGIVEL

Nem nagy kunszt - a nyers húst vagy zöldséget ne sózd meg annyira, inkább zöldfűszerrel őrjítsd! A friss kakukkfű, bazsalikom, oregáno, rozmaring, kapor, majoranna, menta ízével nem sok minden vetekszik, de jöhetnek az indiai, ázsiai, egyéb megoldások is. Ánizs, mustár, currykeverék, római kömény, thai bazsalikom, szegfűbors, fahéj, kurkuma, gyömbér, citromfű, borsfélék stb. Figyelj rá, hogy ha keveréket veszel, ne legyen benne hozzáadott só.

Egyél sok zöldfűszert:

Zöldborsó pesto

Pesto, pesto, pesto. Nincs nála jobb találmány a világon! Millió ízesítési, fűszerezési lehetőség, különböző magvak használata jellemző, de ami viszont elengedhetetlen hozzá, az a ...

Zöldfűszereidet frissen tarthatod jégkockaként, csak víz helyett olívaolajjal fagyaszd!

2. ECET

Az íztelen, semmilyen ételeket egy icipici löttyintésnyi fanyar, savanykás, savas ecet feldobja - ráadásul ma már csomó féle közül választhatsz, hanyagold a sima háztartásit, mert túl intenzív, van már helyette vörös- és fehérborecet, balzsamecet, rizsecet, almaecet és sokféle gyümölcsecet is (áfonya, szeder, málna, stb.) Szuper lesz pár csepp a serpenyőben sült csirkeszelethez, a mártásodhoz, vagy a roston/tepsiben sült zöldségekhez is.

3. CITROM, LIME, NARANCS

Az ecet kis (nagy)testvérei: savanykásan fanyar ízt adnak, feldobják ételed, nem csak a húsokat, ráadásul jóval lágyabbak, mint az ecetek. Adhatsz gerezdeket vagy csak pár cseppet az ételhez, mehet a szószba, lencsefőzelékbe, míg forralod, locsolhatod a már kész húsra is, azt pedig ugye tudjuk, hogy a halakhoz szinte kötelező!

Citrusos ötletek:

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Narancsos rozmaringos bébicsirke

Bébi csirkét választottam ma ebédre. Szeretem a friss, bébi zöldségeket is, így most ezt is kipróbáltam. Nem utolsó szempont, hogy nem kell óra hosszakat sütni, egy óra alatt ...

4. SAJT

A sajtok általában bőven elég intenzívek (és sósak) ahhoz, hogy ízesíthess is velük, és kevesebb sót használj - a jó öreg és méltán világhírű parmezán és a pecorino a jóval sósabb fajták közé tartoznak, de sok egyéb kemény, érett sajt is létezik. Válassz kedvedre, kérd az árus segítségét!

5. A HAGYMÁT IS HAGYMÁVAL

A fűszerekhez hasonlóan a fok-, metélő-, új-, póré-, medve-, fehér-, vörös-, lila- és salottahagyma igazán dögössé-ízessé teszi ételedet. Ha ezekből többet használsz, mint amit a recept ír, spórolhatsz a sóval! Kezdd azzal, hogy üvegesre pirítod a legelején, aztán mehet bele minden - de akár frissen is szórhatod egy egytálétel, tészta, húsféle tetejére!

Hagymás finomságok:

EZEKET LÁTTAD?

Ezeket olvastad már?

via kitchn

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...