450 forintba kerül az év legjobb menzaétele - a versenyt a budapestiek nyerték

6. alkalommal zajlott le hétvégén a Közétkeztetési Szakácsverseny, amelyet a budapesti csapat nyert. Az alapanyagok beszerzési ára nem lehetett több 450 forintnál/fő.

Sikeresen zajlott 2018. február 9-én a szakma legnívósabb versenyének számító „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” országos döntője dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) közös szervezésében, a Sirha Budapest kiállítás keretein belül.

A közétkeztetési gasztro kupa irányadó témája idén a „Tavaszváró ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 52 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 páros mérhette össze tudását a február 9-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon.

Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 450 Ft-ot.

1. heyezett:

Az Eurest Budapest csapata

előétel: selymes csicsókaleves zöldségtatárralfőétel: spenótos harcsa savanyított zöldségekkeldesszert: eperkrémes spárgával

2. helyezett:

Az Eurest Győr párosa

előétel: melegen pácolt harcsa zöldborsómajonézzelfőétel: tanyasi csirkecomb répákkaldesszert: karalábékrémes tésztasípok eperrel

3. helyezett:

A Hungast Pécs csapata

előétel: harcsatatár salátával, marinált eperrel, zabropogóssalfőétel: gyömbéres sült csirkeszárny töltött burgonyatallérokkal, pirított mediterrán zöldségekkeldesszert: ropogós habtölcsér, zelleres fehércsokoládémousse-szal

A döntősök ételsorait neves szakértőkből álló zsűri – például Szatmári János, Gulyás Károly, Wolf András, Vomberg Frigyes és Ambrus György - értékelte. A bírálók a kötelezően előírt kritériumok mellett azt is figyelembe vették, hogy a versenyproduktumok hozzájárulnak-e a hagyományos ízek illetve ételek modernizálásához.

Ezeket olvastad már?

nébih

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...