Ha nem volt egy horgász a családban, aki megtanított volna halat pucolni, akkor jobb a halárusodra bízni ezt a feladatot. Az előkészített hallal már sokkal egyszerűbb dolgod lesz. Így fűszerezd és süsd ügyesen:
A ropogós bőre a legfinomabb
A konyhakész hal bőrét semmi esetre se távolítsd el, ez lesz a kedvenced sütés után. Mindig a bőrös oldalán kezdd el a sütést, így a másik oldalon már csak röviden kell a tűz fölött tartanod, és szaftos marad húsa.
Ne rácson süsd
A sütőrács használata nagyszerű, ha szeletelt húsokat készítünk, de az odaégett finom húsú halat csak darabokban tudod leszedni róla. Sokkal jobb ha vagy a kifejezetten halsütésre kialakított rácsot használod, ebből van egy és több hal behelyezésére alkalmas fajta, amelyek mindegyikén található forgatónyél, ami megegyszerűsíti a hal mozgatását. A másik nagyszerű lehetőség a vaslapos sütés. Itt egész és szeletelt halat is jó készíteni. Mindenképpen fém spatulát használj hozzá. Ha még nem nem mozdul a hal várj egy kicsit, ameddig jól lepirul, akkor könnyedé át tudod forgatni a másik oldalára.
Olajat a tűzre
A szép fehér húsú halat nem kell pácolni, gyorsan megsül enélkül, sőt, a savas pác csak szétporlasztja a hal húsát. Citromot tehetsz karikára vágva zöldfűszerekkel, a hal közepébe, de ne nyomkodd rá a levét a halra. A legjobb ha a só, bors mellett olajat használsz, ezzel kened be a halat kívül-belül, plusz a halsütő rácsot vagy sütőlapot is áttörölheted vele, ez segít a letapadás ellen.
Fűszerezés
Ha figyelmesen végigolvastad cikkünket, nagyjából összeállt a kép. Hagyd meg a hal fajtájára jellemző ízét, ne fűszerezd túl. Elég egy kis só és bors, hogy kihozd az egyedi aromáját. Ha egészben készíted, tehetsz a hasába illatos zöldfűszereket, mint rozmaring, kakukkfű vagy éppen kapor. Pár citromkarikával pedig biztosíthatod sülés közben a nedvesség pótlását.