4+1 könyv karácsonyra egészségtudatos szeretteidnek

Még nem késtél le a vásárlásról, ha szakácskönyvet szeretnél adni egészségre vágyó családtagnak, barátnak. Ehhez adunk most 5 ötletet.

Egy jó könyv szerintem mindig jó ajándék. Ezúttal egy kis válogatást hoztam nektek az ünnepi kínálatból, azok számára, akik 1-1 szakácskönyvvel szeretnék meglepni szeretteiket.

1. Török Eszter: 100% egészség, 0% cukor!

Török Eszter, a könyv szerzője szakképzett dietetikus, így a könyvben szereplő 71 recept szakmai szemmel is megállja a helyét. Ráadásul a könyv elején, illetve minden fejezet előtt kap az olvasó egy kis "elméleti" hátteret a kiegyensúlyozott étrenddel, az egyes étkezések összeállításával kapcsolatban.

A recepteket 3 nagy fejezetbe csoportosította a szerző: reggelik, ebédek és vacsorák, kisétkezések. Minden receptnél megtaláljuk az egy-egy adagra szóló energia- (kcal) és tápanyagértékeket - ami nagyon jól jön azoknak, akik cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élnek, vagy éppen fogyni szeretnének. De nem kell megijedni, a könyvben bemutatott ételek nem unalmas "fogyókúrásak", hanem változatosak, színesek, táplálóak, találnak köztük ötleteket maguknak a húsimádók és a vegetáriánusok is, a hagyományos magyaros és az egzotikus ázsiai, indiai, észak-afrikai ízek kedvelői is, sőt, egészséges, cukormentes desszertötleteket is kapunk bőven.

Ár: 4 800 Ft

2. Vrábel Krisztina, Koszta Ágnes, Dr. Töllösy Judit: 160 grammos szénhidrátdiéta - Az életmódkönyv

Vrábel Krisztina, a Dolce Vita blog szerzőjének harmadik könyve jelent meg a népszerű 160 grammos szénhidrátdiéta témájában. Ezúttal azonban - nagy örömömre - nem egyedül jelenik meg szerzőként, hanem Koszta Ágnes dietetikussal és Dr. Töllösy Judit sportorvossal.

Ahogy a könyv alcímében is megjelenik: ez a könyv már nem "csak" egy receptgyűjtemény, hanem szakértő információkkal ellátott, az életmódváltást segítő olvasmány is: a kalóriabevitelre, az egyes tápanyagokra, a kiegyensúlyozott étrendre, fogyókúrára, a testmozgásra vonatkozóan is találunk benne megfontolandó tanácsokat.

A recepteket 4 fejezetbe csoportosítják a szerzők: reggelik, kenyerek, főételek és köztes étkezések. Az egyes ételeknél minden esetben megtaláljuk egy-egy adag étel szénhidráttartalmát. A receptek az alapanyagokat tekintve változatosak, sok-sok zöldséget tartalmaznak, első olvasatra gyakorlatilag bármelyiket azonnal elkészíteném. A reggelik között találunk szuper zöldségkrémeket, házi, adalékanyagoktól mentes "felvágottakat", számtalan kenyérfélét, a főételek között gazdag leveseket, salátákat, fűszeres húsételeket, a köztes étkezések között édes, cukormentes falatokat, desszerteket.

Ár: 4 900 Ft

3. Kiss Dóri: Életem gluténmentesen

Dórit a gluténmentesen étkezők már ismerhetik a Gluténmentes élet című blogjáról. Az évek alatt szerzett tapasztalatok, a bloggal kapcsolatban érkező visszajelzések alapján úgy érezte, megérett a helyzet egy saját könyvre. A könyv bevezetőjében megismerhetjük a cöliákia (régebbi nevén lisztérzékenység) betegséggel járó hétköznapokat, kihívásokat. A recepteket a szerző hat fejezetbe rendezte: finomságok hétköznapokra, menő strandkaják, gondűző útravalók, ünnepi csemegék, édes vendégvárás.

A könyvben található receptek kicsit megtörik a szokásos ételek körét, inkább arra koncentrálnak, hogy miként tudjuk gluténmentesen elkészíteni megszokott kedvenceinket. ha van cöliákiás vagy gluténérzékeny szeretted - ennek a könyvnek biztosan örülni fog!

4. Bezzegh Éva: Tizenkét hónap - Saláták egész évre

Első ránézésre lehet, hogy nem mondanánk meg erről a könyvről, hogy ez egy szakácskönyv, hiszen a megszokott színes ételfotó helyett egy ötletesen megszerkesztett grafika díszíti a borítót, a szerzőn kívül még a klasszikus címfelirat is hiányzik. Külön kiemelést érdemel a könyv művészeti megvalósítása, ami Laki Eszter grafikus munkáját dicséri.

A könyv szerzője, Bezzegh Éva eredeti szakmáját tekintve közgazdász, férjével együtt vezetik évek óta a Spoon1-2-3 nevű blogot. Ebben a könyvben közel 100 salátareceptet gyűjtött össze - az év egyes hónapjaira leosztva. A számtalan recepten keresztül igyekszik - sikeresen - bebizonyítani, hogy a saláta, mint étel egyáltalán nem unalmas, sőt a kreativitás, az alapanyagokkal, ízekkel, állagokkal való kísérletezés egyik legjobb terepe.

A hónapokra bontás alapja az adott hónapban jellemző alapanyagok szezonalitása. A szerző a bevezető részben megismertet bennünket az alapanyagokkal, a hideg-meleg saláták közötti különbségekkel, a felhasználható gabonákkal, sajtokkal, fűszerekkel, öntetekkel. A szuper recepteket gyönyörű képek kísérik - már csak ezeket elnézegetve jobb kedvre derül az ember.

Ár: 10 500 Ft

+1. Nagy Réka: Ökoanyu - Csináld magad!

Nagy Rékát, az Ökoanyu blog szerzőjét is többen ismerhetitek, évek óta futó népszerű blogjával sok hasznos tippet ad a környezettudatos olvasóinak. Új könyvében ezúttal rengeteg recepttel, bőr- és hajápolási tippel, környezettudatos háztartási ötletekkel találkozhatunk.

A receptválogatásban elsősorban olyan ételeket találunk (pl. fűszerolajak, ketchup, mustár, pesto), amelyeket ugyan bármikor megvásárolhatunk a boltban, ugyanakkor el is készíthetjük ezeket otthon: adalékanyagmentesen, egészségesebben, környezettudatosabban. Bárki, akit érdekel bolygónk fenntartható fejlődése és a saját egészsége, szívesen látja majd ezt a könyvet a polcon!

Ár: 2 900 Ft

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...