Én azon kevesek közé tartozom - a fentiek ellenére - , akik szeretnek hagymát aprítani. Megvan a praktikám is hozzá, és valamiért élvezem. Igen, a szagát is. Viszont a sírás, na az elmaradhatna. Mint megtudtam, ilyenkor szulfinsav kerül a levegőbe, ettől jönnek a könnyek, de a hagyma jellegzetes csípős-pikáns íze is ennek köszönhető, szóval meg kell szoknunk. Az alábbi videón a jókiállású fiatalember elmondása szerint a 3 fő módszer, amivel elkerülhetjük, hogy 10 éves kisgyerek mintájára bömböljünk pörköltfőzés előtt, a következő:
1. Tároljuk a hűtőben a hagymát felvágás előtt - a hideg lefogja a gázokat.
2. Vagy merítsük felvágás előtt a fejet jeges vízbe.
3. Esetleg mártsuk a hagymát szintén egészben, héjastul forró vízbe - ettől természetesen a textúrája is megváltozik.
4. Végül vehetünk a szánkba egy szelet kenyeret is. Elvileg ekkor elmarad a bőgés - nekem ez a rész a kedvencem, viccesen beszél tele szájjal.
Lássuk:
Ezt láttad már?
Ilyen gyors hagymaaprítást még sose láttál!
(via CHOW, címlapfotó: dollen/Flickr)