4 tipp: ezekből az olcsó(bb) alapanyagokból főzz a drágák helyett

A karácsony még annak is megerőltető anyagilag, aki próbálja a lehető legokosabban és olcsóbban megoldani a dolgot. Nézzük, hogy tudsz spórolni a menün!

Szóval: hacsak nem vagy egy varázsló, a karácsony akkor is durva pluszkiadásokkal jár, ha nem te vagy a menüfelelős - az ajándékok, még ha apróságok is, rendesen ki tudják üríteni a pénztárcákat. Végigvettük, hogy lehetne legalább a menün spórolni anélkül, hogy elvennénk magunktól az evés és az ünnepi ízek örömét. így!

1. Leves ---> húsmentes krémlevesek

Ki mondta, hogy minden fogásba kell hús? Tekintve, hogy még a Földnek is jót teszel, ha csökkented a húsfogyasztásod, sőt, az emésztésednek is, szavazz idén a krémlevesekre. Egy kiló sütőtök vagy némi burgonya, cékla, répa, hagyma nem nagy kiadás, és pár extra fűszerrel ünnepivé teheted őket! (Jöhet a chili, a római kömény, a fahéj, a gyömbér, stb.)

2. Hús ---> szárnyasok, sertés

A karácsony igenis karácsony lesz kacsacomb vagy szarvasragu nélkül is, ha spórolnál, maradj a csirkecombnál, a pulykánál, de egy csülökre se mondj nemet. Kacsacomb helyett jöjjön egy dögös narancsos vagy aszalt szilvás csirkecombos/pulykás fogás, vadhús helyett pedig egy töltött sertéscomb vagy dagadó!

3. Hal ---> maradj a pontynál

Tény, a halak nagyon drágák. A magyar (nem afrikai) harcsa egy szinten mozog a lazaccal, a pisztráng, süllő sem olcsó, a tonhalat, vajhalat ne is említsük. Ha spórolnál pár ezrest, válaszd a klasszikus pontyot, mert ha jó a halasod, finomat kapsz nála, olyat, ami nem "pocsolyaízű". Mehetahalászlébe, ránthatod, de paprikával egészben is sütheted, az a legolcsóbb!

4. Sütemény ---> dió, mák nélkül is lehetsz ünnepi

Sajnos a két fő karácsonyi sütialapanyag, a mák és a dió ára az egekben. Ha a diót dejóra cseréljük, akkor sem esik le a karikagyűrű az ujjunkról, mert hiszen ez végülis napraforgómag, de más receptek után is nézhetsz. Maradj a leveles vagy kelt tésztánál, a kókusznál, a piskótáknál, a lekvárnál, a fahéjnál, ezek egész olcsók.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek