Te mi szerint állítod össze az étrendedet? Azt eszed, amit megkívánsz? Vagy inkább azt, ami nem hizlal, ami egészséges, vagy figyelembe veszed a korodat is? Most az 50-en túliaké a világ!
Aszalt gyümölcsök
Ha már elmúltál 50 éves, sokkal jobban oda kell figyelned a szervezeted egészségére és a tudatos táplálkozásra, mint korábban! A menopauza idején az egyik legnagyobb probléma, ami a nőket testileg és lelkileg is megkínozza, a hangulatingadozás. Bár a kirobbanó jókedv és a totális letargia váltakozásának, a megmagyarázhatatlan feszültségnek elsősorban hormonális okai vannak, nem kell beletörődnöd az érzelmi hullámvasúton való száguldásba. A magnéziumban gazdag ételek, például az aszalt gyümölcsök – meggy, szilva, alma vagy barack – segíthetnek, hogy kiegyensúlyozottabb legyél. Ebből az ásványi anyagból sokat tartalmaz még a dúsított ásványvíz, a banán, a hüvelyesek, az olajos magvak és a sötétszínű leveles zöldségek is.
Így táplálkozz, ha már elmúltál 40! >>
Alma
A menopauza, a menstruáció elmaradása nemcsak lelkileg viselhet meg, hanem testileg is. Ha nem érzed magadat csúcsformában 50-es éveidben és azokon túl, fogyassz rendszeresen almát! Az alma nemcsak rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hanem a benne található más értékes tápanyagok segítenek leküzdeni a klimaxszal kapcsolatos kellemetlenségeket, a hőhullámokat, a fájdalmakat, a bőrproblémákat, az alvászavarokat, a libidó csökkenését, valamint mérsékelhetik a „rossz” koleszterin szintjét a véredben.
Teljes kiőrlésű gabonafélék
A tested teljesen átalakul, hihetetlen változások zajlanak a szervezetedben az ötödik X-en túl. Ez az időszak nemcsak a menopauza miatt nehéz, hanem az emésztés is lassulhat. Szerencsére azonban van megoldás, válaszd a „barnát”! A teljes kiőrlésű gabonafélékből, kölesből, zabból, árpából vagy rizsből készített ételek, tészták, pékáruk és müzlik óvják a belek egészségét, és nem hagyják, hogy ellustuljanak. A teljes kiőrlésű gabonák mellett a friss zöldségek és gyümölcsök is remek hatással vannak szervezeted anyagcseréjére!
{ GALÉRIA = title:V%C3%A1laszd%20a%20teljes%20ki%C5%91rl%C3%A9s%C5%B1t!, 0,1,2,3,4 }
Szója
A szója fontosságáról számtalan vita zajlott már. Sokak szerint ez a húspótlóként is ismert hüvelyesféle egyáltalán nem tesz jót az egészségnek, sőt kifejezetten káros lehet. Míg mások szerint kimondottan hasznos a rendszeres fogyasztása. Egy azonban biztos, a szójában, a belőle készített tofuban, szójatejben, szójajoghurtban vagy más ételekben, növényi hormonok vannak, amelyek nagyon hasonlítanak a női nemi hormonra, az ösztrogénra, amelynek a csökkenése okozza a klimax kellemetlen tüneteit. Ráadásul a szója és a szójatermékek gazdagok jó minőségű fehérjében. Mivel a szója hüvelyes, kalciumot is bőven tartalmaz, így segíthet a hajhullás megállításában vagy a csontritkulás megelőzésében.
Drágult a hús, próbáld ki a húspótlókat! >>
A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>