4 nyomós oka is lehet annak, hogy sósra vágysz

Míg egyesek majd meghalnak egy kis édességért, addig vannak olyanok, akik a sós falatokért őrülnek meg.

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, „belehalsz”, ha nem jutsz hozzá egy éppen vágyott ételhez. Ez általában nem az élvezetről szól, hanem a kiválasztott fogásban megtalálható ásványi anyagokról. Ha például a sósat kívánod, akkor valószínűleg a sóban is megtalálható nátriumot hiányolja a szervezeted. Akadhatnak azonban olyan esetek, amikor még intenzívebben érezheted a vágyad. Ennek oka az lehet, hogy valamilyen körülmény hatására erőteljesebben kiürült szervezetedből a nátrium.

via GIPHY

Mozgás után

Ha edzés után kívánod a kifejezetten sós ételeket, az teljesen normális, hiszen az intenzív izzadás során rengeteg ásványi anyagtól szabadulunk meg. Ezért nagyon fontos, hogy edzés után ne csak a vizet illetve a vitaminokat pótoljuk, de az ásványi anyagokat is.

Betegség

Ha megbetegszünk, előfordulhat, hogy a vitamin- és ásványanyag-készleteink megcsappannak. Ez egy teljesen természetes jelenség, ugyanakkor fontos, hogy ne felejtsük el ezeket pótolni. Erre nyilván nem a sónyalogatás a legmegfelelőbb módszer, hiszen ezzel kárt is okozhatunk, inkább fogyasszunk nátriumban gazdag ételeket, mint a sárgarépa, az uborka, a karfiol, a káposzta vagy a paraj.

Korianderes répaleves

A répa és koriander páros klasszikusnak számít a brit konyhában. Bármelyik sarki kávézóba mész ebédkor, találni fogsz ilyen levest, és meg kell mondjam, isteniek. Sokszor csak egy nagy ...

Egy görbe este után

A sós ételek iránti vágy általában jelentős dehidratáció után jelentkezik. Köztudott, hogy az alkohol vízhajtó hatású, ezért kívánhatod másnaposan a sós ételeket. Ezt viszont gyorsan orvosolhatod rengeteg folyadékkal!

Wellness

Ha mostanában szaunáztál, akkor nemcsak a méreganyagaid, de olyan létfontosságú anyagok is távoztak a testedből, mint például a nátrium. Biztosan te is érezted már, hogy egy intenzív izzadás után mennyire jólesnek a sósabb ízek. Most már tudod azt is, hogy ez miért van!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...