Rizottót, ezt a nagyszerű egytálételt, főzni nem ugyanaz, mint elkészíteni egy gyors, zöldséges-rizses köretet! Hiszen nemcsak a művelet bonyolultabb, hanem az ízélmény is rafináltabb!
Milyen a tökéletes rizottó?
A hibátlan rizottó ismérve, hogy krémes és sűrű, anélkül, hogy a rizsszemek összeállnának, összeragadnának. Ha te is a tökéletességre törekszel, fontos, hogy ne hagyd magára a tűzhelyen az ételt, és folyamatosan kevergesd! Nem kevésbé lényeges a rizs kiválasztása sem, mindenképpen rizottórizst – arbolio vagy carnaroli – kíván, így garantált a siker. És mi kell még hozzá? Eredj a mennyei rizottó nyomába!
A legjobb rizottókat itt találod >>
A citromos
Kedvcsinálónkat kezdjük egy igazi műremekkel! Mivel a rizottó nem egy egyszerű főtt rizs, így a zamatának sem kell unalmasnak lennie. Bolondíts meg, tedd pikánssá és savanykássá egy kis citrommal, meg fogsz lepődni, hogy a sós és a savanyú milyen jó párost alkotnak a tányérodon. Az ízözön persze ezzel még nem ért véget, a fokhagyma, a bor és a parmezán még tovább csűrik-csavarják.
A vegák kedvenc zöldjei
Ha a legjobb tavaszi zöldségek egyikét,a spárgát házasítanád a rizottórizzsel, ne feledkezz meg a „násznépről" sem! A fehérbor, az olívaolaj, a parmezán és a hagyma nem maradhat le a vendégek listájáról, de a „lakodalom" díszvendége egyértelműen a halványító zeller lesz, amely intenzív aromájával teszi teljessé az ízkompozíciót.
Végre sóska is kapható a piacokon és a zöldségeseknél, mit szólnál, ha mártás helyett rizottót készítenél belőle? Borsos, fokhagymás, enyhén citromos, igazán friss és könnyű étel, ebédre és vacsorára is ideális!
Bombajó gombás rizottók
Nem mondanánk, hogy szezonja van a gombáknak, mégis vétek lenne nem számolni velük rizottótervezés közben! Milyen gombával is készülhet? Szinte bármelyik, ehető fajta kiváló erre a célra, a csiperkétől a vargányán át a rókagombáig, de ha szeretsz kísérletezni, adhatsz egy esélyt a galambgombának is! Friss vagy szárított, egyre megy – vagyis a rizottóba!
Zöldségből is süthetsz sütit! >>