Alternatív köretekkel az egészségünkért is sokat tehetünk
Manapság már az óvodai-iskolai közétkeztetésben is figyelmet fordítanak arra, hogy újfajta köretekkel is megismertessék a gyerekeket. A heti menü része lett a bulgur, a kuszkusz és a köles is.
De miért is érdemes őket fogyasztani?
Először is, a rostban dús táplálkozás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mellyel akár a szív- és érrendszeri, és emésztőrendszeri betegségek kockázatát is nagyban csökkenthetjük. Ezek a köretek egyébként sok lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaznak, ami szintén nagyon egészséges.
Most 4 könnyen elkészíthető, és kifejezetten finom alternatív köretet mutatunk:
BULGUR
A bulgur nem más, mint a búzatöret, vagy tört búza, a közel-keleti konyha egyik alap élelmiszere. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.
Többféle méretben kapható, az egészen kicsire tört változatot általában köretekben használják, a nagyobbat pedig töltelékekben, fasírtokban. Helyettesítjük vele tehát a rizst a legtöbb ételben, készíthetünk vele töltött paprikát, karalábét vagy akár töltött káposztát is. Glikémiás indexe a rizsnél alacsonyabb, így fogyókúrába is jól beépíthető.
KUSZKUSZ
A kuszkusz eredetileg berber eredetű étel, de ma már világszerte használják. Hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül. A belőle készült zöldséges köretet is kuszkusznak hívják, sok zöldfűszerrel készítve az egyik legüdítőbb nyári étel, a tabulé alapanyaga.
QUINOA
A quinoa vagy kinoa egy első látásra esetleg furcsának tűnő, de megfelelően elkészítve kifejezetten finom, diós aromájú csodanövény, amely Dél-Amerikából származik, és főleg Peru és Bolívia vidékén terem. A boltokban natúr vagy puffasztott formában találjuk meg. Gluténmentes, és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran választhatják. Ráadásul nem is gabona, mert rendszertanilag a parajok és céklák családjába tartozó növény.
Az pedig csak hab a tortán, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, így rendkívül egészséges. Fontos, hogy főzés előtt alaposan mossuk át, így elveszti kesernyés mellékízét, kétszeres mennyiségű vízben főzzük 15-20 percig és bátran használjuk bármi olyan ételhez, amihez rizst ennénk.
KÖLES
A másik, szuperélelmiszernek is gyakran nevezett, árában a quinoánál sokkal olcsóbb, a magyar gasztronómiában is évszázadok óta ismert gabonaféle aköles, amelyet a reformétkezés elterjedésével kezdtek újra felfedezni.
Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, és magas a rosttartalma.
Fogyaszthatjuk kásaként édesen és sósan, reggelire, párolva ebédköretként, készíthetünk belőle fasírtot, gazdagíthatjuk vele a lecsót vagy bármilyen szaftos egytálételt, de készülhet belőle olyan vegán túrógombóc is, amit megkóstolva senki nem mondaná meg, hogy nem túróból készült.
Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át, csakúgy, mint a többi köretfélét, ezt is kétszeres mennyiségű vízben főzzük 15-20 percig. Ha édesen készítjük, a víz felét lecserélhetjük tejre, nagyszerű alternatív tejbegrízt kapunk így.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Csicseriborsó, a hüvelyes, amit mindenkinek ennie kellene
A csicseriborsó elsősorban az indiai és a közel-keleti konyhában elterjedt, de mára itthon is széles körben ismerjük. Miért szuper (és változatos) a csicseriborsó?
Szekeres DóraA legjobb fogások hétköznapra (is), amelyekhez csak 4-5 hozzávaló kell
A hétköznapokban nem igen van idő arra, hogy nagyívű, komplex fogásokat tegyünk az asztalra, erre hoztunk most pár megoldást.
Szekeres DóraÍgy vidd magaddal a salátát, hogy friss maradjon
Finom, laktató saláta, amit magaddal viszel a munkába, mégis friss és ropogós marad? Mutatjuk, hogy csináld!
Szekeres DóraGyors vacsik másnap ebédre: ezeket főzd a családnak este, hogy...
Nincs könnyű dolgunk így szeptember elején: a gyerekek uzsonnája mellett a gyors, de kiadós vacsoráról is gondoskodnunk kell, amiből nem baj, ha marad másnapra is.
Szekeres Dóra