4 kedvenc alternatív KÖRETÜNK, és amit kihozhatsz belőlük

Az ember hajlamos sémákban gondolkodni, megszokni, hogy bizonyos ételeket egy bizonyos körettel eszik, és nem kísérletezik újdonságokkal. Merjünk újítani, köretek terén is!

Alternatív köretekkel az egészségünkért is sokat tehetünk

Manapság már az óvodai-iskolai közétkeztetésben is figyelmet fordítanak arra, hogy újfajta köretekkel is megismertessék a gyerekeket. A heti menü része lett a bulgur, a kuszkusz és a köles is.

De miért is érdemes őket fogyasztani?

Először is, a rostban dús táplálkozás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mellyel akár a szív- és érrendszeri, és emésztőrendszeri betegségek kockázatát is nagyban csökkenthetjük. Ezek a köretek egyébként sok lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaznak, ami szintén nagyon egészséges.

Most 4 könnyen elkészíthető, és kifejezetten finom alternatív köretet mutatunk:

BULGUR

A bulgur nem más, mint a búzatöret, vagy tört búza, a közel-keleti konyha egyik alap élelmiszere. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért a magyarok által ismert búzadarától eltérően jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi.

Többféle méretben kapható, az egészen kicsire tört változatot általában köretekben használják, a nagyobbat pedig töltelékekben, fasírtokban. Helyettesítjük vele tehát a rizst a legtöbb ételben, készíthetünk vele töltött paprikát, karalábét vagy akár töltött káposztát is. Glikémiás indexe a rizsnél alacsonyabb, így fogyókúrába is jól beépíthető.

KUSZKUSZ

A kuszkusz eredetileg berber eredetű étel, de ma már világszerte használják. Hántolt, őröletlen vagy durvára őrölt durumbúzából készül. A belőle készült zöldséges köretet is kuszkusznak hívják, sok zöldfűszerrel készítve az egyik legüdítőbb nyári étel, a tabulé alapanyaga.

QUINOA

A quinoa vagy kinoa egy első látásra esetleg furcsának tűnő, de megfelelően elkészítve kifejezetten finom, diós aromájú csodanövény, amely Dél-Amerikából származik, és főleg Peru és Bolívia vidékén terem. A boltokban natúr vagy puffasztott formában találjuk meg. Gluténmentes, és alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázók is bátran választhatják. Ráadásul nem is gabona, mert rendszertanilag a parajok és céklák családjába tartozó növény.

Az pedig csak hab a tortán, hogy teljes értékű fehérjét tartalmaz, így rendkívül egészséges. Fontos, hogy főzés előtt alaposan mossuk át, így elveszti kesernyés mellékízét, kétszeres mennyiségű vízben főzzük 15-20 percig és bátran használjuk bármi olyan ételhez, amihez rizst ennénk.

Aszalt szilvás-quinoás szelet

A süteményt a Minden ízében egészség receptversenyre készítettem. Gyorsan, sütés nélkül készül, ezért kiváló vendégváró. Minden ízében egészséges és finom.

KÖLES

A másik, szuperélelmiszernek is gyakran nevezett, árában a quinoánál sokkal olcsóbb, a magyar gasztronómiában is évszázadok óta ismert gabonaféle aköles, amelyet a reformétkezés elterjedésével kezdtek újra felfedezni.

Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle. A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, és magas a rosttartalma.

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Fogyaszthatjuk kásaként édesen és sósan, reggelire, párolva ebédköretként, készíthetünk belőle fasírtot, gazdagíthatjuk vele a lecsót vagy bármilyen szaftos egytálételt, de készülhet belőle olyan vegán túrógombóc is, amit megkóstolva senki nem mondaná meg, hogy nem túróból készült.

Kölesgombóc, a vegán túrógombóc

A kölesgombócot sokan a vegán túrógombócként is emlegetik, hiszen ízében és állagában nagyon hasonlít a kettő. A kókusztejben szinte teljesen szétfőtt köles csodálatosan krémes ...

Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át, csakúgy, mint a többi köretfélét, ezt is kétszeres mennyiségű vízben főzzük 15-20 percig. Ha édesen készítjük, a víz felét lecserélhetjük tejre, nagyszerű alternatív tejbegrízt kapunk így.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...