4 jel, hogy túl sok SÓT eszel

Szinte mindenki több sót fogyaszt annál, mint amit a szakértők javasolnak, de mi az, ami már tényleg túlzás?

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az biztosan előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd: ehhez napi 12 grammnál is többet kell elfogyasztani, ami csak akínaiaknál jellemző, mert ők nemcsak konyhasóval, de nátrium-glutamáttal is ízesítenek, ami szintén egyfajta só.

Érdekes módon ezért aztán nem a magas vérnyomásból tudjuk meg, hogy túl sok sót eszünk, hanem abból, hogy a vesénk károsul. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, a következő jelekre érdemes figyelni:

Az ételnek nincs íze

Ha alapvetően túl sok sót eszünk, előbb-utóbb a normál ételt teljesen íztelennek fogjuk érezni. Ez azokra az emberekre veszélyes, akik sok készételt esznek, amikben tényleg nagyon sok só van, és ehhez az ízvilághoz szoknak hozzá.

Puffadt test és ízületek

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Fejfájás

A túl sok só miatt ideiglenesen az erek is kitágulhatnak az agyban, ez pedig fejfájást okozhat. Ha hasogat a fejünk, gondoljuk végig, hogy nem ettünk-e előtte túl sok sót, és ha igen, igyunk rengeteg vizet, hogy helyreálljon a rend a szervezetünkben.

via GIPHY

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sófogyasztását, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...