4 jel, hogy túl sok SÓT eszel

Szinte mindenki több sót fogyaszt annál, mint amit a szakértők javasolnak, de mi az, ami már tényleg túlzás?

Alapvetően a sóra szüksége van az emberi szervezetnek, és az sem igaz, hogy aki sok sót eszik, az biztosan előbb-utóbb magas vérnyomással küzd majd: ehhez napi 12 grammnál is többet kell elfogyasztani, ami csak akínaiaknál jellemző, mert ők nemcsak konyhasóval, de nátrium-glutamáttal is ízesítenek, ami szintén egyfajta só.

Érdekes módon ezért aztán nem a magas vérnyomásból tudjuk meg, hogy túl sok sót eszünk, hanem abból, hogy a vesénk károsul. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, a következő jelekre érdemes figyelni:

Az ételnek nincs íze

Ha alapvetően túl sok sót eszünk, előbb-utóbb a normál ételt teljesen íztelennek fogjuk érezni. Ez azokra az emberekre veszélyes, akik sok készételt esznek, amikben tényleg nagyon sok só van, és ehhez az ízvilághoz szoknak hozzá.

Puffadt test és ízületek

A túl sok sónak köszönhetően a testben felhalmozódik a víz, így a túlfogyasztás - főleg a kevésbé fiatalok esetében - az ízületekben, a testen és az arcon is tüneteket okozhat majd, ide tartozik például a reggelre felpuffadó szemek jelensége.

Fejfájás

A túl sok só miatt ideiglenesen az erek is kitágulhatnak az agyban, ez pedig fejfájást okozhat. Ha hasogat a fejünk, gondoljuk végig, hogy nem ettünk-e előtte túl sok sót, és ha igen, igyunk rengeteg vizet, hogy helyreálljon a rend a szervezetünkben.

via GIPHY

Állandó vizelési inger

A túl sok só fogyasztása - szintén különösen idősebb korban - növeli a vizelési ingert is. Akinek ilyen problémája van, elég, ha negyedével csökkenti a sófogyasztását, máris enyhülnek majd a kellemetlen tünetek.

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...