4 idős olvasónk megható beszámolója arról, milyen otthon egyedül főzni

Egy személyre főzni nem egyszerű feladat, főleg ha az ember koránál fogva már nem bír sok ideig a konyhában állni. És akkor sem, ha nincs motivációnk a mindennapos főzéshez. 

„Ha már egy tojásos nokedli is luxus, nem élet az élet” - mondta egyszer Béla, egy idős barátom.A főtt étel élettani és egészségmegőrző szerepe elvitathatatlan, ám ennek megvannak az anyagi és logisztikai vonzatai, amelyek a kor előrehaladtával egy egyszemélyes háztartásban egyre nagyobb kihívássá válnak. Négy érintettet kérdeztem arról, ők hogy oldják ezt meg, és nagyon különböző válaszokat kaptam.

Ferenc (65)

Amíg dolgoztam látástól vakulásig, nem zavart úgy a csönd. Fiatalemberként hiányzott, hogy nincs asszony a háznál, de aztán megszoktam az agglegényéletet. Amikor nyugdíjaztak, hirtelen rám szakadt az a nagy semmi, amikor csak hallgatja az ember az óra kattogását, és nem tudja, mit kezdjen magával. A kutyám se beszédes természetű, amúgy se lát jól, leginkább csak hever a radiátornál. Fojtogatott az a négy fal. A barátaim többsége családos ember, elfoglaltak. Mondták, hogy főzzek magamra, de nem vagyok egy konyhatündér. Engem ez nem köt le, na.

Tyúkhúsleves Kiki konyhájából

Szerintem az egyik legszebb és legfinomabb leves. Szerencsére dédnagymamink csinált házi csigatésztát, így teljes volt az élvezet. A főtt tyúkhús néha elég száraz, ilyenkor ...

Sertéspörkölt

Pörköltöt mindenből készítünk, de a legkedveltebbek között simán helyet foglal a sertéspörkölt. A következő receptből megtudhatod, hogy mennyire pofonegyszerű is elkészíteni ezt a ...

Tudják, hogy ki nem állhatom, ha szottyos a rizsvagy mócsingos a hús, és hogy a meggyes rétesből akármennyit meg bírok enni. Nem a legolcsóbb, de nem is kell a fogamhoz verni a garast.

Úgyhogy van itt a téren egy kifőzde, ahova már sok éve járok. Tölgyfaasztal, kockás terítő, hétvégente hegedűszó. Ide bármikor megyek, örömmel fogadnak. Ismerem a pultost, a pincért, a szakácsot, a konyhai kisegítőt.

Van, hogy estére is lenézek, kérek egy nagy korsó búzasört, és újságot olvasok, vagy meccset nézek. Néha pár cimborám is betér, megvitatjuk az élet dolgait egy brassói felett, aztán rendezzük a cechet, és útnak válunk. Ha nem volna ez a kifőzde, talán fölkötném a köténykét, de addig nekem is van hova járni, és ők se csődölnek be.

Mátyás (73)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...