4 finom, természetes immunerősítő a hideg hónapokra

Itt az ideje, hogy még mielőtt ránk törnek a mínuszok, felkészítsük az immunrendszerünket a télre.

Ahhoz, hogy felturbózzuk szervezetünk ellenálló képességét, jó esetben nincs szükségünk gyógyszerekre vagy táplálék-kiegészítőkre, sőt egzotikus varázslatokra sem, mert az a legjobb, ha a természetből nyerjük ki a szükséges tápanyagokat.

Torma

A megfázás első jeleinél, például kaparó torok esetén bevethetjük a friss tormát. A fő hatóanyaga, a sinigrin csíraölő, ezért a tormát gyakran természetes antibiotikumnak is nevezik. A patikából származó antibiotikumokkal ellentétben a benne található olajok már a vékonybélben felszívódnak, így nem jutnak el a vastagbélig, ahol a penicillinhez hasonlóan megzavarhatnák a bél egyensúlyát. A hideg évszakban a legjobb, ha a tormát minden nap frissen reszeljük. Hűtőszekrényben akár tizenkét hónapig is eltartható.

Sütőtök

A sütőtök rengeteg szelént tartalmaz. Ha nincs elég szelén a szervezetben, egy viszonylag ártalmatlan influenzavírus is agresszívvá mutálódhat. Egy felnőttnek napi 30 és 70 mikrogramm szelénre van szüksége, amelyet általában kiegyensúlyozott étrenddel lehet elérni. Ha kétségeid vannak, egy nagy tányér sütőtöklevessel máris pótolhatod a napi adagodat.

Cékla

A cékla igazi trendi zöldség, egyedi aromájával az egész világon meggyőzi az ínyenceket. A cékla nemcsak menő, egészséges is: erősíti az immunrendszert, a benne lévő  folsav fontos szerepet játszik a vörösvértestek képződésében. Más vérképző anyagokat is tartalmaz, például vasat, rezet és mangánt is. Vásárláskor a következőkre figyelj: a cékla nem lehet túl nagy és túl vastag sem, mert a teniszlabdánál nagyobb példányok gyakran fásak.

Cékla Wellington

Wellington módra nem csak húsféléket lehet elkészíteni, hanem bizony zöldségeket is. Hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akartam próbálni céklával, és bizony a sok ...

Savanyú káposzta saláta

Régebben - míg nem volt saját piacom - a vecsési fehérboros konzerv savanyú káposztára esküdtem. A piacon a Szarvas Balázs savanyította káposzta mindent felülír! A savanyú káposzta ...

Céklatócsni

A szép színű, téli gyökérzöldségből nagyon sok finomság készülhet - most a klasszikus tócsni céklás változatának láttunk neki. Tztatzikivel nagyon finom! :)

Savanyú káposzta

Valaki tüsszent a buszon, és másnap új érzed, te is megfáztál? Ilyenkor jó, ha támogatod az immunrendszered. Különösen pozitív hatással vannak az élő mikroorganizmusokat tartalmazó prebiotikus ételek, amelyek erősítik a bélflórát. A savanyú káposzta csodákra képes, grammonként körülbelül egymillió élő tejsavbaktériumot tartalmaz. Ha sokat fogyasztasz belőle a téli hónapokban, akkor támogatod az immunsejtjeidet, amelyek a vérben és a nyirokrendszeren keresztül eloszlanak a testben. Szerencsére a tejsavas erjesztés megőrzi a káposztában lévő vitaminokat is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...