3+1 ok, hogy kilószám edd a paradicsomot

Fürtös, koktél, ökörszív, datolya, sárga, fekete vagy piros - ezerféle formában találhatunk ma már paradicsomot a pultokon. Egészségünk érdekében fogyasszuk minden nap!

Itt a nyár második fele és végre van igazi paradicsom! Konyhánkat a paradicsomos ételek uralják, akinek van saját, arra már rászakad a bő termés: befőz, aszal. De mi haszna van a szervezetünknek a sok paradicsomból, a paradicsomos ételekből azon túl, hogy nagyon finomak és élvezzük őket?

1. Tökéletes fogyókúrás alapanyag

Ha fogyni szeretnénk mindenképp növelhetjük a paradicsommal étrendünk változatosságát. Az alacsony energia- és szénhidráttartalmú zöldségek (zöldsaláták, leveleszöldségek, retkek, hagymafélék, cukkini, padlizsán) sorába beállíthatjuk a paradicsomot is. Utóbbin tényen lehet vitatkozni, azaz hogy a paradicsom, zöldség-e vagy gyümölcs, de belső értékeit és élettani hatását tekintve inkább zöldség, nagy előnye, hogy alacsony - természetes - cukortartalma.

Egy átlagos méretű (62 g-os paradicsom) mindössze 11 kcal-t és 2 g szénhidrátot tartalmaz, alacsony energiatartalmát magas, 95%-os víztartalmának is köszönheti. Mivel kevés szénhidráttartalommal bír, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nyers paradicsomot lelkiismeret-furdalás nélkül pakolhatjuk a reggeli kenyerünkre, tehetjük salátába, lecsóba. Egyébként szerintem nyáron, főleg kánikulában, amikor amúgy sem kívánunk órák hosszat a konyhában tölteni, egy lecsónál egyszerűbb étel egyszerűen nem létezik. Ráadásul millió változatban variálhatjuk: magyarosan, franciásan (sok cukkinivel, padlizsánnal) köríthetjük gerslivel, barna rizzsel, gazdagíthatjuk tojással.

Tojásos lecsó

A lecsó az egyik kedvenc magyar ételem. Ahány ház, annyiféle elkészítési módja létezik, ami közös bennük: mindegyikben van paprika, paradicsom és hagyma. Innentől kezdve mindenki ...

Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a ...

A paradicsomot koncentráltan tartalmazó élelmiszerek - például a sűrített paradicsom - szénhidráttartalmával energiaszegény vagy cukorbeteg étrendben már számolnunk kell, bár ezekből ritkán szoktunk nagy mennyiséget fogyasztani.

2. A "titkos" összetevő

A paradicsom többféle antioxidánst is tartalmaz, többek között karotinokat, flavonoidokat és C-vitamint, egy darab paradicsom például egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletének 11%-át fedezi. A paradicsom legsajátosabb összetevője az ún. likopin, ami a növény piros színét adja.

Bár a növényi összetevőkre általában igaz, hogy ha nyersen fogyasztjuk ezeket, akkor kevésbé sérülnek, a likopinnal kapcsolatban ez pont fordítva igaz. A paradicsom likopinját feldolgozott, darabolt, passzírozott, hőkezelt formában sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk - tehát együk a paradicsomot sülve-főve, grillezve, pürésítve is! Süssük rá tésztára, próbáljuk ki a különböző paradicsomleves, gazpacho változatokat, édesen, sósan, csípősen, hidegen, melegen.

Hűsítő gazpacho

A legfrissítőbb nyári leves - a paradicsompucolás kicsit időigényes, de ha igazán érett a paradicsomunk, hamar megvan! ha a hűtőből kivéve nagyon sűrű lenne, nyugodtan adjunk hozzá egy ...

Gyors pestos paradicsomsaláta

Nyáron a rekkenő hőségben az emberek nem nagyon vágynak a tömény falatokra. Viszont a saláta ilyenkor igazán jól tud esni, főleg ha pillanatok alatt készen vagyunk vele! Ezzel a pestos ...

Mivel a likopin zsíroldékony, ezért a paradicsomhoz adagolt zsiradék tovább növeli a paradicsom előnyös hatását. A roppant egyszerű (bazsalikom + paradicsom + mozzarella) caprese salátára csepegtetett olívaolaj élettanilag is kedvező hatású. Ezen kívül még jobb, ha a capresehez a paradicsomokat hőkezeljük: grillezzük, átsütjük, különösen gyorsan megy és a végeredmény is tetszetős marad, ha koktélparadicsomot használunk.

3. Jó a szívnek is

A paradicsom szívvédő hatása feltehetőleg a többféle antioxidáns vegyület együttesében rejlik. Az eddigi vizsgálati eredmények azt sugallják, hogy a likopin feltehetőleg csökkenti a szervezet saját koleszterintermelését. Klinikai vizsgálatokban a vér likopintatalma és a szívinfarktusok előfordulása között fordított összefüggést találtak.

A paradicsom szívvédő hatását a mediterrán étrend mentén vizsgálják - vagyis a sok zöldségre, durumbúzából készült gabonatermékekre, száraztésztákra, halakra és növényi olajokban gazdag étrendre kell, hogy gondoljunk és nem a kolbászos-szalonnás lecsóra.

Padlizsános paradicsomsaláta

A hétvégén padlizsánt vásároltam, az egyikből ez a finom saláta lett. A salátát meglocsolhatjuk kevés balzsamecettel is. Érdemes több padlizsánt grillezni, és adagonként ...

+1. A daganatos betegségek megelőzésében is szerepet játszhat

Egyes kutatások nagyon erős bizonyítékokat találtak a paradicsomfogyasztás és számos daganatos betegség megelőzésének vonatkozásában. Több vizsgálat igazolta a paradicsom hatásosságát a prosztata-, gyomor- és tüdődaganatok megelőzésében és ígéretesek a vizsgálatok a mellrák megelőzésében is.

Van, amikor nem ajánlott

Mint ahogy nincs mindenkinek egyformán jól álló ruha, sajnos a paradicsomról is elmondható, hogy nem feltétlenül előnyös és ajánlott mindenki számára a fogyasztása.

  • Az egyébként nagyon ritka paradicsomallergia esetén egyértelműen ellenjavalt. Előfordulhat az is, hogy bizonyos allergénekkel szemben - például: parlagfű, fekete üröm, latex - a paradicsom keresztallergiát okoz. (A keresztallergia annyit jelent, hogy például aki parlagfűre allergiás, annak allergiaszezonban, a paradicsom parlagfűre hasonlító fehérjéit is allergénnek ismeri fel a szervezete).
  • Előrehaladott krónikus veseelégtelenség esetén magas káliumtartalma miatt csak korlátozott mennyiségben fogyasztható.
  • Gyomorpanaszok, refluxbetegségben a paradicsom savassága fokozhatja a tüneteket. Ilyen esetben is belefér némi paradicsom az étrendbe, de a paradicsom vagy a paradicsomos étel mindenképp egészüljön ki (az étrendi korlátoktól függően) olyan összetevővel, ami ellensúlyozza a paradicsom savasságát, például együnk mellé pirítóst, burgonyát, rizst, kölest, hajdinát vagy tésztát.

Szezonban élvezzük ki a paradicsom és a paradicsomos, mediterrán ételek kínálatát: ne feledjük, a feldolgozottság, a hozzáadok zsiradék (növényi olajok) a paradicsomban lévő likopin hasznosulását növelik. Ha tobzódunk a paradicsomban főzzük be, likopintartalma így még inkább érvényesül.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Mintaétrend: DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Lássuk, hogyan illeszthetőek össze a diéta alapelvei és a hazai megszokott ételek!

Szabó A

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...