3+1 ok, amiért NEM érdemes zöld turmixot innod (és 5+1, ami miatt igen)

Te ittál már valaha zöld turmixot reggelire? Vagy esetleg rendszeresen fogyasztod? Megmutatjuk, miért érdemes, és miért nem érdemes zöldturmix-hívővé válni.

Méregtelenít, karcsúsít, tisztít, zsírt éget, felpörget, energizál - ha rákeresek a zöld turmix/smoothie hatásaira, akkor ezekkel a jellemzőkkel illetik leggyakrabban.

Nézzük, valóban olyan egészséges-e a zöld turmix, mint ahogy ezt sok helyen hirdetik!

Zöld micsoda?

A zöld turmix vagy smoothie egy olyan krémes ital, amely nem meglepő módon zöld színű, azaz biztos, hogy kerül bele valami zöld színű alapanyag - ez gyakran spenót, szárzeller, de lehet fodros kel, uborka, avokádó, petrezselyem, koriander vagy akár reteklevél, rukkola, salátaféle is. A zöldségek mellé mindig kerül gyümölcs is, pl. banán, alma, kivi, ananász. Vízzel, tejjel, növényi tejpótló itallal vagy joghurttal lehet felönteni - és ízlés szerint pl. gyömbérrel, fahéjjal fűszerezni, és magokkal dúsítani. A végeredmény általában egy habos, krémes, sűrű, 2-3 dl-s ital.

Ez aztán tényleg szuperegészséges! Vagy mégsem?

  1. A hozzávalók listáját látva biztos, hogy sokan csettintenek egyet a nyelvükkel, hogy Ez igen, ez aztán az egészséges innivaló! Akik azonban egy kicsit is járatosak az alapanyag- és tápanyagismeretben, azok azonnal látják, hogy egy ilyen ital, bármennyire is az egészségvédő jó szándék vezérel minket, - makrotápanyagokat tekintve - nem más, mint egy combos kis szénhidrátbomba. Félreértés ne essék, nem azzal van baj, hogy szénhidrát van benne (hiszen szénhidrátokra szükségünk van), hanem inkább azért kell ésszel, óvatosan fogyasztani, mert nem igazán van benne más, mint szénhidrát (ha avokádót teszünk bele és némi magot, és tejjel öntjük fel, akkor egy kis fehérje, zsír is kerül bele, de valójában nem releváns mennyiség). Ez a szénhidrát ráadásul folyadékban oldott, a turmixolással még a rostokat is felaprítjuk, úgyhogy a szervezetünk számára a szénhidrát gyorsan hozzáférhetővé válik, azaz gyors szénhidrát lesz belőle. Ez pedig pl. cukorbeteg, IR-étrendben, fogyókúrában nem egy szerencsés opció - különösen nem önmagában, reggelire, ahogy sok önjelölt egészségmegőrző hirdeti. Úgyhogy karcsúsítani biztosan nem karcsúsít és nem is égeti a zsírt.
  2. Energizál - tekintettel arra, hogy nagyrészt gyorsan felszívódó szénhidrát, valóban ad egy gyors energialöketet. Ez azonban nem lesz tartós, hiszen amilyen gyorsan megnemeli a vércukorszintet, az olyan gyorsan le is zuhan hamarosan.
  3. Amellett, hogy domináns a gyorsan felszívódó szénhidráttartalma, egy ilyen ital fehérjehiányos is, ami önmagában reggelire fogyasztva biztos, hogy nem kiegyensúlyozott. Ezeknek megfelelően nem ad tartós jóllakottságérzetet, ráadásul, mivel a fentiekkel nem vagyunk tisztában, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kalóriamentesek. Pedig egy 2-3 dl-s ital, 30 dkg gyümölcsből/zöldségből készítve, akár 30 g gyors szénhidrátot is tartalmazhat, amit nem könnyű beilleszteni egy kiegyensúlyozott étrendbe.
  4. Természetesen a zöld turmix nem méregtelenít, és nem is lúgosít, bármit is jelentsen ez. Szervezetünk méregtelenítését elvégzik a veséink és a májunk, sav-bázis egyensúlyát pedig egy nagyon komplex rendszer vezérli, ami ha egy kicsit is diszfunkcionálissá válik, akkor az intenzív osztályon kötünk ki. Semmilyen hatással nincs ezekre a működésekre a reggelire elfogyasztott zöld turmix.

Imádnivaló zöld smoothie

Az új munkatársam egy igazi hard-core zöld smoothie fanatikus. Ő mutatta meg, hogy attól még, mert valami zöld és egészséges, igenis lehet finom. A zöld turmixok azért hihetetlenül jók, ...

Akkor ezek szerint tilos inni?

Dehogy tilos, egyáltalán nem az. Csak ne várjunk tőle olyan hatást, amit nem ad.

  1. Ha friss, nyers zöldségekből, gyümölcsökből készítjük, akkor biztos, hogy hozzájárul a napi vitamin-, ásványianyag-, antioxidánsbevitelünkhöz. Bár én személy szerint az egész gyümölcsök, zöldségek fogyasztását tartom szerencsésnek, alkalmanként természetesen simán belefér egy-egy zöld turmix. Nyilvánvalóan akadnak olyan helyzetek az életünkben, amikor jól esik egy vitaminokkal teli, édeskés, friss innivaló.
  2. Ha nem vagyunk cukorbetegek, IR-esek, túlsúlyosak, elhízottak, akkor egy fehérjedús szendvics vagy tojásételt kísérhet egy ilyen ital reggelire is - persze inkább 10-15 dkg zöldségből/gyümölcsből, ahol nagyobb arányt képviselnek a zöldségek. Beilleszthető még uzsonnára is, bár én akkor sem önmagában javaslom, hanem mondjuk némi sajt vagy rostdús keksz kíséretében.
  3. Vagy ha sűrűre készítjük, és a manapság divatos smoothie-tál (smoothie-bowl) formájában tálaljuk, akkor akár desszertként is tekinthetünk rá ebédünk részeként.
  4. Mindig számítsuk be az energia- és szénhidráttartalmát a napi bevitelünkbe, ha olyan étrenden vagyunk, ahol ezeket számolnunk kell.
  5. Értékes tápanyagtartalmát növelendő, adhatunk hozzá zabpelyhet, zabkorpát, de akár túrót is.
  6. Kifejezetten jó szolgálatot tehet egy ilyen turmix, smoothie egy hosszabb, állóképességi edzés előtt vagy után, amikor fontos, hogy szervezetünk rendelkezésére álljon a jó minőségű gyors szénhidrát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...