3+1 ok, amiért MINDIG ki kell mosnod az új ruhákat

Nem kérdés, ha fehérneműt vásárolunk, mindenkinek az az első dolga, hogy az első viselés kimossa. De mi a helyzet a pólókkal, pulóverekkel és nadrágokkal? 

A ruhacímkéken feltüntetett tanács, mi szerint minden újonnan vásárolt textíliát mossunk ki az első használat előtt, egyáltalán nem csak ámítás. Ruháink sokszor elképesztően hosszú utat tesznek meg a Földön addig, amíg a boltok polcaira, majd végül saját szekrényünkbe kerülnek. Miért hallgassunk a címkére? Íme három tökéletes indok.

1. A festék

Az új ruhákon gyakran marad olyan festékanyag, amely a textília színezése során nem szívódott fel rendesen. Valószínűleg mindenki találkozott már olyan nadrággal vagy felsővel, amelynek élénk színe sajnos a bőrünkön vagy másik ruhaneműnkön is meglátszódott az első viselések alkalmával.

Ezek a maradék festékanyagok rosszabb esetben kiütéseket is okozhatnak a bőrünkön. Hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket, a legegyszerűbb megoldás az, ha használat előtt kimossuk ruhákat (első mosásnál mindenképpen érdemes színfogó kendőt használni, vagy csak egy lavór vízbe beáztatni a ruhát).

2. Baktériumok

Senkinek nem újdonság, hogy a ruházati üzletekben vásárolt textíliák valószínűleg nem rajtunk vannak először, előttünk már jó eséllyel felpróbálták néhányan a kiszemelt ruhadarabot. Sokaknak ez már önmagában elég indok a mosásra, ugyanis bár kicsi rá az esély, de akár kellemetlen bőrfertőzéseket is elkaphatunk ha nem a megfelelő higiéniával rendelkező személy vette fel előttünk a ruhaneműt.

3. Vegyszerek

A ruhák előállításuk során rengeteg vegyszerrel vannak kezelve, részben azért, hogy a végeredmény olyan színű és anyagú legyen, amilyet a tervezők megálmodtak, részben pedig azért, hogy ezeknek az anyagoknak a szállítás során ne legyen bajuk. Az előállítás során többek között színmegkötő anyagok, ráncosodás-gátló anyagok, lágyságfokozó szerek is kerülnek a textíliára, és akkor még nem is beszéltünk arról, milyen penészesedés gátló szereket használnak a gyártók azért, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre a ruhák.

via GIPHY

+1

az új ruhák okozta kellemetlenségeket mindenképpen érdemes elkerülni egy egyszerű mosás segítségével, néhány plusz praktika pedig még jól jöhet a tisztításnál (vagy mondjuk inkább fertőtlenítésnek?).

  • Ha teheted, az új ruhákat ne mosd ki a többi ruhával együtt, így elkerülheted, hogy az esetlegesen kiszivárgó festék befogja a többi anyagot. Ha nem akarsz sokat bajlódni, és mégis inkább a többi ruhával együtt mosnád ki az új felsődet vagy nadrágodat, mindenképpen használj színfogó kendőt, élénkebb színű új ruháknál akár kettőt is!
  • Ne feledkezz meg a törölközőkről és az ágynemű huzatokról sem, a fentebb említett tényezők java része ezekre az anyagokra is igaz lehet
  • A kellemetlen szagú új ruhák mosásánál használj egy pohár ecetet is, ami nem csak semlegesíti a rossz szagokat, de még fertőtleníti is az anyagot!

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...