A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 31 féle – 29 hazai és 2 külföldi – terméket ellenőriztek legújabb Szupermenta tesztjükön. Az élelmiszerbiztonsági paramétereken túl az analízisek fókuszában a Magyar Élelmiszerkönyvi megfelelés állt.
A Nébih laboratóriumában elvégezték a legfontosabb mikrobiológiai vizsgálatokat, köztük a kultúrából származó tejsavbaktériumok számát nézték. Megmérték továbbá a tejfölök zsír- és szárazanyagtartalmát, zsírmentes szárazanyagtartalmát és savfokát is.
Hamisításra és nem engedélyezett anyagok használatának ellenőrzésére is sort kerítettek a szakemberek.
Megnyugtató eredmény, hogy a vizsgált tejfölök mindegyike tejszínből és a tejföl gyártásához szükséges élő tejsavbaktériumokból készült. A termékeket nem hamisították növényi zsírral, illetve más adalékanyagot vagy lisztet sem adtak hozzá állományjavítás, sűrítés céljából.
Sütik tejföllel:
Egy tejfölnél problémát jelentett a penész, amit a hatósági érzékszervi vizsgálatok során tapasztaltak a szakemberek. A penészes tejföl romlottnak minősül ami, élelmiszerbiztonsági szempontból kifogásolható, ezért a Nébih élelmiszerellenőrzési bírságot szab ki a termék előállítójával szemben.
Mi is teszteltünk tejfölöket - nálunk ez lett a nyerő...
Saját márkás tejfölöket kóstoltunk.A tesztelés során kifejezetten meglepő eredmény született.
Szintén hiba volt, hogy a tejsavbaktériumok száma egy terméknél nem érte el az élelmiszerkönyvben meghatározott mennyiséget (10ˆ6/g). Ugyan ennél a terméknél volt probléma, hogy nem táblázatos formában tüntették fel a tápértékeket.
Komolyabb jelölési hibának számított, hogy egy terméken „gluténmentes” feliratot használt az előállító. Ez azért kifogásolható, mert minden tejföl természetes módon gluténmentes, így a gluténmentes felirat félrevezető, egy nem létező többletértéket sugall a vásárlók számára. A Nébih kötelezte az előállítót a jelölés javítására.
Levesek tejföllel:
A legtöbb problémát a zsírtartalom okozta
13 tejfölnél a csomagoláson feltüntetettnél alacsonyabb zsírtartalmat mutatott ki a laboratórium. Egy külföldi terméknél az eltérés több mint 10%-os volt, így a hivatal élelmiszerellenőrzési bírságot szabott ki a felelős vállalkozással szemben. A többi 12 tejfölnél kismértékű volt az eltérés, ezért a Nébih figyelmeztetésben részesítette az érintett vállalkozásokat.
A Nébih 15 termékkel szemben indított eljárást.
12 termék gyártói figyelmeztetésben részesülnek, míg 3 termék előállítója élelmiszerellenőrzési bírságot kap, melynek összege kb. 700.000 Ft lesz.
Saláták tejföllel:
A tejfölök kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a termékeket külső megjelenés, állomány, illat és íz alapján. A hatósági vizsgálatok nem megfelelő eredménye miatt 3 termék nem kaphatott helyezést, de ez a győztesek rangsorát nem befolyásolta. Végeredményben a 20%-os zsírtartalmú tejfölök versenyében első helyen a Coop tejföl végzett. Második lett a Magyar tejföl, míg harmadikként a Lipóti tejföl zárt.
A SZUPERMENTA TESZTJÉNEK EREDMÉNYE:
Ezeket olvastad már?
14-féle kefirt teszteltünk, és korántsem a legdrágább lett a legjobb
Úgy döntöttünk, összeszedjük a piac főbb kefirmárkáit, és vakteszt során kóstoljuk végig őket - velünk tartotok?
NosaltySaját márkás tejfölöket kóstoltunk - A savanykás vagy az édeskés...
Vakon teszteltük a nagy áruházláncok saját márkás tejföleit. Összesen hét, 20 százalékos zsírtartalmú terméket válogattunk össze. Mutatjuk az eredményt!
Nosalty11-féle majonézt kóstoltunk, és megint történtek meglepetések
Ki szereti a majonézt? És ki áll néha tanácstalanul a boltok kínálata előtt? Megmondjuk, nekünk melyik ízlett legjobban, hátha segítünk a döntésben.
Nosalty