3+1 egyszerű tipp a tudatos étkezéshez

Komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, ha ezerféle dolgot csinálsz, miközben eszel. A tudatos étkezés ez esetben annyit jelent: figyelj oda étkezés közben!

A mi családunkban soha nem volt olyan, hogy leültünk egy asztal köré, együtt ettünk, és csak az étkezésre figyeltünk – na jó, talán karácsonykor és születésnapokon, de általában inkább az volt a szokás, hogy mindenki tévénézés, olvasás, vagy bármi más egyéb tevékenység közben fogyasztotta el a reggelijét, ebédjét és vacsoráját. Pedig ez egyáltalán nem egészséges: a Treehugger cikke szerint az ilyen „tudattalan” étkezés hozzájárul az elhízáshoz, ami itthon komoly probléma, hiszen az OECD adatai szerint mi vagyunk Európa legkövérebb országa, de világszinten is ötödikek vagyunk a rangsorban.

Ha a tudatos étkezésről rögtön az jut az eszedbe, hogy fapózban, teljes zenben eszed a zöldsalátádat, nem vagy egyedül – viszont most nem ebben az értelemben foglalkozunk a fogalommal, hanem olyan értelmében, hogy igenis érdemes csak az evésre figyelnünk, ha étkezünk, különben az egészségünknek sem teszünk jót, és egyébként is: nem tudjuk igazán élvezni az ízeket. Az alábbi tippekkel te is egy kicsit jobban odafigyelhetsz arra, hogy tudatosan étkezz.

1. Étkezz rendszeresen!

Ne eszegess unalomból, vagy csak azért, mert tévézel, és így szoktad meg. Alakíts ki egy stabil étkezési rutint, és add meg minden étkezésnek a módját! Nem kell, hogy terített asztalnál uzsonnázz, de mindig tudd, hogy épp étkezel, ne az iroda és a buszmegálló között kapj be pár falatot.

via GIPHY

2. Koncentrálj az étkezésre!

Ez nem azt jelenti, hogy sötétben, csendben, egyedül kell enned, a közös étkezés például nagy élmény lehet, és nem is jelent akkora problémát, mintha például tévézés közben ennél. Utóbbival, és más figyelemelterelő tevékenységekkel az a baj, hogy nem veszed észre, ha már tele vagy, és ezért lehet, hogy jóval többet eszel, mint egyébként tennéd.

via GIPHY

3. Mindent alaposan rágj meg!

Ne habzsolj, egyél lassan, és figyelj oda, hogy alaposan megrágd az ételt! Ha normális tempóban eszel, akkor a szervezetednek elég több ideje van felismerni, hogy mikor elég az étel, és az agyad időben észreveszi, hogy abbahagyhatod az evést. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gyors étkezés és a túlsúly közöttösszefüggés van.

via GIPHY

+1. Addig egyél, amíg tele nem leszel!

Figyelj a tested jelzéseire, és csak addig egyél, amíg úgy nem érzed, hogy jóllaktál. Minket, magyarokat általában arra neveltek, hogy ne hagyjunk ételt a tányéron, de sokkal rosszabbat teszel a szervezetednek azzal, ha legyűröd még az utolsó falatokat akkor is, ha nem kívánod őket. Nyugodtan hagyj az ételből, ha sajnálod kidobni, rakd el későbbre!

via GIPHY

via

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...