3+1 egyszerű tipp, hogy elegendő rostot egyél

Az élelmi rostok nagy mértékben hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez, érdemes odafigyelni arra, hogy eleget fogyasszunk belőlük.

A rostok – a növények azon részei, amik ellenállnak emésztőenzimeinknek a gyomor-bélrendszerben – bár nem szívódnak fel, és így csak minimális energiát adnak nekünk, mégis nagyon fontos részét képezik a helyes táplálkozásnak. Két fő csoportjukat különböztetjük meg: a vízben oldódó és a vízben nem oldódó élelmi rostokat.

A rostoknak számtalan jótékony hatásuk van szervezetünkre, többek között lassítják a koleszterin, az egyszerű szénhidrátok felszívódását, táplálják a bélrendszerünk baktériumflóráját, segítik a bélmozgást.

A napi ajánlott élelmi rost bevitel min. 25-30 g. Ez persze így nem sokat mond, nem is szükséges számolgatni, arra azonban érdemes törekedni, hogy étrendünkben rendszeresen, napi szinten szerepeljenek az élelmi rostot tartalmazó alapanyagok.

Egy szó, mint száz, az a fontos, hogy tudd, miben találhatod meg a rostokat nagy mennyiségben, ezért összegyűjtöttem nektek néhány példát, fogyasszatok belőlük rendszeresen!

Édesburgonya-pirítós

Egy amerikai oldalon jött szembe ez a különlegesség, ami persze csak első ránézésre tűnik furcsának, ha egyszer elkészíti az ember, nem is érti, miért nem jutott még addig az eszébe. ...

1. Gyümölcsöt minden nap!

Finom ízük mellett eddig biztos csak a vitamin miatt etted a gyümölcsöket, esetleg azt is hallottad, hogy a különböző színűek különféle antioxidánsokat, flavonoidokat tartalmaznak. Mostantól viszont azzal is tisztában leszel, hogy élelmi rostokban is gazdagok, ezért is hasznos, ha rendszeresen eszel gyümölcsöt. Amellett, hogy magukban fogyaszthatod őket, hozzákeverheted pl. a reggelire, tízóraira, vacsorára elfogyasztott natúr joghurthoz, müzlihez, zabkásához is. Egészséged érdekében ne feledkezz meg a diófélékről sem!

2. Sok-sok-sok és még több zöldség!

A zöldségekkel ugyanez a helyzet. Lehetőség szerint egyél rendszeresen salátákat, akár hússal, hallal, tojással vagy sajttal összeállítva teljes értékű, önálló fogásként, akár a rizs, vagy burgonyaköret mellé kiegészítésként. Az esti filmhez is tökéletes választás lehet egy adag sütőben sült sárgarépa, cékla némi fokhagymás mártogatóssal. Természetesen a szendvics mellé fogyasztott szezonális, friss zöldségek, a saláták mellett a párolt, sült, gőzben főtt, rakott, töltött zöldségek és a hagyományos főzelékfélék is kiváló rostforrások!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

3. Bab, lencse, csicseri - nem csak főzelékbe!

Bár a zöldségekhez tartoznak a száraz hüvelyesek, mégis külön említem most a babot, felesborsót, csicseriborsót, lencsét és társaikat, hiszen magasabb fehérjetartalmuk mellett 5-6-szoros a rosttartalmuk a többi zöldséghez képest. Ezért érdemes a bableves és a lencsefőzelék mellett például humuszt vagy csicseriborsó salátát is a családi asztalra tenni.

+1. Valódi teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér szintén jó rostforrás, persze csak akkor, ha tényleg olyan kenyérről beszélünk, ami nem malátával netán kakaóval vagy cikóriával színezett, hanem barna/barnás színét valóban a gabonaszem héjától kapta. Ha a termékcímkén az összetevők között az első helyen szerepel a teljes kiőrlésű liszt, akkor valószínűleg megfelelő a termék.

Persze a gabonaalapú termékek körében a teljes kiőrlésű kenyér mellett fogyaszthatunk rendszeresen natúr gabonapelyhet (pl. zabpelyhet), barna rizst és teljes kiőrlésű tésztát is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...