3+1 egyértelmű jel, amiből megtudhatod, ha romlott a csirkehús

A csirkehús nagyon kényes dolog, gondos odafigyeléssel is előfordulhat vele a legrosszabb, és megromolhat. De mégis, hogyan kerüld el? 

Cikkünk elolvasása után igazi pro módjára, pár másodperc alatt el tudod majd dönteni, hogy kell-e neked az a nyers vagy éppen főtt csirke. Ez a húsféle igazán necces tud lenni, küldtem már vissza én is étteremben, arról nem beszélve, hogy kiráz a hideg a gondolattól, hogy nem megfelelően dolgozták fel felhasználás előtt…három fontos dolgot csekkolj vásárlás előtt, és nyert ügyed van!

A csirke és a belőle készülő fogások, ugyanakkor hihetetlenül népszerűek nálunk is, pedig ez a húsféle okoz rengeteg étellel kapcsolatos megbetegedést. Érthető, ha ezt elkerülnéd, mutatjuk is, mire figyelj, mielőtt legközelebb csirkézel!

1. Csekkold a lejárati időt

Attól, hogy lejárt a csirke minőségmegőrzési ideje, még lehet fogyasztható, ellenben a lejárati ideje után nem szabad sem eladni, sem pedig felhasználni - 1-2 nappal a minőségi lejárat után még megveheted, nem a legtökéletesebb ugyan a minősége, de fogyasztható. Azért ekkor is figyelj a színekre, szagokra, az érzékeid nem fognak becsapni.

Barbár csirke

A barbár elnevezés ugyan a sörre utal, de tényleg barbárra sikerült ez a csirke. Mint tudjuk, minden sörnek megvan a maga íze, színe és illata - nos ez a sör mézzel ízesített, enyhén ...

Szilvamázas csirke

Isteni ez a fénylő csirkehús, ami leginkább aszalt szilvával töltött csirkemellre emlékeztet. Mindenkinek ajánlom, akár nyáron a grillsütőn készíti, akár a karácsonyi asztalt ...

2. Ha már érzékek!

Mielőtt felhasználod, nézd át, tapogasd és szaglászd meg a csirkehúst, aminek kételkedsz a frissességében. A nyers csirkehúsnak van egy nagyon enyhe szaga, ezzel semmi baj nincsen, a romlott verzió viszont kifejezetten kellemetlen, savanykás szagot áraszt. A színe is megváltozik, a romlásnak indult csirkehús pink helyett szürkés színbe csap át, és a kifejezetten csillogó, nedves hatású hús kap egy ragadós, nyúlékony réteget. Brr. Ha fóliázott csirkét vásárolsz, az alatta lévő húsnak érzetre is hidegnek kell lennie.

Omlós csirke tikka masala

Isteni finom, szuper omlós csirke tikka masala receptet hoztunk Nektek, amit mindenképpen ki kell próbálnotok, ha annyira szeretitek az indiai konyhát, mint mi! A legjobb, ha házi naan kenyeret ...

Szaftos sütőtökös-gombás sült csirke

Ősszel az elsődleges alapanyag a sütőtök. Mi sem természetesebb, hogy bekerül a csirke mellé is a sütőbe. Gombával, zsályával és egy kis tejszínnel nagyszerű ragu készül a csirke ...

3. Hogyan vedd észre, hogy romlott csirkét szolgáltak fel neked

A főtt csirkehús nagyjából három-négy napig áll el a hűtőben, de ismét hagyatkozz az érzékszerveidre, és vizsgáld meg az ételt. A kellemetlen vagy kifejezetten visszataszító, büdös szag tuti jelek a romlásra, de sajnos a fent már említett nyálkás réteg, vagy a színbeli változás zöldre, szürkére, szintén arról tanúskodnak, hogy ezt a húst a szemetes fogja már csak elnyelni. A zöldes árnyalat vagy penészes szag kifejezetten előrehaladott romlást feltételeznek, és nagyon egyértelmű jelei annak, hogy messziről kerüld el a romlott ételt. A színváltozás nagyon árulkodó jel, ha bármi gyanúsat tapasztalsz a csirkehúson, semmiképp se fogyaszd el vagy főzd meg, irány a kuka!

+1

Visszatérő kérdés, meg kell-e mosni a nyers csirkehúst, mielőtt felhasználjuk.

Anyáink úgy tanították, hogy ezt a lépést kihagyni nem lehet, mert ezzel lemossuk a kórokozókat a nyers húsról. Annak ellenére, hogy a nyers hús valóban melegágya lehet például a szalmonella baktériumoknak, a sima folyóvíz ezzel semmit nem tud kezdeni, sőt, a leöblítéssel szanaszét spriccelhetjük a baktériumokat a mosogatóban és környékén, tovább élelmiszer-biztonsági kockázatoknak kitéve magunkat. Az egészséges, friss csirkehúst nem kell megmosni!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...