3+1 dolog, ami a testeddel történik, ha nem eszel elég rostot

Fontos, hogy odafigyelj a megfelelő rostbevitelre, mert komoly emésztési problémákat is okozhat, ha nem eszel belőle eleget.

„Egyél sok rostot” – hangoztatják a szakértők, és nem véletlenül, hiszen egy átlagember csak a napi bevitel felét fogyasztja el, ami körülbelül 20-30 gramm. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy manapság rengeteg feldolgozott élelmiszert eszünk, amelyekből gyakran hiányoznak a rostok. Pedig nagy nagyon szükségünk van rá, hiszen ez segíti az emésztőrendszer normális működését, ezek mellett pedig még jó néhány dologra hatással van.

Mutatjuk, mi történik, ha nem eszel elég rostot:

1. Nőhet a szívbetegségek kockázata

Számos tanulmánnyal bizonyították már, hogy minél több rostot eszel, annál kevesebb az esélye annak, hogy magas lesz a koleszterinszinted. Ennek az lehet az oka, hogy az epe által ürített koleszterint, amely nem oldódik fel újra, nem kötik meg a vízben oldódó rostok.

2. Pár óra múlva újra éhes leszel

Bármit is eszel, figyelj arra, hogy rost is kerüljön mellé a tányérodra. Hiába eszel ebédre egészséges ételeket, mint például grillcsirkét vagy halat, ha mellé nem viszel be valamilyen rostban gazdag köretet, egy két órán belül újra éhes leszel. Ezért azt javasoljuk, hogy egészítsd ki friss zöldséggel, salátával, barna rizzsel vagy teljes kiőrlésű gabonával, hogy elkerüld a pár órán belül jelentkező éhséget.

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

3. Nem teszel jót a vércukorszintnek!

A gyorsan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően egy darabig energiával telinek érezzük magunkat, ez azonban hamar elmúlik. Ezek az ételek hirtelen az egekbe emelik a vércukor szintjét, ami azonban rövid idő múlva lezuhan, és ez rettentő veszélyes! Ezért kell lassú felszívódású, rostos ételeket fogyasztani.

4. Megáll az emésztésed

Természetesen fontos megemlíteni a leggyakoribb problémát is: ha nem viszel be elég rostot, akkor az emésztésed lelassul, ezáltal székrekedésed lehet, ami nagyon kellemetlen, és fájdalommal is társulhat, súlyos esetben orvosi beavatkozást is igényelhet. Bármennyire is furcsán hangzik, a rosthiány akár a székrekedés ellenkezőjét is kiválthatja, ugyanis a vízben oldódó rostok szerepe, hogy „megkössék”, szilárdítsák székletünket.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...