A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.
Összesen 30 sertéspárizsit vizsgáltak a NÉBIH munkatársai. 17 szeletelt és 13 rúdterméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült, de „sertéspárizsinak” csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynek pl. 51%-os hústartalmának 70%-a sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 11 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készültek a termékek.
Mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatot is végeztek az élelmiszerbiztonsági szakemberek. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak.
Receptajánló:
2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban például a minimális hústartalom – a korábbi 40%-ról – 51%-ra emelkedett. További, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.
Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a NÉBIH szakemberei, egy termékkel adódott probléma. Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő.
Vizsgálták, hogy a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” feliratok helytállók-e - igen, a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak.
KEDVELTSÉGI TESZT - eredmények
A kedveltségi teszt ezúttal sem maradhatott el, aminek alapján alakult ki a sertéspárizsik Szupermenta rangsora.
Végeredményben a SZELETELT sertéspárizsik Szupermenta versenyében:
1. első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett.
2. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi,
3. harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt.
A RÚD kiszerelésűeknél pedig:
1. első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett,
2. második lett a Berger Feine Extra Párizsi,
3. harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.
EZEKET LÁTTAD?
Ezeket olvastad már?
Best of párizsi - nem csak szendvicsen finom!
Tudjuk, nem ez a legelegánsabb alapanyag, mégis megkívánjuk néhanapján - és nem utolsósorban nagyon olcsó is! Jöjjön 17 fogás, melybe párizsi is került!
Nosalty8 film, amit minden kajarajongónak látnia kell - újra és...
8 film, amit ha szeretsz enni, tuti, hogy nem csak egyszer láttál - különös tekintettel a főzős-evős jelenetekre. Dőlj hátra, csorogjon a nyál! (x)
NosaltySertéspárizsikat kóstoltunk - a hústartalom nem minden. Ez a mi...
Összesen 15, a nagyobb áruházláncok kínálatában elérhető, vákuumcsomagolt-szeletelt, illetve rúdban kapható parizereket teszteltünk le. Mutatjuk az eredményt!
Nosalty15 olcsó és ízletes parizeres recept
A párizsi az egyik legnagyobb "mumus" a konyhákban, sokan ódzkodnak a használatuktól. Ha minőségi, magas hústartalmú árut veszünk, nincs okunk az aggodalomra.
Nosalty