30 sertéspárizsit tesztelt a Nébih - vajon melyik a vakteszt kedvence?

A NÉBIH a sertéshúst tartalmazó szeletelt és rúdpárizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén - megvan az eredmény is, ki a legjobb.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a sertéshúst tartalmazó párizsikat ellenőrizte legújabb Szupermenta terméktesztjén. Egy termék esetében minőségi probléma miatt eljárást indítottak a hivatal szakemberei.

Összesen 30 sertéspárizsit vizsgáltak a NÉBIH munkatársai. 17 szeletelt és 13 rúdterméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés és baromfihús felhasználásával készült, de „sertéspárizsinak” csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynek pl. 51%-os hústartalmának 70%-a sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 11 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készültek a termékek.

Mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatot is végeztek az élelmiszerbiztonsági szakemberek. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak.

Receptajánló:

Esti gyors melegszendvics

Amikor nincs időd vacsorát készíteni az éhes hazatérőknek, de mégis valami meleget szeretnél tálalni, ez a melegszendvics kitűnő tipp, és mégsem "mű". Egy finom bögre forralt borral ...

Párizsis saláta

Mert, hogy a párizsit nem csak a szendvicsben kell elképzelni, hanem egy remek salátában is megállja a helyét! Próbáljátok ki ezt a receptet, és teljesen új megvilágításba helyezi ezt a ...

2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban például a minimális hústartalom – a korábbi 40%-ról – 51%-ra emelkedett. További, a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10% lehet.

Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a NÉBIH szakemberei, egy termékkel adódott probléma. Az egyik osztrák, „wellness” megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő.

Vizsgálták, hogy a „gluténmentes”, „laktózmentes”, „szójamentes”, „tejfehérjementes” feliratok helytállók-e - igen, a mentességre vizsgált termékek valóban „mentes” termékek voltak.

KEDVELTSÉGI TESZT - eredmények

A kedveltségi teszt ezúttal sem maradhatott el, aminek alapján alakult ki a sertéspárizsik Szupermenta rangsora.

Végeredményben a SZELETELT sertéspárizsik Szupermenta versenyében:

1. első helyen a Berger Feine Extrawurst végzett.

2. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi,

3. harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt.

A RÚD kiszerelésűeknél pedig:

1. első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett,

2. második lett a Berger Feine Extra Párizsi,

3. harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

EZEKET LÁTTAD?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!